Suosittu nähtävyys suljetaan Pirkanmaalla – Pääsy Helvetinkoluun estetään aidoilla: ”Ei voi muuta kuin sormet ristiä, ettei ole vielä tapahtunut mitään”

Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitseva kapea rotko suljetaan turvallisuussyistä. Rotkossa kulkeminen estetään tämän kesän aikana kaiteiden avulla ja paikalle tuodaan kieltomerkit.

Helvetinjärven kansallispuistossa käytiin viime vuonna 67 000 kertaa.

15.6. 14:32

Aamulehti

Suosittu nähtävyys ja Helvetinjärven kansallispuiston tunnus Helvetinkolu suljetaan kävijöiltä. Helvetinkolu on 40 metriä pitkä, 38 metriä syvä ja pari metriä leveä rotkomainen sola, joka laskee Ison Helvetinjärven rantaan Ruovedellä.

Kansallispuistoa ylläpitävä Metsähallitus kertoo, että Helvetinkolun kapea rotko suljetaan turvallisuussyistä. Rotkossa kulkeminen estetään tämän kesän aikana kaiteiden avulla ja paikalle tuodaan kieltomerkit.

Metsähallituksen mukaan retkeilijöillä on ollut tapana kiivetä Ison Helvetinjärven rannasta rotkon pohjaa pitkin ylös. Rotkon pohjalla olevat irtokivet voivat vieriä alempana rotkossa olevien ihmisen päälle. Lisäksi kallioseinämistä putoilee irtokiviä ja rotkon jyrkkä pohja on talvella hengenvaarallisen liukas.

Lue lisää: Listasimme 20 Pirkanmaan matkailuhelmeä, näissä kannattaa käydä kesällä – Täydennämme listaa, ehdota omaa lempikohdettasi

Mikä?

Helvetinjärven kansallispuisto

Pirkanmaalla Ruoveden kunnassa sijaitsevan vuonna 1982 perustetun kansallispuiston pinta-ala on 49,8 neliökilometriä.

Vuonna 2021 Helvetinjärven kansallispuistossa käytiin Metsähallituksen mukaan 67 000 kertaa.

Tunnetuin maamerkki, Helvetinkolu, on 150–200 miljoonaa vuotta sitten maankuoren halkeamien ja siirrosten seurauksena syntynyt rotkolaakso.

Ei tilaa väistää

Suunnittelija Juha-Matti Palmi Metsähallituksesta kertoo, että Helvetinkolu suljetaan vaakaputkisilla aidoilla rotkon molemmista päistä. Koko rotkoa ei kuitenkaan voida täysin sulkea, sillä pelastajilla pitää olla pääsy mahdollisten onnettomuuksien varalta.

”Eihän sitä käytännössä pystytä sulkemaan millään, ellei sitä verkoteta ympäriinsä. Sinne laitetaan kaiteet ja varoituskyltit, joissa kerrotaan selvästi, että kohde on vaarallinen.”

”Jos sinne joku sattuu ylhäältä putoamaan, niin poishan hänet on sieltä saatava”, Palmi perustelee, miksi rotkoa ei suljeta kauttaaltaan verkoilla.

Palmilla ei ole tiedossa, että Helvetinkolussa olisi sattunut tähän mennessä onnettomuuksia. ”Ei voi muuta kuin sormet ristiä, ettei ole vielä tapahtunut mitään.”

Palmin mukaan kansallispuiston kävijät eivät ole kaikki ymmärtäneet, kuinka vaarallisesta paikasta on kyse. ”Siellä ei ole mihinkään tilaa väistää."

Helvetinkolussa ei ole tilaa väistää vyöryviä tai putoavia kiviä.

Talvella kolun jyrkkä pohja on erittäin liukas:”Talvella on persmäkeä mentävä.” Rotkossa alhaalla odottavat myös suuret terävät irtokivilohkareet, Palmi päivittelee.

Kapeassa rotkossa retkeilijän päähän voi myös pudota irtokivi. Palmin mukaan kallioseinämissä näkyy vaaleita kohtia, joista kiviä on putoillut.

Kansallispuiston kävijämäärä lasketaan kymmenissätuhansissa, mutta kaikki eivät Palmin mukaan rotkon läpi kulje. Helvetinkolussa on kulkenut kuitenkin niin paljon väkeä, että rotkon pohja on selvästi kulunut.

Sulkuaidoilla tulee olemaan sen verran korkeutta, että huomaamattaan retkeilijä ei koluun päädy. Loppu on omalla vastuulla.

Uusia parkkipaikkoja ja katoksia

Metsähallitus aikoo tänä kesänä myös aloittaa kansallispuiston kehittämisurakoita. Ensimmäiseksi parannetaan alueen tiestöä ja tehdään uusia pysäköintialueita ja huoltotieyhteyksiä. Myös uusia palvelurakenteita rakennetaan tämän vuoden aikana.

”Haukanhiedan nykyisen keittokatoksen tilalle rakennetaan kaksi uutta keittokatosta ja Isolle Poikainlammille ja Löyttyjärvelle rakennetaan taukopaikat huusseineen, laavuineen ja polttopuuvarastoineen”, Juha-Matti Palmi kertoo.

Alueella voi retkeillä normaalisti kunnostustöistä huolimatta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut