Ruokakaupoissa on juuri nyt vuoden pahimmat ruuhkat ja asiakkaita monta kertaa tavallista torstaita enemmän – Yhden tuoteryhmän menekki on erityisen suurta: ”Emme saa kaikkia mahtumaan sisälle”

Juhannus ja joulu ovat ruokakaupoissa samankaltaisia kovia myyntipäiviä. Pirkkalassa juhannusostoksia teki aatonaattona hyväntuulisia asiakkaita matkalla juhannuksen viettoon.

Pirkkalalainen Tiina Hirvelä sanoo iloitsevansa suunnattomasti ruokakaupan valmiista ja puolivalmiista myytävistä, kuten grillivartaista ja tuoreista salaateista. Niistä on iloa myös juhannuksena. Hän hoiti juhannusostokset hyvissä ajoin jo torstaina aamupäivällä. Hirvelä kertoi lähtevänsä jo torstaina maalle Oripäähän juhannuksen viettoon. Suunnitelmassa on muun muassa saunomista vanhassa puusaunassa. Seuraksi on lähdössä hyvä työkaveri.

23.6. 12:33

Aamulehti

Ruokakassi kerrallaan löytää paikkansa farmariauton takakontista, kun Henry Finni nostelee ostoksia auton kyytiin Pirkkalan K-Citymarketin pihassa.

Finni on tänä juhannuksena lupautunut kaveriporukan ruokaostosvastaavaksi. 10 hengen porukka on suuntaamassa juhannuksen viettoon Kankaanpäähän.

Juhannusaatonaattona puoliltapäivin ostokset on tehty, ja Finni sanoo, ettei kauppareissu kiristänyt hermoja. Hän ajoitti ruokaostokset tarkoituksella rauhalisiin aamupäivän tunteihin, koska osasi ennakoida, että ruokakaupoissa on tänään yksi vuoden vilkkaimmista päivistä.

Kun auto on pakattu, ohjelmassa on lounas ja auton tankkaus. Sen jälkeen Porvoossa aamulla startannut auto suuntaa kohti Satakuntaa.

Henry Finni pakkasi auton takakontin täpötäyteen kauppakasseja.

Pirkkalan K-Citymarketissa riitti torstaina aamupäivällä asiakkaita jo jokaiselle kassalle. Pitkiä jonoja ei kuitenkaan muodostunut.

Antti Salonen on tuore pirkkalalainen. Hän muutti Pirkkalaan vasta pari viikkoa sitten. Salonen kertoo, että juhannus menee huushollia laittaessa. Juhannusruoat hän hankki jo torstaina aamupäivällä. Salonen pakkasi autoon perinteisiä juhannusruokia, kuten uusia perunoita, kevätsipulia ja silliä.

Moninkertainen määrä asiakkaita

Henry Finnin ennakointi kannatti, sillä vain muutaman tunnin kuluttua ruokakaupoissa on odotettavissa yhdet vuoden kovimmista ruuhkista.

Pirkanmaan Osuuskaupan S-market-ketjujohtaja Sami Laine sanoo, että juhannusaatonaattona asiakasmäärät ovat jopa moninkertaiset tavanomaiseen torstaihin nähden.

Pirkkalan K-Citymarketin kauppias Petri Putila sanoo, ettei aatonaattoa kannata edes verrata tavalliseen torstaihin. Juhannusviikon torstai on Putilan mukaan yksi vuoden vilkkaimmista päivistä. Myynnillisesti se on koko juhannuksen paras. Myynneissä hyvänä kakkosena tulee juhannusviikon keskiviikko.

Laine vertaa juhannusta jouluun ja toteaa, että molempien aatonaattojen myynnin rakenteet ovat samankaltaisia. Jouluna myynnin jakautumiseen vaikuttaa kuitenkin se, mihin viikonpäivään jouluaatto osuu. Juhannus sen sijaan on aina viikonloppuna, jolloin ruuhkatkin osuvat samoille päiville vuodesta toiseen.

Teija Lempinen lähti Tampereelta juhannusostoksille Pirkkalan puolelle. Ajoitus onnistui, sillä hän sai asioida ruokakaupassa rauhassa ilman suuria ruuhkia. Lempisellä on edessä rauhallinen juhannus kotona. Ostoskärryihin hän valitsi muun muassa mansikoita ja mustikoita.

Teija Lempisen ostoskärryissä oli juhannusaatonaattona muun muassa kasviksia ja marjoja.

Ruokakaupat odottavat, että eniten asiakkaita asioi juhannusviikon torstaina. Tältä näytti Pirkkalan K-Citymarketin pihassa torstaina aamupäivällä.

Milloin kannattaa lähteä kauppaan?

Jos juhannusostokset haluaa hoitaa mahdollisimman rauhalliseen aikaan, kauppaan kannattaa suunnata aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

Juhannusaatonaatto on perinteisesti juhannuksen vilkkain ostospäivä. ”Iltapäivällä kahdesta kuuteen on kaikkein vilkkain väli”, Sami Laine sanoo.

Laine kertoo, että etenkin mökkipaikkakunnilla kauppa käy vilkkaasti myös juhannusaaton aamupäivänä, kun osa vasta suuntaa mökkijuhannuksen viettoon ja hoitaa ostokset matkalla.

Pirkkalan K-Citymarket on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Putila sanoo, että viime päivät ovat jo osoittaneet, että yökauppa on piristynyt edellisiin viikkoihin verrattuna. ”Osa hyödyntää yöajan. Silloin saa tehdä rauhassa ostokset ja valinnat.”

Kauppojen aukioloaikojen vapautus ja korona-aika ovat Putilan mukaan muuttaneet ihmisten ostokäyttäytymistä niin, että kaupassa asioidaan laajasti eri aikoihin. ”Siinä mielessä ei enää tule ihan sellaisia todella pahoja ruuhkia. Asiointi on aika sujuvaa, kun osa käy kaupassa aikaisin aamulla ja osa myöhään yöllä.”

Tero Litmanen on lähdössä perheineen Itä-Suomeen mökille juhannukseksi. Pirkkalalainen Litmanen hoiti perheen ruokaostokset torstaina aamupäivällä. Hän sanoo, että ostosreissu ei kiristä hermoja, kun siihen suhtautuu hyvällä asenteella. Kaupassa oli hänen mukaansa vielä aamupäivällä rauhallista.

Juhannuksena ruokakaupoista kannetaan kotiin perinteisiä juhannusruokia, kuten grillattavaa.

Juhannuksen ruuhkia ruokakaupoissa voi verrata jopa joulun ostosruuhkiin. Torstaina aamupäivällä Pirkkalan Prisman parkkipaikalla oli jo vilkasta.

Antti Salosen juhannukseen kuuluvat perinteiset ruoat, kuten uudet perunat, silli ja kevätsipuli.

Kaikki juomat eivät mahdu kauppaan

Juhannuksena ostoskärryihin lastataan perinteisiä juhannusruokia, kuten grillattavaa. Putila kertoo, että erityisesti kivennäisvedet, limsat ja olut käyvät kaupaksi. Myös kaupan oman panimon sahtia on myyty juhannusviikolla isoja määriä.

Kahtena viime juhannuksena juomamyynti oli koronarajoitusten vuoksi poikkeuksellisen suurta. Vaikka kysyntä on aavistuksen rauhoittunut, edelleen juomia myydään juhannusviikolla selvästi normaalia enemmän.

Kysyntää on jopa niin paljon, että Pirkkalassa K-Citymarketin pihassa palvelee juhannuksen aikaan kontti, josta voi hankkia virvoitusjuomia. ”Juomia menee paljon, että emme saa kaikkia mahtumaan sisälle kauppaan”, Putila sanoo.

Pirkkalan K-Citymarketin pihasta voi ostaa juomia juhannukseksi eteläeurooppalaiseen tyyliin kaupan ulkopuolelta.

Linda Hirvelä myy juomia K-Citymarketin edustalla myyntikontista.

Juomat pysyvät kylmänä kaupan pihassa viilennetyssä kontissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut