Pride-viikkoon suhtautumisessa on suuria eroja Pirkanmaalla: Lempäälästä löytyy sateen­karipenkki, Ylöjärvi ei halua liputtaa

Pride-tapahtumat vaativat yhdenvertaisia oikeuksia kaikille sukupuolille ja seksuaalisille suuntautumisille. Tampereella tapahtuma näkyy tänä vuonna isosti, mutta Pirkanmaan muissa kunnissa tilanne vaihtelee suuresti. Ylöjärvellä taisteltiin liputtamisesta vuosi sitten. Kangasalla liputetaan Ahvenanmaan kunniaksi.

Tampereella on aivan oma pride-lippunsa. Lempäälässä nuoret ovat maalanneet puistoon sateenkaari penkin yhdessä nuorisotoimen kanssa. Kuvat ovat maanantailta 6. kesäkuuta, jolloin alkoi Manse-pride-tapahtumaviikko.

7.6. 6:00

Aamulehti

Tampereella vietetään parhaillaan pride-viikkoa. Ympäri kaupungin on erilaisia tapahtumia ja viikko huipentuu lauantaina 11. kesäkuuta keskustan mielenosoituskulkueeseen ja Sorsapuistossa järjestettävään juhlaan.

Sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuutta juhlistava viikko näkyi Tampereen katukuvassa selkeästi jo maanantaina. Esimerkiksi Tampere-talon, Raatihuoneen ja Tampereen yliopiston kampusten lipputankoihin on vedetty värikkäät liput.

Lue lisää: Tampereen Pride-viikko alkaa pian: tätä on luvassa – Iloisten tapahtumien rinnalla vaaditaan tasa-arvoa niin kirjastoihin kuin terveys­keskuksiin

Lue lisää: Tampereen keskustassa saa nauttia kulttuurielämyksistä lähes joka päivä – Katso lista Laikunlavan kesäohjelmasta

Raatihuoneen ja Tampere-talon saloissa liehuu aivan uudenlainen lippu, joka on suunniteltu juuri Manse-pridea varten. Yliopiston liputus on sen sijaan saanut alkunsa Tampereen ylioppilaskunnan Treyn aloitteesta. Ylioppilaskunta lahjoitti yliopistolle kolme sateenkaarilippua vajaa kaksi vuotta sitten.

Tampereella Raatihuoneen edessä liehuu lippu nimeltä Tampereen tiedostava lippu. Lipun värit tunnustavat mahdollisiman laajasti eri seksuaalisuuksia ja sukupuolia. Lipun värit tunnistavat myös ”liittolaiset” eli seksuaali- ja sukupuolienemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta kannattavien laajan ryhmän.

Tampereen tiedostava lippu on yhteenveto tunnetujen pride-lipujen väreistä.

Entä Pirkanmaan muissa kunnissa?

Tampereella pride näkyy isosti koronan aiheuttaman pienen vaisuuden jälkeen, mutta Pirkanmaan muissa kunnissa tilanne vaihtelee suuresti.

Lempäälässä nuoret ovat maalanneet Myllyrannan tapahtumapuistoon sateenkaaripenkin. Lempäälän nuoriso- ja kulttuuripalvelut järjestää nuorille perjantaina oman pride-piknikin, jonka on tarkoitus toimia etkoina lauantain Manse-priden marssille ja pääjuhlalle Tampereella.

”Pride-toiminta on Lempäälän kunnan nuorisopalveluiden perustoimintaa. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat tärkeitä asioita, ja niitä kohdin pyritään kaikkinensa menemään”, Lempäälän kunnan tapahtumatuottaja Tiina Hildén kertoo.

Pride-lippu liehuu lauantaina 11. kesäkuuta Lempäälä-talon edustalla.

Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa symboloiva sateenkaaripenkki Lempäälän Myllyrannanpuistossa.

Sen sijaan Ylöjärvellä ei liputeta priden aikana lainkaan. Liputusta on käsitelty kaupunginvaltuustossa viime vuonna vihreiden tehtyä siitä valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus oli vienyt asian asukaslautakunnan kommentoitavaksi ja esitti kielteistä päätöstä, jonka valtuusto hyväksyi.

”Mennään sillä, mitä päättäjät tässä linjaavat”, kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen kommentoi.

Suomessa on voimassa tasa-arvolaki sekä yhdenvertaisuuslaki, joissa kielletään vähemmistöjen syrjintä. Lait myös velvoittavat viranomaisia ja työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta.

Mitä

Pride Pirkanmaan kunnissa

Tampereen Manse-priden lisäksi myös neljässä Pirkanmaan kunnassa järjestetään pride-tapahtuma.

Valkeakoskella pride-piknik 8.6. kello 16 Lepänkorvan puistossa. Järjestäjänä Valkeakosken Vasemmistoliitto, SDP, Vihreät ja Nuorisovaltuusto.

Akaa-priden 9.7. päätapahtuma Toijalan torilla. Järjestäjänä yksityishenkilöt.

Ruovesi-pride 16.7. Ruovedellä Pride-tapahtuma järjestetään toista vuotta peräkkäin. Järjestäjänä yksityishenkilö.

Nokia-pride 16.7. Nokian Poutunpuistossa. Tapahtuman sloganina on ”Pienen kaupungin suuri pride”. Järjestäjänä Nokia-pride ry.

Listassa ovat mukana tapahtumat, jotka löytyvät Setan sivuilta.

Valkeakoskella piknik

Valkeakoskella puolestaan järjestetään tänä vuonna ensimmäinen pride-tapahtuma. Keskiviikkona 8. kesäkuuta sateenkaarikansan oikeuksia juhlistetaan Lepänkorvan puistossa piknikin merkeissä. Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff on tapahtuman virallinen suojelija.

”Järjestäjät pyysivät minua suojelijaksi. Koen olevani tässä Minnana, toki kaupunginjohtajan roolissa”, hän sanoo.

Uschanoff kertoo olleensa myös esimerkiksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavan kampanjan tukena.

”En pidä tätä sen kummempana. Tämmöisillä asioilla yhdenvertaisuutta edistetään”, hän sanoo.

Valkeakoskella sdp:n valtuutettu teki syyskuussa 2020 aloitteen sateenkaariliputtamisesta. Ensimmäinen liputus järjestettiin viime kesänä.

Perussuomalainen valtuutettu on kuitenkin tehnyt aloitteen, jossa esitetään, että kaupungin salkoihin voitaisiin nostaa vain Suomen lippu tai Valkeakosken kaupungin viiri. Aloitteen käsittely on kesken.

Minna Uschanoff Valkeakosken kaupunginjohtaja. Uschanoff kuvattuna Valkeakoskella toukokuussa 2021.

Kangasalla ei ole lippua

Kangasalla ei ole kaupungin mukaan pride-liputusta, koska kaupungilla ei ole sateenkaarilippua.

”Ei ole kaupungin varastoissa sellaista”, hallintojohtaja Jonna Sillman-Sola sanoo.

Kangasalla liputetaan sen sijaan tällä viikolla Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisuuden kunniaksi 9. kesäkuuta. Kangasalan Pohjola-Norden ry oli pyytänyt sitä ja tuonut kaupungille Ahvenanmaan lipun.

Sillman-Solan mukaan myös pride-liputus voisi olla mahdollinen, jos joku taho toisi kaupungille siihen sopivan lipun ja pyytäisi laittamaan sen salkoon.

”Asia ei ole noussut täällä esiin, kukaan ei ole ottanut yhteyttä”, hän sanoo.

Myös Tampere-talon edessä liehuvat liput Manse-priden kunniaksi.

Tampereen yliopisto on sitoutunut moninaisuuden ja vastuullisuuden arvoihin. Ylioppilaskunta Trey on lahjoittanut liput kaikille yliopiston kampuksille. Kuva keskustakampukselta maanantailta 6. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut