Tiedätkö, mistä uimaveden kalaisa tai ummehtunut haju kertoo? – Pirkanmaalla ei ole vielä havaittu sinilevää

Sinilevien pintakukinta vaatii kehittyäkseen yleensä ainakin parin viikon lämmintä, tyyntä ja aurinkoista säätä.

Pirkanmaan uimavesissä ei ole vielä havaittu sinilevää. Kuvassa on Elianderin uimaranta Tampereella heinäkuussa 2021.

10.6. 15:42

Aamulehti

Pirkanmaalla ei ole vielä tänä kesänä havaittu sinilevää, kertoo Pirkanmaa ely-keskus tiedotteessaan. Alkukesän viileä sää ei ole ollut otollinen sinileväkukintojen kehittymiselle.

Varsinainen sinilevien pintakukinta vaatii kehittyäkseen yleensä ainakin parin viikon lämmintä, tyyntä ja aurinkoista säätä.

Mikäli uintireissulla vastassa on epämiellyttävältä haiseva uimavesi, kyseessä ei välttämättä ole sinilevää. Sinilevät haisevat ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille, mutta hajuhaittoja voivat aiheuttaa myös esimerkiksi kulta- ja piilevät. Kultalevät viihtyvät suhteellisen puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja saavat veden haisemaan kalalle.

Alkukesästä vedenpinnalla on usein runsaasti erityisesti männyn siitepölyä, joka rannalle kasaantuessaan ja mädäntyessään haisee pahalle. Vedessä kelluva siitepöly voi myös muistuttaa erehdyttävästi sinilevää.

Järvivesi tavallista viileämpää

Pintaveden lämpötilat ovat lähes koko Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä viileämpiä.

Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden verkkopalveluun on jo ehditty päivittää muutamien uimarantojen vesien lämpötiloja. Esimerkiksi Elianderin uimarannalla, Kaupinojassa ja Lahdesjärven uimarannalla vesi oli perjantaina edelleen alle 15 asteista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut