Sinilevää on havaittu runsaasti vain yhdellä Pirkanmaan rannoista – levätilanne on rauhoittumassa

Levät ovat vähenemässä rannoilta, eikä käännettä ole tiedossa, sillä sään odotetaan pysyvän viileänä.

Mänttä-Vilppulan Ajosjärvessä havaittiin sinilevää heinäkuun alkupäivinä, mutta 5. heinäkuuta levälautat olivat jo haihtuneet. Pirkanmaan sinilevätilanne on rauhallinen.

7.7. 16:13

Aamulehti

Pirkanmaan sinilevätilanne on rauhoittumassa, tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus. Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edellisen viikon tapaan runsaasti sinilevää, mutta muilla Pirkanmaan havaintopaikoilla runsasta levää ei havaittu.

Pirkanmaan ely-keskus tarkkailee levätilannetta joka viikko 51 eri havaintopisteellä. Kuluneen viikon aikana havaintoja ei saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Kihniöstä, Parkanosta ja Pälkäneeltä.

Kansalaisten tekemiä vähäisiä sinilevähavaintoja saatiin viimeisen viikon aikana Näsijärven Kaiharinlahdelta Ylöjärveltä, Kankarinjärveltä Kihniöstä, Rauttunselältä Valkeakoskelta ja Höytämönjärveltä Lempäälästä.

Tampereella uimarantojen sinilevähavaintoja on tehty Halimasjärveltä, Kämmenniemestä, Kaukajärven Saunarannalta ja uimalasta, Lahdesjärveltä, Pyynikiltä, Raholasta, Saarenkärjestä ja Viitapohjalta. Havainnoissa on kyse vähäisestä määrästä sinilevää, eikä runsaita leväkukintoja ole havaittu.

Uimavettä kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä tilanne voi muuttua nopeasti. Uimavedessä olevat sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergisia reaktioita, silmäoireita, flunssaista oloa ja pahoinvointia.

Levien kehittymistä ehkäisee nyt matalapaineen alue sateineen ja ukkosineen, viileä sää ja viileät pintavesien lämpötilat. Pintavedet ovat kuitenkin vielä toistaiseksi torstaina 1–2 astetta keskiarvoa lämpimämpiä.

Mitä?

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja sitä kasautuu rantaveteen.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut