Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kärvistelee ennennäkemättömän hoitajapulan alla – Valvira: Keinot tilanteen ratkomiseen ovat rajalliset

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ruuhkautuneet ympäri Suomen. Ratkaisua ongelmalle ei ole näköpiirissä.

Erityisesti Acuta on ruuhkautunut henkilöstöpulan takia pahasti.

5.7. 5:30

Aamulehti

Koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella kärsitään parhaillaan poikkeuksellisen suuresta henkilöstöpulasta, jonka aiheuttamat ongelmat ovat kärjistyneet. Acutan päivystyksen johtajaylilääkäri Mikko Franssila kertoi viime viikolla Aamulehdelle, että henkilöstöpula on jo riski potilasturvallisuudelle.

Lue lisää: Onko Taysin pahentunut hoitajapula vaikuttanut jo saamaasi hoitoon? – Vastaa kyselyyn, teemme aiheesta juttua

Peruspalvelupisteitä sekä Taysin sairaansijoja on suljettuna poikkeuksellisen paljon, ja peruspalveluiden toimintoja on jouduttu supistamaan. Ruuhkat johtuvat ainakin osaltaan siitä, että hoitajapulan vuoksi ihmiset hakeutuvat terveysasemien kiinni ollessa päivystykseen.

Sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston johtaja Helena Mönttinen kertoo, että sairaaloiden tilanne on valtakunnallisesti huonompi kuin aiempina vuosina. ”Toimintoja supistetaan kesäisin normaalistikin, mutta nyt niitä on supistettu enemmän kuin aiempina vuosina”, Mönttinen sanoo.

Esimerkiksi Taysissa hoitajapula oli kova jo keväällä, mutta kesän myötä tilannetta on hankaloittanut entisestään kesälomakausi ja pula sijaisista. Kesähelteet ovat lisänneet sairaanhoidon kuormitusta.

Lue lisää: Henkilöstötilanne on Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä nyt poikkeuksellisen huono: ”En muista aikaisemmilta vuosilta vastaavaa tilannetta” – näin tilanne näkyy Acutan päivystyksessä

Keinot ovat rajalliset

Mönttisen mukaan Valvirassa on huoli vallitsevasta tilanteesta. ”Meillä ei ole sellaista keinoa, jolla hoitaja- ja lääkäripula tässä maassa voitaisiin ratkaista. Ongelmat ovat paljon isompia”, Mönttinen sanoo.

Miten Valvira sitten seuraa sairaaloiden tilannetta?

Valvira eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto valvoo Suomessa nimensä mukaisesti sosiaali- ja terveysalaa, ja se suorittaa niin ennakoivaa kuin jälkikäteistäkin valvontaa. Ensisijainen valvojaviranomainen on kuitenkin aina kunkin alueen aluehallintovirasto.

”Valviralla ei ole sellaista tiedonkeruuta, jolla saisimme reaaliaikaista tietoa sairaaloiden tilanteesta. Tietomme on saatu vähän eri puolilta. Saamme tiedon yleensä joko aluehallintoviraston kautta tai suoraan organisaatioilta, mikäli kyse on jostain laajemmasta tilanteesta, joka vaikuttaa asiakas- ja potilasturvallisuuteen”, Mönttinen kertoo.

Etukäteistä valvontaa varten Valvira saa tietoa muun muassa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta ja kerää sitä myös itse esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman kautta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut