Tuotetaanko Pirkanmaalla tulevaisuudessa lisää sähköä aurinkovoimalla? Kaksi yritystä aloitti yhteistyön sopivien alueiden tutkimiseksi

Suuri metsänomistusyhtiö Finsilva ja kansainvälinen uusiutuvan energian tuottaja Neoen selvittävät myös Pirkanmaan soveltuvuutta aurinkovoimatuotantoon. Projektijohtaja arvelee, että aurinkovoimahankkeiden myötä alueelle voisi syntyä myös työpaikkoja.

Saadaanko Pirkanmaalle tulevaisuudessa lisää aurinkovoimalla tuotettua sähköä? Kuva Tarasten aurinkopuistosta vuodelta 2019.

4.7. 20:48

Aamulehti

Metsänomistaja Finsilva oyj ja uusiutuvan energian tuottaja Neoen oy selvittävät yhteistyössä Pirkanmaan ja läntisen Uudenmaan alueiden soveltuvuutta aurinkovoimatuotantoon.

Noin 1 900 hehtaarin kokoiset tutkimusalueet sijaitsevat Tampereella, Ikaalisissa, Orivedellä ja Karkkilassa. Neoenin tiedotteen mukaan yhteistyösopimus on merkittävä askel aurinkovoiman hyödyntämisessä Suomessa. Molemmat osapuolet kertovat olevansa tyytyväisiä sopimukseen.

Neoenin projektijohtaja Arto Hirvonen sanoo Aamulehdelle, että alueiden tutkimuksessa menee noin pari vuotta, jonka jälkeen yhteistyö voisi edetä alueen kaavoitukseen. Varsinainen rakentaminen voitaisiin aloittaa aikaisintaan vuonna 2026.

”Yhteistyösopimus ei kuitenkaan vielä mahdollista aurinkopuistojen rakentamista, vaan myöhemmin päätämme yhdessä Finsilvan kanssa lähdemmekö viemään hanketta eteenpäin,” Hirvonen kertoo.

Yritykset

Finsilva ja Neoen

Finsilva on Suomen suurimpia metsänomistajia, jolla on 135 000 hehtaaria metsää pääosin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Yritys myy metsätiloja ja mökkivalmiita rantatontteja vapaa-ajanasumiseen. Sen lisäksi yhtiö tekee maankäyttöön liittyviä sopimuksia ja osallistuu maanomistajien ja ympäristön edunvalvontaan.

Finsilvan omistavat Dasoksen metsärahastot ja Metsärahasto II Ky.

Neonen on uusiutuvan energian tuottaja. Yriyksellä on toiminnassa tai rakenteilla aurinko-, tuuli- ja varastointikapasiteettia Suomen lisäksi Australiassa, Ranskassa, Meksikossa, El Salvadorissa, Argentiinassa, Irlannissa, Portugalissa, Jamaikalla, Mosambikissa ja Sambiassa. Lisäksi yhtiö toimii Kroatiassa, Ecuadorissa, Italiassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Neoenin lippulaivatuotteita ovat esimerkiksi aurinkopuisto Ranskassa aurinkopuisto ja kaksi suurta litiumioniakkua Australiassa.

Ensisijaisesti Hirvosen mukaan Pirkanmaalta on etsitty isoja yhteneväisiä alueita, jotka täyttävät kriteerit aurinkovoiman rakentamiselle ja jotka Finsilvalla on omistuksessaan.

Hirvonen arvioi, että esimerkiksi työpaikkoja voisi syntyä aurinkovoimahankkeiden myötä kymmeniä, mutta lopullista määrää on hänen mukaansa mahdoton ennustaa etukäteen. Hirvonen huomauttaa, että myöskin hankkeen tuottaman energian määrä riippuu alueen koosta eli siitä, kuinka paljon aurinkopaneeleita alueelle on mahdollista asentaa.

Luontoarvot halutaan ottaa huomioon

Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen sanoo, että uusiutuvan energian tuotteille ja palveluille on selkeästi hyväksyntää ja kysyntää Suomessa. Hän arvioi, että Pirkanmaan osuus kaikista yhtiön omistamista metsistä olisi noin kolmannes.

Sopimuksessa aiotaan ottaa huomioon metsäkato ja luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti.

”Pohdimme sitä, miten aurinkovoimaa täytyy toteuttaa, että metsä häviäisi mahdollisimman vähän. Jos metsää häviää ja sitä kautta luonnon monimuotoisuutta, niin mietimme kuinka pitää toimia, jotta ne pystytään kompensoimaan. Uusiutuvaa energiaa tarvitaan, mutta siinäkin ratkaisut pitää tehdä fiksusti, ettemme aiheuta menetyksiä luonnolle”, Hakkarainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut