Mänttä-Vilppula aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut – irtisanomisia tai osa-aikaistamisia ei välttämättä tehdä

Muutosneuvottelut koskettavat noin 400 henkilöä.

28.6. 19:32

Mänttä-Vilppulan kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti taloudellisista ja tuotannollisista syistä johtuvien neuvotteluiden käynnistämisestä maanantaina.

”Aloitamme neuvottelut nyt hyvin alkuvaiheessa yhteistoimintalain hengessä. Vaikutukset tarkentuvat neuvotteluiden aikana”, Mänttä-Vilppulan kaupungin hallintojohtaja Anitta Hietaniemi sanoo.

Neuvotteluiden kestosta ei ole vielä arvioita, mutta kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti päätöstä voitaneen odottaa elokuun 2022 loppuun mennessä. Nopeampikin aikataulu neuvotteluissa on mahdollista.

Ei välttämättä irtisanomisia

Neuvotteluiden piirissä Mänttä-Vilppulan kaupungilla on noin 400 henkilöä. Neuvottelut eivät kosketa Mänttä-Vilppulan kaupungin tytäryhtiöiden henkilöstöä. Talouden tasapainottamiseksi kaupunki antaa tytäryhtiöille konserniohjausta.

”Aloitetut neuvottelut eivät välttämättä johda ainoaankaan irtisanomiseen, osa-aikaistamiseen tai mihinkään muuhunkaan, mutta haluamme, että henkilöstö on mukana miettimässä meidän haasteita talouden suhteen, kuten yhteistoimintalain henki on”, Hietaniemi sanoo.

Talouden tasapainottamisen yhteydessä yhteistoimintaneuvottelut ovat Hietaniemen mukaan normaalia toimintaa, joka kuuluu prosessiin.

”Silloin kun tarkastellaan kaikkia säästökohteita, on yhtenä kohteena henkilöstö, varsinkin työvoimavaltaisella julkisella sektorilla. Katsomme kriittisesti muun muassa sitä, jos joku lähtee pois tai eläköityy, täytetäänkö paikkaa uudelleen vai mitä tehdään.”

Hietaniemen mukaan kaupunki on tällä laatimassa raamia, missä on määritelty eri toimialueille tilintarkastajien edellysten mukaiset säästötavoitteet talouden tasapainottamiseksi.

Toimintaa tehostettava

Tasapainottamisohjelman mukaisten säästöjen aikaansaamiseksi kaupunki joutuu arvioimaan toimintatuottojen perusteita, toimintakulujen supistamista, palveluiden tasoa ja laajuutta sekä hakemaan säästökohteita tai toimintatuottojen kasvattamiskohteita jokaiselta kunnan toimialalta sekä selvittämään tuotannollisista syistä toiminnan uudelleen järjestämistä.

Säästöjen saamiseksi kunnan on tarve tehostaa ja uudistaa organisaatiotaan sekä hakea ratkaisuja toiminnan taloudelliseen tehostamiseen. Toimilla voi olla vaikutuksia myös henkilöstöjärjestelyihin, työn organisointiin sekä työtehtävien sisältöön ja työnjakoon.

Mikäli toimintaa ja henkilöstön tehtäviä uudelleen määrittäviä henkilöjärjestelyitä joudutaan tekemään, voi kunnassa tapahtua ainakin henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa ja taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai muutoksia työsuhteen ehdoissa.

Kaupungin talouden tasapainotussuunnitelman mukaan toimenpiteet kohdistuvat pääsääntöisesti vuosiin 2023–2025 tilintarkastajan ohjeistuksen mukaisesti. Viimeaikaiset muutokset maailmantaloudessa, kiihtynyt inflaatio, nousevat korot ja kunta-alan palkkaratkaisu lisäävät omilta osiltaan tasapainotuksen tarvetta.

Mänttä-Vilppulan kaupungin taseessa on tilinpäätöksen 2021 mukaan kertynyttä alijäämää -1 071 000 euroa. Kuntalain mukaan kertynyt alijäämä tulee kattaa neljän vuoden kuluessa.

Kaupungin talousarvio vuodelle 2022 ja taloussuunnitelma vuosille 2023–2024 on alijäämäinen yhteensä 4,45 miljoonaa euroa. Talouden tasapainottamistarve vuoteen 2025 mennessä on yhteensä 5,53 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut