Aamulehti
Hoidon toteutus ja siihen liittyvät epäselvyydet, hoitoon pääsy ja pitkät odotusajat. Muun muassa näistä asioista potilasasiavaltuutettuun (potilasasiamieheen) otetaan yhteyttä, kertoo potilasasiavaltuutetun varahenkilö Anni Vanhala.
Hän toimii Tampereen yliopistollisen sairaalan (Taysin) pisteissä Keskussairaalassa, Pitkässäniemessä, Sastamalassa ja tekonivelsairaala Coxassa.
Muita yhteydenoton syitä ovat tiedon puute, kysymykset potilaskertomuksista, itsemääräämisoikeus, kohtelu, hoitovahinkoepäilyt tai hoitovirheet, tietosuoja ja hoitopaikan valinta.
Vuonna 2020 potilasasiavaltuutettu sai 1 652 yhteydenottoja. Vuoden aikana hoidettiin 226 831 potilasta, joten heistä yhteyttä otti 0,73 prosenttia. Vuonna 2021 hoidettiin 263 808 potilasta, ja yhteydenottoja oli 2 081. Näin ollen yhteydenottoprosentti nousi 0,79:ään. Yhteydenotot lisääntyivät vuosien välillä, koska Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian palvelut fuusioituivat.
Vanhala kertoo, että suoraan hoitajapulaan liittyviä yhteydenottoja tulee vain harvoin. Jos henkilökuntapulasta on kyse, yleensä yhteydenotto koskee sitä, ettei lääkäriä ole.
Yhteydenottoja läheisiltä
Potilasasiavaltuutetulle Taysin henkilökuntapula näkyy siinä, että ihmiset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä ennakoitua pidempään, ja sillä välin potilaan tilanne voi heikentyä. Myös jälkitarkastusaikoja joudutaan odottamaan pitempään kuin on suunniteltu. Vanhalan mukaan tämänkaltaiset tilanteet johtavat välillä pitkiin kirjallisiin valitusketjuihin ja ulkopuolisen viranomaistahon tekemiin selvittelyihin.
Hoitoon pääsy on Vanhalan mukaan vaikeinta psykiatrian palveluiden alueella.
”Huolestuttavaa on se, että mielenterveyden ongelmista kärsivät eivät varmaankaan ole niitä, jotka pystyisivät ja jaksaisivat olla vaatimassa hoidon ja palveluiden asianmukaista toteuttamista”, hän kirjoittaa sähköpostitse.
Lisäksi Taysissa on yhdistetty osastoja ja keskitetty hoitoa siten, että olemassa olevilla hoitajilla pärjätään. Vanhalan mukaan myös hoitopaikkoja on paikoitellen vähennetty ainakin väliaikaisesti. Tämä kaikki johtaa siihen, että potilas pyritään kotiuttamaan mahdollisimman aikaisin.
Hän kertoo, että läheiset ottavat välillä yhteyttä potilasasiavaltuutettuun kotiutuksen takia. Hänen mukaansa läheisillä on usein suuri huoli siitä, ettei kotiin saada riittävästi apua. Moni toivoisi hoidon jatkuvan yhä Taysissa.
Yhteydenotto voi käsitellä myös jatkohoitopaikan sijaintia. Jos jatkohoito sijaitsee kaukana kotipaikkakunnasta, läheisten voi olla vaikeaa matkustaa tapaamaan potilasta.