Orava toikkaroi hautakynttilä päässään Tampereella, luonnon­varaisten eläinten sesonkiaika näkyy pelastus­laitoksella – toimi näin, jos epäilet eläimen olevan pulassa

Jos luonnonvaraisella eläimellä ei ole välitöntä hätää, neuvoa kannattaa ennen pelastuslaitosta kysyä oman alueen eläinsuojeluyhdistyksestä. Pirkanmaalla se on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry.

Luonnonvaraiset eläimet ja linnut kuten oravat ja lokit on lähtökohtaisesti jätettävä luonnossa rauhaan, elleivät ne ole esimerkiksi loukkaantuneita.

6.6. 17:58

Aamulehti

Hautakynttilään kiinni jäänyt orava aiheutti hälytyksen Pirkanmaan pelastuslaitokselle maanantaina iltapäivällä Tampereella. Ilmoittajan mukaan orava liikkui Sammon valtatien ja Linnainmaan puistokadun alueella, ja se oli luultavimmin liikkunut kiipelissä pidemmän matkan. Pirkanmaan pelastuslaitos ei lopulta tehtävälle lähtenyt, sillä sivullinen oli auttanut eläimen pois pinteestä.

”Kyllähän nyt on sesonkiaika etenkin, kun linnuilla on pesimäaika”, päivystävä palomestari Tiia Turunen kommentoi sitä, miten paljon pelastuslaitokselle tulee ilmoituksia luonnonvaraisista eläimistä ja niiden poikasista kesän alettua.

Varsinkin lokit aiheuttavat perinteisesti päänvaivaa, kun emot puolustavat poikasiaan hyvinkin ärhäkästi. Emo voi jättää poikasensa yksin pitkäksikin aikaa ruuanhakumatkalla, mutta se ei tarkoita, että poikanen olisi vaikeuksissa. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että emo voi hyvinkin tarkkailla poikastaan lähistöltä.

Lue lisää: Toimi näin, jos kohtaat hyökkäilevän lokin tai variksen – Emolinnut puolustavat nyt ärhäkkäästi poikasiaan

Palomestari Turunen sanoo, että lokkien pesiä ei saa siirrellä eikä lintuihin koskea. Lokit ovat rauhoitettuja pesimäaikana heinäkuun loppuun asti.

”Jos lokki on pesän rakentanut jonnekin niin, että se voi hyökkäillä ihmisten päälle, se ei ole pelastuslaitoksen asia hoitaa”, Turunen muistuttaa.

Jos eläimellä on välitön hätä, pelastuslaitokselle voi tehdä ilmoituksen, mutta muuten Turunen kehottaa ottamaan yhteyttä ja hakemaan tietoa Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksestä.

”Jos eläimen hengellä ei ole välitöntä hätää, eläinsuojeluyhdistykseltä kannattaa kysyä neuvoa ensin.”

”Meillä on hyvä yhteistyö yhdistyksen kanssa ja pelastuslaitokselta konsultoimme heitä”, Turunen sanoo.

Mitä?

Toimi näin

Luonnonvaraiset eläimet on jätettävä lähtökohtaisesti poikasineen aina rauhaan. Poikaseen ei saa koskea, ellei ole täysin varma, että sen emo on kuollut tai jos poikanen on vaarallisessa paikassa. Eläimeen ei tulisi koskea paljain käsin.

Loukkaantunutta eläintä on aina autettava. Esimerkiksi kolaritilanteessa ilmoitus tulee tehdä poliisille.

Pirkanmaan alueella maksutonta ensiapua loukkaantuneelle luonnonvaraiselle eläimelle antaa Tampereen kaupungin eläinlääkäri arkisin kello 8–15. Numero on 03 5654 4780.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen luonnonvaraiskoordinaattori auttaa numerossa 045 2217 940 arkisin kello 18:n jälkeen. Muina aikoina neuvoja antaa Suomen eläinsuojeluyhdistys numerossa 050 516 6596. Myös Pirkanmaan kuntien eläinsuojeluneuvojat auttavat. Lista neuvojista löytyy täältä.

Lähde: Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut