Toimi näin, jos kohtaat hyökkäilevän lokin tai variksen – Emolinnut puolustavat nyt ärhäkkäästi poikasiaan

Ulkona liikkuva voi päätellä poikasten läheisyyden emolintujen tekemistä koukkailuista ja syöksyistä. Jos paikkaa ei ole mahdollista kiertää, kulkijan kannattaa suojata päänsä.

Lintuemot suojelevat lentokyvyttömiä poikasiaan. Kaupunkilokit pesivät usein kerrostalojen katoilla. Kuvassa pieni lokinpoikanen pihamaalla Tampereen Kalevassa.

3.6. 17:57

Aamulehti

Lintujen pesimäaika on nyt käynnissä, ja jotkut linnut suojelevat erityisen voimakkaasti poikasiaan. Poikasten puolustaminen valehyökkäyksillä tai voimakkaasti ääntelemällä on esimerkiksi lokkien ja varisten luontaista käyttäytymistä. Varis saattaa jopa iskeä nokallaan, kun lokki taas yleensä pyyhkäisee vain siivellä tai jalalla.

”Tyypillisesti näitä vaaratilanteita sattuu kaupungin puistoissa ja kerrostalojen pihoilla, jos siellä talon katolla pesii esimerkiksi lokki. Kannattaa pitää silmänsä auki ja kiertää kauempaa, jos näkee poikasen maassa ja emo hätäilee. Kyllä sen helposti huomaa”, toteaa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Emolintujen hyökkäilyt ovat tavallisimpia silloin, kun poikaset liikkuvat vielä maassa. Variksella tämä vaihe kestää vain joitain päiviä, kun taas lokeilla useita viikkoja.

”Tilanne menee ohi nopeasti, kun poikaset oppivat lentämään”, Helin toteaa.

Ruokinta vähentää lintujen ihmispelkoa ja voi lisätä niiden hyökkäävää käyttäytymistä. Lintujen ruokintaa kannattaa siksi välttää.

Vaihda reittiä tai suojaa pääsi

Ulkona liikkuva voi päätellä poikasten läheisyyden emolintujen tekemistä koukkailuista ja syöksyistä. Mikäli lokin tai variksen poikanen on kulkureitillä, kannattaa vaihtaa reittiä. Jos tämä ei ole mahdollista, voi suojata päänsä nostamalla päähinettä, sateenvarjoa tai vastaavaa päänsä yläpuolelle.

Erityisen hankalissa tapauksissa voi harkita poikasten siirtämistä. Linnunpesiä asukkaineen ei kuitenkaan saa siirtää ilman viranomaisen lupaa.

Luonnonsuojelu- ja metsästyslain mukaan rauhoitettuihin eläimiin ei saa koskea, mutta eläinsuojelulain mukaan avuttomaan tilaan joutunutta luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan. Mikäli poikasen siirtoon päädytään, tehtävä on syytä antaa henkilölle, joka on tottunut käsittelemään lintuja. Siirrossa tulee varmistaa, että emo näkee, minne poikanen siirretään.

Pääsääntö on kuitenkin, että eläinten poikasiin ei pidä koskea. Pesiä tai niissä olevia munia ja poikasia ei saa siirtää ilman viranomaisen lupaa. Tässä asiassa lupaviranomainen on Varsinais-Suomen ely-keskus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut