Uimareiden näytteistä löytyi norovirusta Virroilla, yhteensä 25 sairastunut – suositun uimarannan käyttökielto jatkuu

Suosittu Kalettomanlahden uimaranta Virroilla asetettiin viime viikolla käyttökieltoon, joka jatkuu toistaiseksi. Viranomaisten tietoon on tullut 25 rannalla uimassa käynyttä, jotka ovat myöhemmin sairastuneet.

6.7. 12:36

Aamulehti

Virtain Kalettomanlahden uimarannalla sairastuneiden uimareiden näytteistä on löydetty norovirusta. Paikallisen ympäristö­terveys­viranomaisen mukaan tämä voi selittää rannalla uimassa käyneiden saamat oireet.

Viime viikolla kerrottiin, että 11 uimarannalla uimassa käynyttä oli sairastunut. Oireina oli ollut muun muassa pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja mahakipua. Tuoreimman tiedon mukaan aikavälillä 25.–28. kesäkuuta rannalla käyneistä uimareista kaikkiaan 25 on sairastunut.

Lue lisää: Virroilla äkillisesti suljetulla uimarannalla epäillään olleen norovirusta – 11 sai oireita: oksentelua, ripulia ja huimausta

Kalettomanlahden rannan uimavedestä viime viikolla otetusta näytteestä ei ole löytynyt norovirusta. Uimavedestä on otettu keskiviikkona uudet näytteet. Tulosten odotetaan valmistuvan perjantaina.

Norovirus on aina peräisin ihmisestä. Uimarannalta ei ole löytynyt erityistä tartunnanlähdettä, minkä vuoksi viranomainen epäilee, että virus on lähtöisin uimarista.

Ympäristöterveysviranomainen muistuttaakin, että uimaan ei tulisi koskaan mennä, jos olonsa tuntee sairaaksi. Kädet pitäisi pestä aina huolellisesti WC-käynnin jälkeen ja pienten lasten vaippa vaihtaa ja pylly pestä kuivalla maalla tai WC-tiloissa.

Käyttökielto jatkuu

Suosittu Kalettomanlahden uimaranta asetettiin käyttökieltoon kesäkuun lopulla, kun rannan vedessä oli havaittu kellumassa vaalea kalvo tunnistamatonta ainetta.Tieto sairastuneista uimareista tuli vasta tämän jälkeen.

Lue lisää: Virroilla suositun uimapaikan vedessä kelluu tunnistamaton vaalea kalvo – Ranta suljettiin

Uimarannan käyttökieltoa jatketaan toistaiseksi. Ranta avataan uimareille vasta, kun ympäristö­terveydenhuolto on todennut rannan uimaveden uimakelpoiseksi.

Noroviruksen lisäksi Kalettomanlahden uimarannalla sairastuneiden näytteistä on löytynyt Dientameba fragilis -siimaeliötä. Eliön ei kuitenkaan uskota aiheuttaneen heidän oireitaan.

Siimaeliön tartunnasta ei aina saada oireita, eikä sitä tarvitse hoitaa oireettomilla kantajilla. Dientameba fragilista esiintyy jätevesissä ja ulosteessa. Uimavedessä sen uskotaan säilyvän huonosti. Jos oireet kuitenkin jatkuvat viikon jälkeen tai uusiutuvat, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Kalettomanlahden uimarannan käyttökiellon jatkuessa lähin käytössä oleva yleinen uimaranta on Herrasen uimaranta lomasaari Marttisessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut