Suvi Simola rakensi vanhan navetan yläkertaan myymälän, joka vetää väkeä bussilasteittain Pälkäneelle – ”Koskaan ei voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan”

Mikkolan navetan Hilma & Olga -käsityökeskuksesta on tullut alan harrastajien mekka ja kyläkeskuksen olohuone.

Tämä artesaaniopiskelija Milja Mukkulaisen yllä oleva, Suvi Simolan neuloma meganeule herätti huomiota Ihana Pälkäne -messuilla Aitoossa. Asuste on neulottu kuvan 35-millisillä pyöröpuikoilla 100-prosenttisesta italialaisesta, superpaksusta villalangasta.

28.6. 5:30

Aamulehti, Pälkäne

Vanhan Mikkolan tilan navetan yläkerrasta Pälkäneen Luopioisissa on muodostunut alan harrastajien pyhiinvaelluskohde ja kyläkeskuksen olohuone.

Sisustus- ja tekstiilialan ammattitutkinnon suorittanut pukuompelija Suvi Simola hankki navetan ylisen aluksi omaksi ja toisen alan ammattilaisen työtilaksi, mutta viidessä vuodessa käsityökeskus on paisunut kauaksi pelkästä työtilasta.

”Yhteistyökumppani jäi hankkeesta sivuun, joten ryhdyin muokkaamaan paikkaa uuteen suuntaan. Perustin keskukseen käsityö- ja lankamyymälän, toin tarjolle käsityötarvikkeita ja ryhdyin tekemään asiakkaille myös ompelupalveluita”, Suvi Simola selvittää.

Simola päivittää käsityökeskuksensa toimintaa jatkuvasti Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa. Keskellä suurta tilaa on pieni olohuone, missä voi nauttia kahvit ja järjestää vaikka ideointipalavereita.

Käsityökeskuksen olohuoneeseen istahtivat Kukkian maa- ja kotitalousnaisten edustajat Irmeli Lahtua-Oesch (vas.) ja Irmeli Lamberg (oik.) yhdessä Milja Mukkulaisen (toinen vas.) ja Suvi Simolan kanssa.

”Vaikka tuon paikkaa esille kovasti sosiaalisessa mediassakin, niin tuntuu, että paras sanan levittäjä on puskaradio. Koskaan ei voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Täällä annetaan vaikka puhelimen opastusta tai atk-tukea. Kaikkea emme tiedä, mutta voimme ottaa selvää. Tänään on tullut korjattavaksi keinun katto ja veneen kate, yhteen vaatteeseen pitäisi tehdä kyynärpääpaikat ja loihtia villapaidasta takki”, esittelee Simola työn ala olevia kohteitaan.

Eri puolille Pirkanmaata bussiretkiä järjestävän Viitapalveluiden yrittäjä Juhani Viita sanoo käyttäneensä Itäisen Pirkanmaan kierroksellaan ainakin 20 bussilastillista asiakkaita myös Hilma & Olga -käsityökeskuksessa.

”Uniikki ja mahtava myymälä tuntuu kiinnostavan erityisen paljon ympäri maakuntaa retkille saapuvia asiakkaita”, sanoo Viita.

Rami Salokannel on koonnut käsityökeskuksen yhteen kulmaan Rammarinurkkansa vanhojen soittopelien esittelyyn.

Meganeule herätti huomiota

Simolalla on apunaan keskuksessa Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa artesaaniksi opiskeleva Milja Mukkulainen. Hän sanoo vuoden keskuksessa työskenneltyään alkavansa pikku hiljaa hahmottaa, mitä missäkin on.

Mukkulainen esittelee valokuvan perusteella neulottua mega- tai jättivillapaitaa. Rentoutumisasuksikin sitä voisi kutsua. Miljan yllä ollut muhkea asuste herätti syystäkin huomiota toukokuun lopulla järjestetyillä Ihana Pälkäne -messuilla Aitoossa.

”Neuloin meganeuleen 35-millisillä pyöröpuikoilla 100-prosenttisesta italialaisesta, superpaksusta villalangasta. Asu on nyt näytteillä ja myynnissä käsityökeskuksessa” Suvi Simola sanoo.

Suvi Simola esittelee käsityökeskuksessa myynnissä olevaa Anneli Jaanholdin käsin silkkilangasta neulomaa silkkityötä.

25 käsitöiden taitajaa

Käsityökeskukseen on hankittu mittava kokoelma käsityön harrastajien ammattikirjallisuutta. Myynnissä on myös tuore Luopioisten historiateos.

Käsitöitä keskukseen tuottaa 25 käsityöalan paikallista taitajaa. Tuotteiden kirjo on laaja käsintehdyistä saippuoista korvakoruihin ja käsintehtyihin kortteihin, jotka erityisesti korona-aikana ovat tehneet hyvin kauppansa.

Lahjoitusprojektina käsityökeskus on tuottanut jalka- ja torkkupeittoja sekä pipoja ja huiveja ikäihmisille muun muassa Kukkiakotoon ja Padasjoen palvelutaloon.

Vetoketjuja korjattavaksi

Suvi Simolan johtolankana on, että mahdollisimman paljon käsityöalaan liittyviä tarvikkeita ja tuotteita on tarjolla samassa paikassa, ja ettei asiakasta hyppyytetä paikasta toiseen.

”Korjaamme ja paikkaamme täällä kaikenlaisia vaatteita. Erityisen paljon on tullut korjattavaksi haalareita. Kun vetoketjujen laatu näyttää olevan nykyään aiempaa huonompi, varsinkin nuoret miehet ovat tuoneet rikkoontuneita vetoketjujaan vaihdettaviksi”, sanoo Simola.

Käsityökeskus toimii Luopioisten keskustassa, Mikkolan navetan yläkerrassa.

10 000 tainta istuttevana

Suvi Simola pitää miehensä kanssa metsätilaa Luopioisissa. Ennen käsityökeskuksen perustamista hän oli 14 vuotta kotona ja hoiti muun muassa kolmea tytärtään.

”Tällaisessa käsityökeskuksessa tulot kertyvät pienistä puroista, mutta kyllä tälläkin elää. Kotitilalla puolestaan odottaa istuttamistaan 10 000 puun tainta.”

Suvi Simola on mukana myös Aitoon koulutuskeskuksen emäntäkoulun hallituksessa ja toimii paikallisissa yrittäjissä sekä maa- ja kotitalousnaisissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut