Juhannuksen junaliikenteeseen on luvassa katkoja ja poikkeus­järjestelyjä – näin ratatöitä tehdään Pirkanmaan alueella

Liikennekatkoja on ympäri Suomea, ja myös Pirkanmaalla on hyvä varautua ratatöiden aiheuttamiin poikkeusjärjestelyihin, jos tarkoituksena on hypätä junan kyytiin juhannusviikonloppuna.

Kesällä 2020 Tampereen Viinikankadun vanha rautatiesilta purettiin ja vaihdettiin uuteen juuri juhannuksen aikana.

18.6. 5:00

Aamulehti

Väylävirasto tekee juhannuksen aikana ratatöitä useilla paikkakunnilla, ja myös Tampereen seudulle on luvassa poikkeusjärjestelyjä ja liikennekatkoja juhannukseksi.

”Vuonna 2022 rataverkon kehittämishankkeisiin on arvioitu käytettävän 350 miljoonaa euroa eli selvästi enemmän kuin vuonna 2021. Tänä vuonna on siksi käynnissä monta isoa ratahanketta täydellä volyymilla”, kertoo osastonjohtaja Jussi Lindberg Väylävirastosta.

Miksi ratatyöt ajoitetaan usein juhannukseen, Väyläviraston rautatieliikenteen ohjauksen ja hallinnan asiantuntija Juha Kröger?

”Tänä vuonna on kaiken kaikkiaan monta isoa ratahanketta, ja juhannusta hyödynnetään rataverkolla melko laajasti. On suuri haitta, jos esimerkiksi työmatkaliikenteen aikana tehdään isoja katkoja. Matkustajalukumäärän suhteen juhannus on hiljaisinta aikaa, eli tähän ratkaisuun on päädytty haittojen minimoimisen takia.”

Krögerin mukaan Suomen rataverkolta puuttuu kiertoreittejä, joita voitaisiin hyödyntää ratatöiden aikana. Siksi liikenteen keskeyttäminen on usein ainoa ratkaisu. ”Kun on pidempi liikennekatko, pyrimme niputtamaan useampia kriittisiä töitä samaan katkoon”, Kröger selittää.

Katkoja jo ennen juhannusta

Krögerin mukaan Tampereen seudulla ratatyöt keskittyvät enimmäkseen kunnossapitoon liittyviin töihin vaativiin kohteisiin, kuten siltojen ja tunneleiden korjauksiin sekä rumpujen uusimiseen. Myös liikennepaikoilla tehdään päällysrakennetöitä sekä toteutetaan sillanrakennuskohteen työvaiheita.

Tampereen ja Seinäjoen välillä on turvalaitteiden uusimisesta johtuva katko, joka alkaa lauantaina 18. kesäkuuta kello 18 ja päättyy sunnuntaina 19. kesäkuuta kello 10. Katkon aikana yöjunat eivät kulje ja osa junista on korvattu bussikuljetuksilla.

Oriveden ja Haapamäen välinen rataosuus on rumpujen uusimisen takia suljettuna lauantaista 18. kesäkuuta kello 19.10 alkaen sunnuntaihin 19. kesäkuuta kello 12.30 asti.

Myös Tuomiojan ja Oulun välillä on liikennekatko Siikajoen ratasillan korjauksen takia. Katko alkaa lauantaina 18. kesäkuuta kello 20 ja kestää seuraavaan aamuun kello 8 saakka.

Juhannus iso rutistus

Krögerin mukaan Väyläviraston täytyy tarkastella huolella, että tekijöitä riittää juhannuksen ajan töiden tekemiseen.”Osaajia ja nimenomaan erityisosaajia tarvitaan rataverkolla paljon.”

Krögerin mukaan aina on riski siihen, että isojen katkojen jälkeisessä junaliikenteessä voi olla viivästyksiä.

”Häiriötilanteisiin on kyllä varauduttu etukäteen, jotta työt saadaan tehtyä. Silti isojen katkojen jälkeen saattaa olla hetken aikaa viimeistelytöistä johtuvia nopeusrajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa junaliikenteeseen. Kaiken tekemisen lopputavoitteena on kuitenkin turvallinen ja sujuvasti liikennöitävissä oleva rata.”

Mitä?

Poikkeus­aikataulut juhannuksena 2022

Helsinki–Tampere

Helsingin ja Tampereen välisellä junareitillä on 48 tunnin liikennekatko Toijala–Tampere välillä. Katko alkaa perjantaina 24.6. kello kello 15 ja päättyy sunnuntaina 26.6. kello 15.

Toijalan ja Tampereen välisellä rataosuudella korvataan kaikki junat poikkeusaikataulun mukaan liikennöivillä busseilla. Helsingin ja Toijalan välillä kaukojunat kulkevat harvennetuin vuorovälein, ja lähijunat liikennöivät normaalisti.

Turku–Tampere

Turun ja Tampereen välillä junat korvataan kokonaan poikkeusaikataulun mukaan liikennöivillä busseilla.

Lappi–Tampere

Kaikki perjantaina 24. päivä ja lauantaina 25. päivä Lappiin lähtevät yöjunat perutaan kokonaan.

Tampere–Jämsä–Jyväskylä

Jämsän ja Jyväskylän välillä on liikennekatko perjantaista 24.6. kello 3.30 alkaen sunnuntaihin 26.6. kello 15.30 saakka.

Rataosuudella tehdään tunneli- ja kallioleikkaustöitä. Junat korvataan poikkeusaikatauluin liikennöivillä busseilla Tampereen ja Jyväskylän välillä.

Tampere–Keuruu–Jyväskylä

Orivedellä on vaihdetöistä johtuva liikennekatko perjantaista 24.6. kello 3.30 lauantaihin 25.6. kello 3.30 saakka.

Perjantaina junat korvataan poikkeusaikatauluin liikennöivillä busseilla koko reitillä. Seinäjoki–Keuruu–Jyväskylä-reitin junat kulkevat normaalisti.

Lähde: VR. Tiedot kaikista poikkeusaikatauluista voi katsoa esimerkiksi VR:n nettisivuilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut