Yöllinen raju ukkosrintama aiheutti tuhoja Pirkanmaalla: kaksi palanutta saunaa, sähköt paukkuivat omakotitaloissa ja elektroniikka sekoili

Ukkonen ei tiettävästi aiheuttanut henkilövahinkoja.

Palo ylitti Pirkanmaan lännestä itään suoraan Tampereen yli. Salamointia Tampereen Tampellasta kuvattuna.

19.6. 8:18 | Päivitetty 19.6. 17:01

Aamulehti

Raju ukkosrintama aiheutti paljon hälytyksiä Pirkanmaan pelastuslaitokselle sunnuntain vastaisena yönä. Tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Sami Niittyniemi kertoo, että ukkosesta aiheutuneet tehtävät alkoivat kello 0.15, ja hälytyksiä tuli puoli yhden aikoihin kymmenkunta lähes minuutin välein.

”Se oli sellainen rykäisy. Hetken aikaa oli ruuhkaa, kaikki autot olivat menossa. Piti jo alkaa miettiä, mistä sitten otetaan, jos tulee lisää hälytyksiä. Onneksi se oli tilapäistä”, palomestari kertoo.

Kaikkiaan ukkosesta aiheutuneita hälytyksiä tuli Pirkanmaan pelastuslaitokselle 16 kappaletta.

”Kuuro tuli lännestä ja meni suoraan itään Tampereen päältä. Aika vauhdillahan se ylitse meni. Ylöjärven ja Tampereen rajalla oli ehkä se aktiivisin kuuro.”

Saunapaloja ja sähkövikoja

Sekä Sastamalassa että Kangasalla paloivat ukkosen sytyttäminä kesämökkien saunat. Molemmat kesäasunnot olivat tyhjillään palon syttyessä. Kangasalan Palosaaressa tuhoutui palossa pieni hirsisauna ja Sastamalassa ulkosauna.

Ukkosen aiheuttamista paloista ei aiheutunut henkilövahinkoja. Vaikka vettä tuli hetkittäin paljon, Niittyniemen mukaan tulvimisesta aiheutuneita tehtäviä ei ollut yhtään. Myöskään kaatuneita puita pelastuslaitos ei joutunut raivaamaan.

”Omakotitaloissa käytiin neljässä paikassa, kun salama oli iskenyt. Sähköt olivat menneet ja asuntoihin oli tullut sähköpalon hajua. Paloja ei ollut syttynyt, vaan lähinnä sähköverkko oli antanut hajua.”

Automaattisia paloilmoittimia meni useissa paikoissa ukkosen aikaan epäkuntoon, ja pelastuslaitos joutui hälyttämään huoltajia paikalle.

Ukkosrintama siirtyi Pirkanmaalta Jämsän suuntaan. Jämsässä pelastuslaitos sai hälytyksen suurelle maastopalotehtävälle kello 4.04. Ilmoituksen mukaan Himoksen Yijälän suunnassa paloi metsää leveällä rintamalla. Pelastuslaitoksen tiedustelun tuloksena havaittiin kyseessä olevan sateesta ja Jämsänkosken tehtaista johtuva nouseva vesihöyry. Paikalle oli hälytetty 11 pelastuslaitoksen yksikköä Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Oikaisu 19.6.2022 kello 17.00: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Himoksen Yrjälän suunnassa paloi metsää, todellisuudessa Himoksen Yijälän suunnassa paloi metsää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut