Aamulehti vieraili tamperelaisessa vanhain­kodissa, jossa ikäihmiset pärjäävät kovassa helteessä – ”Alkaa olemaan siinä rajoilla, onko liian kuuma”

Helle saa monet suomalaiset hullaantumaan, mutta joillekin tukala kuumuus voi aiheuttaa jopa hengenvaaran. Aamulehti selvitti, miten paikallisissa vanhuspalveluissa pidetään huolta ikäihmisten turvallisuudesta ja viileänä pysymisestä.

Koukkuniemen vanhainkodissa työskentelevän lähihoitajan Katja Ouramaan mukaan helteellä on kaikista tärkeintä huolehtia, että vanhainkodin asukashuoneet voidaan viilentää. 99-vuotiaan Aino Yliharjun mielestä sisällä ei ole ollut liian kuuma.

29.6. 15:30

Aamulehti

Tampereella Koukkuniemen vanhainkodissa hellejaksoon on osattu varautua vastaavan palveluesihenkilön Tarja Lehtikankaan mukaan. Vaaratilanteita ei ole ollut.

”Hellejaksoja on ollut joka kesä, joten ne osataan ennakoida ja niissä osataan toimia. Asukkaiden vointia seurataan herkästi, ja jos huomataan jotain oireita, jotka voivat johtua kuumuudesta, siihen osataan reagoida heti. Varmistamme myös, että syödään suolaista, juodaan paljon ja ulkona huolehditaan päähineiden käytöstä sekä pysytään varjossa”, Lehtikangas kertoo.

Lehtikangas kertoo, että myös nestelistaa pidetään tarvittaessa, jotta asukkaiden riittävä nesteen saanti saadaan varmistettua. Asukkaat saavat itse valita, mitä haluavat juoda.

Lue lisää: Helle paahtaa Pirkanmaalla: Tampereella takana lähes trooppinen yö, yhdellä mittausasemalla lämpö sinnitteli yölläkin yli 20 asteen – seuraamme elämää lämpöaallon keskellä

Keli käy jo liian kuumaksi

Aamulehti kävi vierailemassa Koukkuniemen vanhainkodin Urpula-talossa. Tuulettimia löytyy lähes joka nurkasta, mutta sisälämpötila on silti pahimmillaan noin 28 astetta.

”Se alkaa olemaan siinä rajoilla, onko liian kuuma”, sanoo lähihoitaja Katja Ouramaa.

Ouramaan mukaan asukkaiden turvallisuudesta helteessä huolehditaan käymällä asukashuoneissa mahdollisimman paljon. Joka huoneeseen on hankittu tuulettimet.

Lue lisää: Neljä työntekijää kertoo, miten he jaksavat työskennellä ulkona paahtavalla helteellä – Lue tästä vinkit helteestä selviämiseen

”Niiden asukkaiden kohdalla, jotka eivät pysty juurikaan puheella kommunikoimaan, huolehdimme, etteivät he joudu odottamaan pitkään. Välillä on hankalaa, kun kaikki asukkaat eivät suostu juomaan nesteitä ja eivät ymmärrä juomisen merkitystä muistisairauksien takia. Kaikille on kuitenkin vielä saatu annettua riittävästi nesteitä.”

94-vuotias Hilja Järvenpää ei ole käynyt helteiden aikaan ulkona, koska on liian kuuma.

Koukkuniemen asukas Hilja Järvenpää, 94, sanoo, että hänellä on ollut mukavat oltavat.

”Tuuletin auttaa jonkun verran. Aurinko ja lämpö ovat hyviä asioita, mutta liika on liikaa”, Järvenpää sanoo.

Ouramaa sanoo, että helle vaikuttaa myös hoitajien jaksamiseen ja työhön merkittävästi. Taukoja täytyy pitää enemmän ja muistaa juoda riittävästi nestettä.

”Koitamme myös muistutella työkavereille, että muistaa juoda. Hyvällä yhteishengellä yritämme selvitä, vaikka kuumuus vähän ottaakin välillä päähän.”

Ouramaan mukaan tauolle pitäisi mennä kuumalla kelillä keskimääräisesti noin tunnin tai puolentoista tunnin välein. ”Olemme myös juoneet vissyä ja syöneet suolaisia välipaloja kuten sipsejä”, Ouramaa selittää.

Näsijärven rannalla käy viilentävä tuuli

Asukkailla on myös mahdollisuus päästä ulos. Lehtikangas kertoo, että kesäaikaan ulkoiluun panostetaan erityisesti, ja töissä on ulkoiluseuraa vanhuksille. Urpula-talossa kouluikäiset kesätyöulkoiluttajat aloittavat heinäkuussa. Myös parvekkeille voi mennä, kun niihin ei paahda aurinko.

”Ulkoa löytyy varjoa, ja vielä kun sattuu olemaan Näsijärven rannalla, on mahdollisuus tuulahdukseen.”

99-vuotias Aino Yliharju ei kuitenkaan juurikaan innostu ulkoilusta.

”Kyllähän hoitajat olisi aina viemässä ulos, mutta ei minua oikein haluta. Tässä iässä voi jo vähän pistää hanttiin. Viime kesänä poikani käytti minua kyllä ulkona pitkin ja poikin”, Yliharju kertoo.

Aino Yliharjun mielestä hoitajia on liian vähän, ja heillä on aina kiire. Yliharju on asunut Koukkuniemen vanhainkodissa nyt muutaman vuoden ajan. ”Aikaisemmin on mennyt paremmin”, Yliharju pohtii. Lähihoitaja Katja Ouramaa ehtii kuitenkin hetken hieroa Yliharjun hartioita.

Ilmalämpöpumpun vieressä on mukavan viileää. Aino Yliharju sanoo, että helteet eivät ole juuri vaikuttaneet hänen jaksamiseen. ”Olen jaksanut niin hyvin kuin tämän ikäinen voi jaksaa. Oli keli kuuma tai kylmä, niin ei se enää ole niin helppoa”, Yliharju toteaa.

Oriveden palvelutalossa ”helteitä siunaillaan”

Oriveden palvelutalossa asuu tällä hetkellä 29 vakituista asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta. Palvelukeskusohjaaja Erika Saarisen mukaan hellesäässä on toistaiseksi pärjätty hyvin.

”Julkiset ja yleiset tilamme ovat viileitä, ja ruokasalissa on ilmalämpöpumppu. Huoneissa on välillä lämmin, mutta koska asukkaat ovat vuokrasuhteessa, viilentimet huoneistoihin voi hankkia itse. Monilla onkin tuulettimia huoneissaan”, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan palvelutalossa asuu hyvin omatoimisia ihmisiä, ja helteiden aiheuttamia vaikeuksia tai vaaratilanteita ei ole ollut.

”Äskenkin ulkona varjossa istuskeltiin ja siunailtiin helteitä, mutta vielä on pärjäilty. Helteet eivät ole häirinneet nukkumistakaan, kun kolmikerroksisessa rakennuksessa voi nukkua ikkunat auki ilman, että hyttyset tulevat sisälle”, Saarinen sanoo.

Huolehditaan, mutta ei vahdita

Oriveden palvelutalo ei ole hoitolaitos, joten asukkaat voivat kulkea tiloissa vapaasti ja lähteä esimerkiksi ulos kävelylle. Erika Saarisen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asukkaista huolehdittaisi.

”Meillä on täällä pieni mukava yhteisö. Katsomme, että juotavaa on tarjolla ja juttelemme asukkaiden kanssa, miten missäkin kelissä selviää parhaiten ja kannattaako helteellä lähteä ulos. Toki asukkaat päättävät kuitenkin itse asioistaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut