Avin määräys: Lasten- ja nuorisopsykiatrian osastohoitoa kohennettava Pirkanmaalla – ylilääkärin mukaan muutoksia on jo tehty: ”Vasta nyt kunnolla käyntiin”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastoilla on edelleen liian vähän tiloja ja henkilöstöä. Puutteet on korjattava vuoden loppuun mennessä.

Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueen ylilääkäri Riittakerttu Kaltialan mukaan avin vaatimia kohennuksia on jo tehty.

13.6. 9:54 | Päivitetty 13.6. 18:47

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin on korjattava lasten- ja nuortenpsykiatrian osastojen puutteet vuoden loppuun mennessä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi asiasta ratkaisun 8. kesäkuuta.

Avin mukaan osastohoidon resurssipuutteiden vuoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastoilla ei toteudu potilaslaissa turvattu potilaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon eikä perustuslaissa turvattuun yksityisyyden suojaan.

Aluehallintovirasto on vuodesta 2019 saakka valvonut aluksi hoitoon pääsyn määräaikojen noudattamista Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja kesäkuusta 2021 alkaen lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vuodeosastojen tilannetta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin on toimitettava selvityksensä korjaustoimenpiteistä 31. lokakuuta mennessä.

Suunnitteilla uudet tilat

Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja nuorisopsykiatrisen vastuualueen johtaja Riittakerttu Kaltialan mukaan avin vaatimia kohennuksia on jo alettu tekemään. Niistä yksi esimerkki on niin sanottu yöksi kotiin -osasto eli viikko-osasto, josta Aamulehti uutisoi huhtikuussa.

Lue lisää: Taysin nuorisopsykiatria on niin ruuhkautunut, että osa potilaista nukkuu lattialla –  sairaala avaa uuden osaston: ”Lähetteiden määrä on lisääntymistään lisääntynyt, eikä loppua näy”

”Saimme viikko-osastolle luvat ja tilat jo viime vuoden elokuussa, mutta toiminta on saatu vasta nyt kunnolla käyntiin. Tarvittavan vakinaisen henkilöstön palkkaamisessa kesti ja sitten tuli hoitajalakko. Nämä kummatkin olivat syynä osaston käyttöönoton viivästymiselle”, Kaltiala sanoo.

Avin vaatimia kohennuksia aiotaan tehdä myös uusien tilojen avulla. Tilojen rakentaminen on vasta suunnitteluvaiheessa. ”Uudet, isommat tilat tulevat sijaitsemaan myöskin tässä Kaupin kampuksen alueella. Näillä näkymin ne valmistuvat aikaisintaan parin vuoden päästä.”

Hänen mukaansa uudet tilat on rakennettava siksi, ettei kampuksen alueella ole olemassa nuorisopsykiatriseen osastohoidon toimintatarpeisiin sopivia tiloja. ”Sen lähellä täytyy esimerkiksi olla sopivaa apua erikoistilanteisiin. Eikä alueella ole muutenkaan mitään tyhjiä tiloja odottamassa käyttöönottoa.”

Potilasmäärät kasvoivat yli tilojen

Uusien osastotilojen rakentamisen lisäksi nuorisopsykiatrisen avohoidon tilojen laajentaminen on suunnitteilla parhaillaan. ”Nekin ovat tällä hetkellä ahtaanpuoleiset. Täytyy muistaa se, että nuorisopsykiatrisen hoidon pääpaino on nimenomaan avohoidossa.”

Kaltialan mukaan puutteet hoidossa ja tiloissa johtuvat etupäässä kasvaneista potilasmääristä.

”Silloin, kun suunnittelimme nykyiset tilamme 2010-luvun alkupuolella, näytti siltä, että ne tulisivat riittämään. Potilasmäärät ovat kuitenkin kasvaneet vuosi vuodelta: esimerkiksi osastohoitoon ohjautuvien asiakkaiden lukumäärä on lähes kaksinkertaistunut. Vuodesta 2017 lähtien olemmekin pyytäneet ylemmältä johdolta lisää resursseja, kuten työntekijöitä, ja olemme niitä saaneetkin. Nyt niitä tarvitaan taas lisää”, Kaltiala sanoo.

”Hoitohenkilökuntaa on kuitenkin tällä hetkellä todella vaikeaa saada lisää, ihan kaikilla terveydenhuollon tasoilla.”

Aamulehti uutisoi viime viikolla, että nuorisopsykiatrian akuuttihoidon ruuhkatilanne on ainakin tilapäisesti rauhoittunut.

Lue lisää: Taysin nuorisopsykiatrian pahat ruuhkat saatiin rauhoitettua – Nyt jono kasvaa kaupungin mielenterveyspalveluissa

Ensiksi huomautettiin puutteista

Avi on jo aiemmassa ratkaisussaan antanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirille huomautuksen siitä, että sairaanhoitopiirillä tulee olla käytettävissään riittävästi terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä toiminnan edellyttämät, asianmukaiset toimitilat.

Aville on ratkaisun jälkeen saapunut useita epäkohtailmoituksia, joiden mukaan vuodeosastoilla potilasturvallisuus vaarantuu päivittäin liian vähäisen hoitajaresurssin, jatkuvan ylipaikkatilanteen sekä kuormituksen vuoksi.

Ilmoituksissa tuodaan esille muun muassa se, että osastolla sattuu päivittäin tai lähes päivittäin läheltä piti -tilanteita tai muita vaaratilanteita, sillä hoitajia on liian vähän valvomaan osastolla olevia nuoria. Lisäksi epäkohtailmoituksissa on noussut esiin huoli hoidon laadusta, kun hoidossa olevia nuoria majoitetaan patjoille osastolla, avin päätöksessä kerrotaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut