Perinteikkäältä huoltoasemalta ei ole saanut polttoainetta yli vuoteen Pirkanmaalla, mutta pian tilanne muuttuu – Tältä näyttävät massiiviset kaivuutyöt tontilla

Maanrakennustyöt Aapiskukolla ovat nyt käynnissä. Uudelle mittarikentälle tehdään järeät pohjaveden suojaustoimenpiteet.

Aapiskukon uuden mittarikentän polttoainesäiliöt ovat paikoillaan. Säiliöiden alle ajettiin ensin maakerrokset, joiden päälle on toteutettu bentoniittimattokerros ja levitetty kahden millimetrin vahvuinen, läpäisemätön hdpe-kalvo.

28.6. 5:30

Aamulehti, Pälkäne

Toista vuotta katkolla ollut Pälkäneen Aapiskukon polttoaineen jakelutoiminta palaa liikenneasemalle todennäköisesti elokuun aikana.

Parhaillaan Aapiskukon uudella mittarikentällä tehdään järeitä pohjavesien suojaustoimenpiteitä.

Maanalaisia polttoainesäiliöitä varten kaivettiin Aapiskukon piha-alueelle 6-7 metriä syvä kaivanto.

Maanrakennustöitä tekevän tuusulalaisen Recset oy:n vastaavan työnjohtajan Olli Kaipaisen mukaan uuden mittarikentän rakentaminen alkoi toukokuussa ja jakelutoiminta on tarkoitus aloittaa uudelleen elokuussa.

Uuden mittarikentän rakentaminen mahdollistui, kun korkein hallinto-oikeus kumosi maaliskuussa 2021 Vaasan hallinto-oikeuden aiemman päätöksen. Hallinto-oikeuden vuoden 2019 lopussa tekemän päätöksen perusteella Neste Markkinointi oy:lle ei myönnetty enää ympäristölupaa polttoaineen jakelutoimintaan Pälkäneen Aapiskukon jakelupisteessä.

Korkein hallinto-oikeus KHO kumosi hallinto-oikeuden aiemmin tekemän hylkäävän lupapäätöksen äänin 5–2.

Päätöksellä Pälkäneen teknisen lautakunnan rakennus- ja ympäristöjaoston päätös lupamääräyksineen saatettiin jälleen voimaan.

Polttoaineen jakelutoiminta palaa Pälkänen Aapiskukon liikenneasemalle todennäköisesti elokuun aikana.

Kattavat suojaukset

Pälkäneen ympäristönsuojelusihteerin Elina Heinosen mukaan mittarikentälle tehdään kattavat tekniset ja rakenteelliset pohjaveden suojaustoimenpiteet, jotka osin ylittivät jakeluasemastandardin ja määräysten mukaiset suojaustasot.

”Polttoainesäiliöiden alle ajettiin ensin maakerrokset, joiden päälle on toteutettu bentoniittimattokerros ja levitetty kahden millimetrin vahvuinen, läpäisemätön hdpe-kalvo. Suojauskalvon päälle ajettiin vielä uusi kerros täyttömaata, jotta kalvo ei pääse vaurioitumaan”, selvittää Heinonen.

Lasinpesuneste pistoolista

Neste Markkinoinnin Suomen asemaverkostosta vastaavan johtajan Katri Taskisen mukaan Aapiskukkoon rakennetaan jakeluasemat sekä raskaalle että kevyemmälle liikenteelle. ”

Tarjolle tulevat sekä 100-prosenttisesti uusiutuva diesel että AdBlue -urea-vesiliuos, jonka käyttö vähentää haitallisia päästöjä ja parantaa näin ympäristön ilmanlaatua. Autoilijat voivat tankata jatkossa myös lasinpesunestettä suoraan pistoolista ilman muovipakkauksen ostamista

Nesteellä on Suomessa kaikkiaan 730 polttoaineen jakeluasemaa.

Mittarikentälle tehdään kattavat tekniset ja rakenteelliset pohjaveden suojaustoimenpiteet.

Toiminta muuten ennallaan

Aapiskukon toimitusjohtajan Mirja Merikarin mukaan toiminta liikenneasemalla jatkuu muuten entiseen malliin, mutta rakennusoikeuksien määrää päivitetään samassa yhteydessä.

”Tontilla toimii 32 huoneen hotelli ja kahvila-ravintola. Keväällä taukopaikassa avasi myös japanilaisia sushi- ja wok-annoksia tarjoava ravintola”.

Aapiskukon korttelialueen luoteiskulmaan on osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. Alueelle on mahdollista toteuttaa esimerkiksi pieni hakkeella toimiva lämpölaitos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut