Nokian Renkaat ostaa kolmen hehtaarin tontin nokialaiselta teollisuusalueelta – "Ei tontteja huvikseen ostella”

Nokian Renkaiden mukaan tontin hankinta on tulevaisuuteen varautumista.

Nokian Renkaiden pääkonttori kuvattiin maaliskuussa 2022.

21.6. 19:05 | Päivitetty 21.6. 20:32

Aamulehti

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat ostaa noin kolmen hehtaarin kokoisen tontin Nokialta Valkoisen harjun teollisuusalueelta. Alue sijaitsee Nokian Renkaiden pääkonttorin ja tehtaan lähellä.

”Haluamme kehittää yritystä ja jotta voimme konkreettisesti suunnitella asioita ja tulevaisuutta, pitää olla jokin paikka, johon suunnitella niitä”, kertoo Raskaista Renkaista ja Nokian-tehtaasta vastaava johtaja Manu Salmi.

”Nokialta ilmaantui meille hyvällä sijainnilla oleva kiinteistö ja halusimme tarttua siihen mahdollisuuteen. Haluamme kasvaa ja kun Nokialla on kasvatettua tuotantoa sekä raskaan renkaan että henkilöautopuolella, tämä luo mahdollisuuksia jatkaa kasvun suunnittelua eteenpäin”, Salmi jatkaa.

Nokian Renkaat

Vaiheikas puolivuotinen

Nokian Renkaat Oyj on vuonna 1988 perustettu kumiteollisuusyritys, joka valmistaa henkilöauton ja kuorma-autojen renkaita sekä raskaita renkaita.

Päätuotteet valmistetaan yhtiön omissa tehtaissa Nokialla Suomessa, Pietarin Vsevolozhskissa Venäjällä ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden valmistamista henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä. Venäjän markkinoiden osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli noin 20 prosenttia.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seuranneet EU-pakotteet ajoivat Nokian Renkaiden Pietarin tehtaan keväällä ongelmiin. Pakotteet kielsivät kokonaan autonrenkaiden tuomisen Venäjältä EU:hun ja myös renkaissa tarvittavien raaka-aineiden viemisen Venäjälle.

Nokian Renkaat ilmoitti huhtikuussa, että Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet aiheuttavat merkittävää epävarmuutta yhtiön toimintaympäristöön. Yhtiön mukaan liikevaihto ja liikevoitto supistuvat ”merkittävästi” vuonna 2022.

Samoihin aikoihin Nokian Renkaat ilmoitti jatkavansa tuotantokapasiteetin kasvattamista Nokian ja Daytonan tehtaillaan.

Kesäkuun puolivälissä yhtiö yllättäen nostikin liikevaihto-ohjeistustaan vuodelle 2022 ja ilmoitti odottavansa, että tämän vuoden liikevaihto ainoastaan laskee tai on viime vuoden tasolla.

Nokian Renkaiden liikevaihto oli vuonna 2021 reilut 1,7 miljardia euroa.

Lue lisää: Nokian Renkaiden julkaisema positiivinen viesti sai kurssin jyrkkään nousuun

”Ei tontteja huvikseen ostella”

Salmen mukaan vielä ei ole mitään suunnitelmia siitä, mihin käyttöön kiinteistö tulee.

”Mutta ei tontteja huvikseen ostella. Tämä mahdollistaa tulevaisuuden kehitystä. Kasvua tavoitellaan, mutta mitä ja millä aikataululla, riippuu paljon kokonaisuudesta. Firman strategiaan sopivia päätöksiä tehdään yleensä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tässäkin haluamme katsoa, millaisia erilaisia vaihtoehtoja on.”

Nokian Renkaiden nykyinen kiinteistö alkaa Salmen mukaan olla ahdas.

”Sinne on tehty paljon investointeja, esimerkiksi uusittu ja automatisoitu koneita, mutta rajat ja seinät alkaa tulla vastaan. Lisätilan avulla pitää suunnitella jatkoa. Nykytiloissa ei määräänsä enempää voida toimintaa kasvattaa.”

Salmi ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa investoinnin työllisyysvaikutuksista tai prosessin etenemisestä tai esimerkiksi rakentamisen aikatauluista. ”Tämä on niin alkuvaiheessa vielä.”

Salmi kuitenkin korostaa, että asian kanssa ei varsinaisesti ole kiire. Nykyinen kapasiteetin lisäys ja investointiprojekti ulottuu ensi vuoden loppuun saakka.

”Haluamme olla jatkuvasti kehittyvä yritys. Suunnittelutoimenpiteet pitää aloittaa heti, mutta hätäillä ei tarvitse.”

Lue lisää: Nokian Renkaat lähes tuplaa tuotantonsa Nokialla – henkilöauton renkaita aiotaan valmistaa 5 miljoonaa jo ensi vuonna

Lue lisää: Nokian Renkaat investoimassa lisää Eurooppaan – yhtiön hallitus pienentää osinkoehdotustaan

Volyymilla kasvua

Nokian renkaiden tiistaisen tiedotteen mukaan tuotantokapasiteetin lisääminen Euroopassa on yksi Nokian Renkaiden tärkeimmistä keskipitkän aikavälin prioriteeteistä. Nokialta hankittu alue ei ole osa tätä projektia, vaan ostetulla tontilla halutaan varmistaa Nokian tehtaan tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet.

Millaisia ovat tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet?

”Nyt haetaan niitä mahdollisuuksia ja suunnitellaan Nokian tehtaan kehitystä. Nykyinen tehdas antaa siihen hyvät lähtökohdat.”

Vaikuttaako Ukrainan sota ja Venäjän tilanne tontti-investointiin?

”Venäjän tilanne ei vaikuta tähän eikä ollut tässä päätöksenteon ajuri. Nokian tehtaan aktiivinen kehittäminen on alkanut jo vuonna 2017. Sitä me haluamme jatkaa ja näemme, että tässä on potentiaalia toteuttaa kasvustrategiaa. Tarve henkilöautojen renkaille on entistä suurempi ja raskaalla on oma kasvustrategiansa. Tämä ei ole Venäjään sidoksissa oleva asia.”

Sanotte, että uusi tontti on hyvä paikka tehdä kehityssuunnitelmia. Millaisia kehitystarpeita Nokian renkailla on?

”Totta kai haluamme kasvattaa volyymia, kehittää uusia tuotteita ja kehittää automaatioastetta. Lisäksi haluamme parantaa laaduntuottokykyä modernisaation avulla ja hankkia uusia koneita. Haluaisimme saada lisää volyymia, joka mahdollistaa kasvun. Nokia on yksi vaihtoehto sille.”

Lue lisää: Nokian Renkaiden Jukka Moisio Aamulehden haastattelussa: Yhtiö otti Venäjällä erittäin suuren riskin – ”Jos iso päätös lähteä Venäjältä tehdään, toimintakykymme ei ole kovin vahva”

Lue lisää: EU:n pakotteet kielsivät kumituotteiden tuonnin Venäjältä – Nokian Renkaat epävarmoina, koskeeko kielto renkaita

Kello 20.31: Uutiseen päivitetty tietolaatikko Nokian Renkaiden viime kuukausista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut