Junaliikenne käynnistyi viimein Toijalan ja Tampereen välillä – vanhan sillan purku viivästyi, yöjuniin jäi jumiin tuhansia matkustajia

Yöjunat odottivat radan avautumista. Sunnuntaina matkaan lähteneissä yöjunissa oli maanantaina jumissa noin 4 000 matkustajaa.

Tampereen rautatieasema ja Torni-hotelli kuvattuna marraskuussa 2021.

27.6. 6:13 | Päivitetty 27.6. 12:07

STT

Juhannusviikonlopun sillanvaihtotyö Lempäälässä on valmistunut, tiedottaa Fintrafficin tieliikennekeskus. Junaliikenne käynnistyy ja palautuu viiveellä aikataulun mukaiseksi.

Tampereen ja Toijalan välillä sijaitsevan ratasillan vaihtotyöt viivästyivät, sillä vanhan sillan purkaminen vei enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, kertoo Väyläviraston apulaisjohtaja Mauri Mäkiaho STT:lle.

”Sinne rakennettiin uusi silta vanhan viereen, ja työ eteni sillä tavalla, että se vanha silta purettiin pois ja uusi silta siirrettiin sen paikalle. Vanhan sillan purku myöhästyi, se vei paljon enemmän aikaa kuin oltiin suunniteltu. Se työnsi sitten koko muuta aikataulua eteenpäin, siinä tuli tällainen ketjureaktio”, Mäkiaho sanoo.

Mäkiahon mukaan uusi silta on jo paikallaan, mutta nyt tehdään tukikerroksia ja kiskoja. Sen jälkeen asennetaan sähkö- ja turvalaitteet, jotka täytyy vielä ennen käyttöönottoa testata.

”Tässä on sellaisia työvaiheita, joita ei voi limittää vaan ne seuraavat toinen toistaan niin, että niitä ei pääse päällekkäin tekemään. Aikataulu on vähän niin kuin rautakanki, joka siirtyy sitten eteenpäin.”

Alun perin työn oli määrä olla valmis kello 15:een mennessä sunnuntaina, jotta juhannuksen paluuliikenne olisi päässyt kulkemaan normaalisti.

Mäkiahon mukaan siltatyöt aloitettiin perjantaina, kun juhannuksen menoliikenne oli hiljenemässä. Rataliikenne hiljenee vuosittain juhannuksen ajaksi.

”Työt aloitettiin juhannusaattona, että nämä hiljaisen liikenteen hetket saataisiin käytettyä hyväksi.”

VR: Yöjunissa jumissa noin 4 000 matkustajaa

VR on kertonut korvaavansa väliä kulkevia junia busseilla. Bussien saatavuudessa voi VR:n mukaan olla haasteita, ja matkustajia pyydetään varautumaan viivästymisiin.

VR kertoi aiemmin, että radan avautumista odottavat yöjunat myöhästyvät enimmillään jopa 13 tuntia. Sunnuntaina matkaan lähteneissä yöjunissa on jumissa noin 4 000 matkustajaa. Yöjunia oli jumissa Hämeenlinnassa, Parkanossa ja Toijalassa, VR:n viestinnästä kerrottiin STT:lle kymmeneltä aamupäivällä maanantaina.

VR kertoo, että ravintolavaunuja pyritään täyttämään pysähdyspaikoilla koko ajan ja esimerkiksi vettä ajetaan odottaville matkustajille. Helteet jatkuvat edelleen tänään.

Lisäksi muissa junissa, joissa matkustajamäärät ovat pienemmät, myöhästymisiä tulee noin 1–3 tuntia. VR:n mukaan myöhästymisiin on hyvä varautua myös Pirkanmaan ulkopuolella, sillä pääradan pitkä sulku vaikuttaa jonojen muodostumiseen. Junat kulkevat myöhässä koko loppupäivän ajan sen jälkeen, kun rata saadaan auki ja jonoja lähdetään purkamaan.

VR:n mukaan lipun ostaneet saavat muuttaa tai perua matkaliput ilmaiseksi niiltä junavuoroilta, joihin ratatöillä oli vaikutusta. VR pahoittelee ratatöistä matkustajille aiheutunutta haittaa.

Junaliikenteessä oli jo sunnuntaina lukuisia myöhästymisiä, ja VR korvasi sunnuntainakin useita junavuoroja linja-autoilla keskellä juhannuksen paluuliikennettä. Sadat matkustajat joutuivat vaihtamaan junasta linja-autoihin Tampereen ja Toijalan välillä.

VR keskeytti junalippujen myynnin sunnuntaina Tampereen ja Toijalan väliä kulkeviin juniin.

Itä- ja Keski-Suomen ratatyöt valmistuneet, liikenne kulkee normaalisti

Keski-Suomessa Jämsän ja Jyväskylän välisen rataosuuden tunnelityöt valmistuivat ja junaliikenne kulkee jälleen normaalisti, kertoi rataliikennekeskus noin puolenyön aikaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Itä-Suomessa Imatralla kaksoisraideratatyöt saatiin rataliikennekeskuksen mukaan valmiiksi jo iltakahdeksalta sunnuntaina.

Itä- ja Keski-Suomen junaliikenneongelmat koskivat sunnuntaina yhteensä noin kymmenkuntaa junaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut