Ikaalisissa erotettiin koko kaupunginhallitus ja nimettiin uusi kuntapoliitikon epäasialliseksi koetun käytöksen vuoksi

Kaupunginhallituksen erottamisen ja uudelleen nimeämisen valmistelua varten perustetun valiokunnan kuulemisissa tuli esiin kuntapoliitikon epäasialliseksi koettua käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa.

30.6. 16:51

Aamulehti

Ikaalisten kaupunginvaltuusto on erottanut kaupunginhallituksen ja nimittänyt tilalle uuden kaupunginhallituksen.

Maanantain kokouksessaan kaupunginvaltuusto äänesti kaupunginhallituksen luottamuksesta ja päätti äänin 19–7 ja yksi tyhjä, ettei kaupunginhallituksella ole luottamusta. Sen jälkeen valtuusto päätti, että kymmenenpaikkaisesta kaupunginhallituksesta siirrytään yhdeksänpaikkaiseen hallitukseen. Sitten valtuusto nimesi uuden kaupunginhallituksen.

”Yhtä lukuun ottamatta samat henkilöt nimettiin uuteen hallitukseen. Joitakin varajäseniä myös vaihtui. Hallituksen nimeäminen oli neuvottelun tulos. Ryhmät pitivät kokoustauon ja neuvottelivat. Äänestykseen ei [uuden kaupunginhallituksen nimeämisessä] menty”, kertoo Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitanen.

Lue lisää: Uutisoiva: Neljä valtuustoryhmää haluaa erottaa kaupunginhallituksen Ikaalisissa – Taustalla perussuomalaisen jäsenen somekommentit

Tilapäinen valiokunta valmisteli

Kaupunginhallituksen erottamista ja uudelleen nimeämistä varten kaupunginvaltuusto päätti perustaa tilapäisen valiokunnan.

Tilapäinen valiokunta kuuli luottamushenkilöitä ja kuulemisissa ilmaistiin luottamuspula, kireä ja jopa ahdistava ilmapiiri. Lopulta tilapäinen valiokunta ehdotti hallituksen erottamista.

Viitanen on toiminut Ikaalisten kaupunginjohtajana kolme kuukautta eikä pysty ottamaan tarkemmin kantaa aloitteessa ja kuulemisissa esiin tuotuihin asioihin.

”Viranhaltijoina me valmistelemme nämä prosesseina kokouksiin, mutta päätökset ovat sitten poliittisia.”

Tästä on kyse

Valtuusto erotti hallituksen

Ikaalisten kaupunginvaltuuston huhtikuisessa kokouksessa keskustan, sosiaalidemokraattien, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja vihreiden valtuustoryhmät jättivät aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista ja uudelleen nimeämistä.

Tilapäisen valiokunnan esityksessä kaupunginhallituksen luottamuksesta sanotaan, että: ”Valiokunnan järjestämissä kuulemisissa tuli selkeästi esiin aloitteessa nimetyn kaupunginhallituksen jäsenen epäasiallinen käyttäytyminen toisia luottamushenkilöitä, kaupungin hallintoa ja joitain kuntalaisia kohtaan.”

Epäasiallista käytöstä on esiintynyt valiokunnan mukaan erityisesti sosiaalisen median keskusteluissa.

Ratkaisua luottamuksen palauttamiseksi haettiin myös ryhmien välisissä neuvotteluissa, mutta tilanne ei tilapäisen valiokunnan yrityksistä huolimatta parantunut.

Valtuusto päätti erottaa kaupunginhallituksen kuntalain 34. pykälän nojalla.

Erotettu jäsen aikoo valittaa

Uudesta kaupunginhallituksesta puuttuva henkilö on Timo Hallia (ps.). Hallia jatkaa kaupunginhallituksen varajäsenenä.

”Kaupungilla oli monia epäselviä asioita, jotka koetettiin lakaista maton alle ja minun mielestä niihin vaikeisiinkin asioihin pitää pystyä puuttumaan ja käsitellä ne. Mutta todellinen syy tässä on perussuomalaisten Ikaalisissa saama vaalivoitto viime kuntavaaleissa. Se on se taustasyy”, Hallia kommentoi Aamulehdelle.

”He jatkavat ja minä olen sivussa. Mutta se päätöksenteko, menikö se lain mukaan oikein, se on kyseenalainen juttu.”

Hallia kysyikin tiistaina sosiaalisessa mediassa mielipiteitä siihen, pitäisikö hänen valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. ”Valitus päätöksestä lähtee juristin toimesta ihan näinä päivinä sisään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut