Sinilevähavainnot yleistyneet selvästi viime viikosta Pirkanmaalla: Ely-keskuksen ylitarkastaja sääennusteesta: ”Näyttää tosi pahalta”

Havaintoja sinilevästä on tehty Pirkanmaalla virallisilla havaintopaikoilla tällä viikolla Tampereella, Lempäälässä, Nokialla ja Pälkäneellä. Kaikista kunnista ei ole tältä viikolta vielä havaintotietoja.

Sinilevää Pirkkalan Anian kylän Kranstolpan uimarannan lähellä 21. kesäkuuta.

22.6. 11:06 | Päivitetty 23.6. 10:43

Aamulehti

Sinilevähavaintojen määrä on kasvanut Pirkanmaalla selvästi viime viikosta. Vaikka viikon 25 sinilevien havainnointi oli keskiviikkona aamupäivällä vielä kesken, sinilevää oli löytynyt kuudelta valtakunnallisessa sinileväseurannassa olevalta paikalta. Seurantapaikkoja on 49, joista havainnot puuttuivat vielä 15:ltä paikalta.

Ely-keskus tiedotti jo heti torstaiaamuna, että levähavaintoja oli tehty kello 10.30 mennessä kahdeksalta paikalta.

Vielä viime viikolla vain kahdelta Pirkanmaan havaintopaikoista löytyi sinilevää, Nokian Tottijärvestä ja Valkeakoskelta Vanajavedestä Sääksmäen siltojen kohdalta.

Torstaihin mennessä Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää neljässä paikassa: Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa. Hieman sinilevää havaittiin myös Nokian Tottijärvessä, Palkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannalla ja Tampereen Kaukajärvessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun oli kirjattu levähavaintoja Särkijärvestä, Alasjärveltä, Kaukajärven Riihiniemen uimarannalta sekä Kaukajärven uimalasta.

Nyt on menossa leväseurannan kesän kolmas viikko.

”Vuonna 2020 on ollut ihan samanlainen tilanne. Kahtena ensimmäisenä viikkona ei ollut yhtään levää, sitten se yhtäkkiä lisääntyi. Vedet lämpenevät nyt aika nopeasti”, Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Anu Peltonen kertoo.

Sääennuste lupaa juhannukseksi jopa 30 asteen lämpöä. Se tarkoittaa levähavaintojen lisääntymistä.

”Näyttää tosi pahalta. Lämpötila ja ravinteet vaikuttavat levän määrään. Jos on tyyni keli, niin silloinhan ne kerääntyvät lahtialueille.”

Lue lisää: Tässä on viimeisin juhannussään ennuste Pirkanmaalle, 30 astetta voi mennä rikki: ”Lyhyesti sanottuna on tulossa hyvin helteinen juhannus”

Ennuste lupaa viiden asteen harppausta

Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman vesi.fi-sivuston mukaan vesien lämpötilat ovat nyt keskiarvon lähellä, mutta ennuste lupaa hyvin nopeaa lämpenemistä. Esimerkiksi Längelmävedessä Kangasalan Kaivannon kohdalla vesi on tällä hetkellä hieman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää, 17–18 asteista.

”Seitsemän päivän ennuste on, että veden lämpötila voisi nousta 23 asteeseen, ne ovat nyt selkeästi lämpenemässä.”

Sinilevien määrä on pitkäaikaisseurannan mukaan korkeimmillaan viikolla 35 eli elo–syyskuun vaihteessa.

Tampereen kaupungin uimarantaseurannan viimeisimpien havaintojen mukaan Tampereella on havaittu sinilevää kahdella rannalla, Särkijärvessä ja Kaukajärven uimarannalla Riihiniemessä.

Päivitys 23.6.2022 kello 10.42: Päivitetty juttuun tuoreimmat tiedot sinilevähavainnoista, joita oli torstaihin mennessä elyn mukaan kahdeksan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut