Millainen on nuoria kiinnostava kunta? Hämeenkyrön nuoriso­valtuusto vastaa ja kertoo, miksi harmittavan harva osallistuu: ”Ehkä monilla on taustalla harhaluulo”

Hämeenkyrön nuorisovaltuusto pitää nuorten näkemystä esillä kunnan päätöksentekoelimissä. Nyt he kertovat, millaisessa kunnassa nuoret viihtyvät. Aamulehti kiertää vuorotellen ilmestymisalueensa kunnat ja paneutuu kiinnostaviin paikallisiin puheenaiheisiin.

Hämeenkyrön nuorisovaltuuston (nuva) kokoukset saattavat venyä toisinaan yli kaksituntisiksi. ”Meillä on yhdessä niin hauskaa!”, kertoo nuvan entinen puheenjohtaja Pipsa Pääskynkivi. Kuvassa vasemmalta oikealle nykyinen puheenjohtaja Viljo Paavola, jäsen Katariina Hätönen, Pipsa Pääskynkivi, varapuheenjohtaja Vilja Martikainen, sihteeri Touko Martikainen ja viestintävastaava Joonas Salonen.

19.7. 5:30

Aamulehti

Useiden pienien kuntien pitkäaikaisena ongelmana on väestön ikääntyminen, kun nuoret muuttavat alueilta isommille paikkakunnille. Hämeenkyrössä aivovuotoa on pyritty patoamaan muun muassa huomioimalla nuoria päätöksenteossa.

Hämeenkyrön nuorisopalveluiden alaisuudessa toimiva nuorisovaltuusto (nuva) ottaa kantaa nuoria koskeviin asioihin, järjestää tapahtumia sekä vastaa nuorten äänen kuulumisesta kunnan päätöksenteossa. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimielin koostuu noin 10–15 paikallisesta nuoresta.

Unelmakunnassa nuoria kuullaan

Millainen on nuvalaisten mielestä kunta, jossa nuoret viihtyvät? Nuvan entisen puheenjohtajan ja nykyisen varasihteerin Pipsa Pääskynkiven, 16, mukaan etenkin sellainen, jossa nuoria kuullaan päätöksenteossa.

”Jos kunnan asioihin pystyy oikeasti vaikuttamaan, on se aina vetävä tekijä.”

”Niinpä. Me olemme kuitenkin se kunnan tulevaisuus, joka joutuu elämään tänään tehtävien päätösten kanssa”, komppaa varapuheenjohtaja Vilja Martikainen, 17.

Puheenjohtaja Viljo Paavolan, 16, mukaan hyvässä kunnassa olisi myös valmius tarjota tarpeeksi nuoria kiinnostavia asuntoja.

”Toisin kuin tällä hetkellä Hämeenkyrössä. Nuoria vetävässä kunnassa on myös hyvät opetuspalvelut, kuten meillä on tällä hetkellä.”

Muiksi nuoria vetäviksi asioiksi nuvalaiset listaavat hyvän julkisen liikenteen, erilaiset harrastus- ja ajanviettomahdollisuudet sekä yhdenvertaisuuden periaatteen noudattamisen.

”Ja totta kai kunnan pitäisi ottaa myös ilmastoasiat huomioon joka päätöksessä, vaikka se onkin välillä vaikeaa ja sivuutetaan usein juuri siksi”, Pääskynkivi painottaa.

Entä kuulevatko nykyiset kuntapäättäjät teitä tarpeeksi päätöksenteossaan?

”Välillä kuunnellaan paljon, välillä ei ollenkaan. Nuoria koskevissa asioissa meitä pitäisi ehdottomasti kuulla joka kerta”, painottaa puheenjohtaja.

”Pari vuotta sitten tilanne oli huonompi. Päättäjät ovat kuitenkin alkaneet hiljalleen ymmärtämään, että meiltäkin kannattaa kysyä”, toteaa varasihteeri Pääskynkivi.

”Kunnanjohtajamme Antero Alenius on tosi hyvä. Hän antaa valtuustolle heti palautetta, jos meitä ei oteta huomioon ja kutsuu meitä kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin”, lisää varapuheenjohtaja Vilja Martikainen.

Lisää kiinnostusta kaivataan

Vaikka jokainen hämeenkyröläinen nuori on tervetullut mukaan nuvan toimintaan, harmillisen harvaa se tuntuu kiinnostavan.

”Poliittinen toiminta voi vaikuttaa monien nuvan ulkopuolisten nuorten mielestä vaikealta ja tylsältä, ja siksi siitä ei innostuta. He eivät tiedä, kuinka hauskaa meillä on monesti kokouksissa, vaikka puhummekin vakavista asioista”, pohtii varapuheenjohtaja Martikainen.

Pääskynkivi on kollegansa kanssa samoilla linjoilla:

”Ehkä monilla on taustalla myös se harhaluulo, ettei voi toimia politiikassa ellei tiedä siitä jo 13-vuotiaana kaikkea, vaikka eihän se niin mene.”

Myös puheenjohtaja Paavolaa kiinnostuksen puute harmittaa.

”Monilla nuorilla tuntuu olevan paljon ideoita, mutta ei innostusta niiden eteen toimimiseksi. Ehkä ratkaisu voisi olla se, että kunta mainostaisi toimintaamme enemmän ja korostaisi sitä, että tässä valtuustossa voi oikeasti vaikuttaa.”

”En sano, että tämä olisi aina helppoa ja kivaa, mutta palkitsevaa tämä on”, Pääskynkivi päättää.

Mikä?

Hämeenkyrön nuorisovaltuusto

Kunnassa aktiivisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuoria edustava virallinen toimielin.

Toiminut vuoden 1996 syksystä lähtien.

Koostuu noin 10–15 eri-ikäisestä nuoresta.

Jokainen hämeenkyröläinen 13–25-vuotias nuori on tervetullut mukaan nuorisovaltuuston toimintaan.

Valitsee edustajansa läsnäolo- ja puheoikeudella sekä kunnanvaltuustoon että sivistyslautakunnan kokouksiin.

Vaikuttaa tarpeen mukaan erilaisissa työryhmissä sekä ottaa aktiivisesti kantaa eri toimielimissä tehtäviin, nuoria koskeviin päätöksiin.

Seurattavissa myös Facebookissa nimellä Hämeenkyrön nuorisovaltuusto ja Instagramissa nimellä hky_nuva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut