Aamulehti
Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse suunnittelee muuttavansa bussilinjastojaan vuoteen 2024 mennessä. Pääsääntöisesti muutoksia kaavaillaan Länsi-Tampereella ja Ylöjärvellä liikennöiviin linjastoihin, mutta mahdollisesti myös muihin linjoihin.
”Niitä saattaa tapahtua muuallakin, sillä linjastosuunnittelu on kokonaisuuksien hallintaa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen”, kertoo suunnittelija Leena Huhtala Tampereen seudun joukkoliikenteestä.
Suunnitelman tarkoituksena on koota läntinen bussiliikenne ja Pyynikintorilta Lentävänniemeen laajeneva ratikkalinjasto yhteensopivaksi kokonaisuudeksi. Muutokset on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2024, jolloin ratikan on määrä liikennöidä Lentävänniemeen saakka.
Lue lisää: Nyssessä ei voi enää maksaa käteisellä – näin muutos on tähän mennessä sujunut
Useita luonnoksia
Läntinen linjasto -suunnitelman ensimmäinen luonnos on julkaistu Nyssen verkkosivuilla. Luonnosta on mahdollista kommentoida kesän ajan Nyssen sivuilla tai lähettämällä palautetta suoraan suunnittelijalle karttapalvelun kautta.
”Suunnitelmaa parannellaan palautteiden pohjalta. Niitä onkin tässä parissa päivässä tullut jo noin 150. Mitään tarkkaa takarajaa palautteiden vastaanottamiselle ei ole, mutta toki jossain vaiheessa linjastot on lukittava”, Huhtala sanoo.
”Uskoisin, että ennen lopullista päätöstä tehdään vielä yksi, palautteiden pohjalta laadittu vaihtoehtoinen luonnos, josta otetaan palautetta vastaan. Ja vasta sitten laaditaan lopullinen suunnitelma”, hän selventää.
Mikä?
Nyssen linjastouudistus
Linjasto uudistetaan länteen rakentuvan raitiotien vaikutusalueella Pyynikintori–Santalahti–Hiedanranta–Niemenranta–Lentävänniemi.
Ratikan uudella reitillä on vaikutuksia myös Lielahden, Niemen, Ryydynpohjan ja Siivikkalan bussipalvelun järjestämiseen.
Uudistus koskee myös Epilän, Ristimäen, Tohlopin, Tesoman, Ikurin, Lamminpään, Haukiluoman, Myllypuron, Kalkun, Raholan ja Villilän alueita sekä koko Ylöjärveä.
Palvelutasoon vaikuttavat alueen matkustustarpeet, käytettävissä oleva rahoitus, kunnan kaavoitus sekä muun muassa liikenne- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet.
Uudistus voi siis tarkoittaa myös nykyisten linjojen yhdistämistä, linjan lyhentämistä, uusia yhteyksiä tai liityntäyhteyksiä.
Suunnittelun tueksi on sovittu periaatteet, jotka ohjaavat suunnittelijoiden työtä.
Lähde: Nysse.
Kehuja ja kritiikkiä
Nyt palautekierroksella oleva ensimmäinen suunnitelmaluonnos perustuu Nyssen keväällä toteuttamaan liikkumiskyselyyn, eri vuosilta kerättyyn alueelliseen matkustajamäärän tarkasteluun sekä joukkoliikennelautakunnassa linjattaviin suunnitteluperiaatteisiin.
Liikkumiskyselyyn vastasi lähes 1 400 suunnitteilla olevien linjojen alueella asuvaa tamperelaista.
”He antoivat sekä kehuja että kritiikkiä. Esimerkiksi linjojen 7 ja 8 vuorotarjonnan parantumista kehuttiin, kun taas puolestaan Ylöjärveltä Lielahteen kulkevan linjan pidentynyttä matka-aikaa moitittiin”, Huhtala kertoo.
Nyssen suunnitteluperiaatteiden perustana puolestaan toimii keväällä toteutettu asiakastutkimus, johon vastasi yli 500 matkustajaa eri ikä- ja käyttäjäryhmistä. Tutkimuksella selvitettiin linjastosuunnittelussa etusijalle pantavia asioita käyttäjien kokemusten pohjalta.
Lakkautetaanko linjoja?
Uudistuksen vaatima budjetti ei ole vielä selvillä. Budjetin laatii Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.
”Yritämme tietenkin etsiä mahdollisimman kustannustehokasta ratkaisua”, Huhtala kertoo.
Onko kustannustehokkuus kiertoilmaisu linjojen lakkauttamiselle?
”Tarkastelemme kokonaisuutta. Sinne, missä on joukkoja ja lipputuloja saadaan, lisätään liikennöintiä. Haja-asutusalueilla tarkastellaan tilannetta. Jollain alueella voi esimerkiksi olla sellainen tilanne, ettei jollekin kadulle tulekaan enää joukkoliikenteen yhteyttä, mutta kevyen liikenteen väyliä kehitetään niin, että seuraavalle pysäkille on helpompi päästä. Tämä on yksi ratkaisu, mutta mitään ei ole vielä tosiaan lyöty lukkoon”, Huhtala painottaa.