Kaatumiset, palovammat ja päihteet ruuhkauttivat Taysin Acutaa juhannuksena – Hätäkeskukselle yli 34 000 ilmoitusta

Ylilääkärin mukaan tyypillisiä juhannustapauksia oli laidasta laitaan. Myös koronapotilaita tuli sairaala-arvioon viikonlopun aikana parisenkymmentä.

Taysin ensiavussa ja Valkeakosken sairaalassa oli juhannusviikonloppuna noin 1000 kävijää. Acuta kuvattuna alkuvuodesta 2022.

27.6. 9:45 | Päivitetty 27.6. 10:06

Aamulehti

Juhannusviikonloppu oli vilkas Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä Acutassa. Erityisen vilkkaita olivat etenkin perjantain ja lauantain välinen yö sekä juhannuspäivä.

Taysin Acutan ylilääkärin Mikko Franssilan mukaan juhannus näkyi tapauksissa, sillä päivystykseen tultiin esimerkiksi palovammojen, kaatumistapaturmien, haavojen ja päihteiden käytön takia.

Lue lisää: Päissään nujakointi ja häiritsevä rähinä työllistivät poliisia juhannuksena – Pirkanmaalla yli 1 600 tehtävää: ”Aika isoja lukuja”

Koko viikonlopun aikana Acutassa ja Taysin Valkeakosken sairaalassa kävi yhteensä noin 1 000 ihmistä. Kaikista vilkkain oli lauantainen juhannuspäivä, jolloin Acutassa oli noin 300 asiakasta.

Franssilan mukaan lauantain käyntimäärä oli noin 50–60 henkeä suurempi kuin tavallisena lauantaina. Niin kutsuttujen juhannustapausten lisäksi oli myös tavanomaisia päivystyspotilaita.

”Ihan oli laidasta laitaan kaikenlaista. Puolesta päivästä pitkälle iltaan ja yöhön oli tosi ruuhkaista.”

Erityisesti aurinkoiset ja lämpimät säät kasvattavat Franssilan mukaan päivystyskäyntejä. Palovammat on tyypillisesti saatu saunoessa.

Päihteistä johtuvat päivystyskäynnit ovat puolestaan muun muassa tapauksia, joissa tajunnan taso on laskenut uhkaavasti päihteiden käytön takia. Tapauksia on sekä puhtaita alkoholimyrkytyksiä että sekakäytöstä johtuvia.

”Kaiken lisäksi koronapotilaita oli noin parikymmentä viikonlopun aikana.”

Franssilan mukaan Acutaan saapuvista sairaala-arviota tarvitsevista koronapotilaista pääsääntöisesti noin puolet ohjataan sairaalahoitoon ja puolet kotiin.

Acutassa työskenneltiin normaalilla henkilöstömäärällä, mutta suuri potilasmäärä näkyi tavallista pidempinä jonoina ja odotusaikoina.

Juhannuksena yli 34 000 ilmoitusta hätäkeskukselle

Hätäkeskuslaitos vastaanotti juhannuksena eli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana yhteensä noin 34 200 hätäilmoitusta, kertoo Hätäkeskuslaitos tiedotteessaan.

Ilmoituksia oli noin tuhat enemmän kuin viime vuonna eli juhannus oli hieman viime vuotta vilkkaampi. Viikonlopun päivistä sunnuntai oli hieman rauhallisempi vajaalla 10 000 ilmoituksella, kun taas perjantaina sekä lauantaina ilmoituksia tehtiin noin 12 000.

Juhannuksen hätäilmoituksiin vastattiin keskimäärin viidessä sekunnissa, mikä oli parannusta viime vuoden yhdeksästä sekunnista.

Yleisimmät tehtäväluokat viikonloppuna olivat muu sairastuminen, kaatuminen sekä ilkivalta ja häiriökäyttäytyminen.

Puolet tehtävistä välitettiin ensihoidolle, kaksi viidesosaa poliisille ja loput pelastuslaitoksille ja sosiaalipäivystykselle.

Kesä ja sen juhlat ovat tavallisesti hätänumerolle kiireistä aikaa. Hätäkeskus kertoo, että ajalle tyypillisenä haasteena ovat olleet yksittäiset ruuhkahuiput, jolloin hätäpuheluita tulee runsaasti samaan aikaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut