Pirkanmaalaisessa mökki­kunnassa on järjestetty vuosi­kymmeniä kesä­tapahtuma, joka määrittelee jopa kaupunkilaisten kesä­loman ajankohdan: ”Ei jätetä mistään hinnasta väliin”

Ruovedellä on järjestetty tällä viikolla perinteinen Noitakäräjät-tapahtuma, joka on kerännyt kylälle ihmisiä ympäri Suomen. Ohjelmaa on ollut viikon jokaisena päivänä ja päätapahtuma järjestetään lauantaina 10. heinäkuuta.

Ruoveden Noitakäräjät ry:n Annika Viitanen, (vas.), Jenni Viitasalo, Hanna Pohja ja Sirpa Bertling valmistelivat perjantaina iltapäivällä lauantaina järjestettävien Noitakäräjien päätapahtumaa kokoamalla lasten aikaisemmin viikolla tekemistä piirustuksia julisteita tapahtumalavan taustalle.

8.7. 20:28 | Päivitetty 9.7. 17:53

Aamulehti

Ruovedellä on järjestetty tämän viikon aikana lukuisia tapahtumia, jotka ovat houkutelleet huomattavan määrän kävijöitä paitsi paikkakuntalaisista myös kesämökkiläisistä.

Ruoveden noitakäräjät ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Bertling kertoo, että tapahtuma on yhteisöllisyyden näkökulmasta monelle vuoden kohokohta, jota ei haluta jättää väliin. Bertling sanoo, että tapahtuman ajankohta määrittelee myös monen mökkeilijän kesäloman ajankohdan.

"Heille käräjäviikko on tärkeä, eikä sitä jätetä mistään hinnasta väliin. Tapahtuman tärkeydestä kertoo myös se, että tapahtuman ajankohta katsotaan ensin kalenterista ja kesäloma järjestetään samalle ajankohdalle.”

Bertling kertoo, että erityisesti käräjäviikon lauantaisin järjestettävä päätapahtuma on sellainen, joka kerää yhteen esimerkiksi paikkakunnalla aikaisemmin asuneita ympäri Suomen.

”Tapahtumaan ei tulla ainoastaan ohjelman takia, vaan esimerkiksi tapaamaan vanhoja koulukavereita ja tuttuja.”

Kuusivuotias Nelli Heinonen kertoi, että myös hänen keskiviikkona Noitakäräjien piirustustapahtumassa tekemänsä sateenkaaripiirros kiinnitettiin osaksi suurempia julisteita, johon kiinnitettiin kymmeniä lasten tekemiä kesäaiheisia piirroksia.

Yhteisöllisyys myös pääpäivän teema

Noitakäräjät jatkuvat Ruovedellä viikonlopun ajan. Lauantaina järjestetään esimerkiksi käräjätori, jonne saapuu noin 70 myyjää. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia, keskustelua sekä vuoden noidan valinta.

Vaikka tapahtuma on itsessään yhteisöllinen, tätä nostetaan esille myös tapahtuman Turpakäräjät-keskustelussa, jossa yhteisöllisyyden kätketystä voimasta keskustelevat Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio sekä yhdistysaktiivi Salme Lehtonen.

Noitakäräjät järjestetään tänä vuonna 52. kerran. Bertling kertoo, että alkuvuosina ohjelma rakentui vahvasti Ruoveden tunnetuimmasta noidasta, Antti Lieroisesta kertovan näytelmän ympärille.

”Ennen näytelmälliset osuudet olivat suuria, mutta myöhemmin mukaan tuli toritapahtuma, joka sopii käräjähenkeen mielestäni oikein hyvin.”

Tapahtuman sisältö kuitenkin vaihtelee vuosittain. Bertling kertoo, että sisältö riippuu siitä, millainen vapaaehtoisporukka sitä rakentaa.

Vuoden noita

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös Vuoden noita -titteli jaetaan käräjätorilla tänä vuonna. Bertling kertoo, että valinta perustuu yleisön antamiin ehdotuksiin, joita kutsutaan noitakäräjillä ilmiannoiksi.

Titteli myönnetään henkilölle, joka vapaaehtoistoiminnan myötä on tehnyt Ruovettä jollakin tavalla tunnetuksi esimerkiksi kulttuurin tai taiteen saralla tai edistämällä kunnan hyvinvointia.

Valinta on vaikea vuosittain. Bertling kertoo, että niin kutsuttuja ilmiantoja tulee paljon, ja valinta on vaikea tehtävä.

”Ehdotuksia tulee todella paljon. Olisi hienoa, että ihmiset kertoisivat toisilleen myös kasvotusten, kuinka paljon he toisen hommia arvostavat.”

Mikä?

Noitakäräjät

Järjestetty Ruovedellä vuodesta 1971.

Tämän vuoden päätapahtuma järjestetään lauantaina 9.7. Tapahtuman viimeinen päivä on sunnuntaina 10.7.

Pääpäivänä järjestetään markkinatori. Lisäksi luvassa on musiikkia, keskustelua ja vuoden noidan valinta.

Pääpäivän ohjelma järjestetään keskustan alueella.

Oikaisu 9.7.2022 klo 17.52: Ruoveden Noitakäräjät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Ei vuonna 1972, kuten jutussa aiemmin luki virheellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut