Poliisin puhallutusmäärät romahtivat Pirkanmaalla: yksi kuva näyttää ison muutoksen – Katso tästä oman kuntasi tilanne

Poliisi puhalluttaa Pirkanmaalla paljon vähemmän kuin ennen koronavuosia. Rattijuoppoja jää silti kiinni lähes yhtä paljon kuin aikaisemmin. Huumekuskien määrä on ohitti ensimmäisen kerran alkoholia juoneiden kuljettajien määrän. Voit katsoa tästä jutusta, mikä tilanne on kotikunnassasi.

Ylikonstaapeli Jouko Kilpi tarkasti autoja ja puhallutti kuljettajia Tampereen Kalevankankaalla heinäkuussa 2020. Korona-ajan huippu rattijuopumuksissa Pirkanmaalla osuu samaan kesään.

7.6. 5:00

Aamulehti

Poliisi on puhalluttanut koronapandemian aikana huomattavasti vähemmän autoilijoita ja muita tiellä liikkujia kuin tavallisesti. Pirkanmaalla puhallutusten määrä putosi noin puoleen.

Voisi kuvitella, että myös paljastuneiden rattijuopumusten määrä on vähentynyt merkittävästi, mutta niiden määrässä ei ole tapahtunut suurta muutosta.

Pirkanmaalla rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta kiinni jääneiden määrä putosi korona-aikana noin 2 prosenttia. Ensimmäisenä koronavuotena 2020 rattijuoppojen määrä hetkellisesti jopa nousi.

Tilannetta selittää poliisin mukaan ainakin osin se, että massaratsioissa puhallutusten määrä on suuri ja ilmi tulevien rattijuopumusten määrä suhteessa pieni.

Poliisi järjesti esimerkiksi viime elokuussa yhden viikon aikana valtakunnallisen tehostetun rattijuopumusvalvonnan.

Tehostetun valvonnan aikana puhallutettiin noin 20 000 kuljettajaa, joista 92 jäi kiinni alkoholista ja 32 huumeista. Poliisilta kului valvontaoperaatioon noin 3 000 työtuntia.

Korona vähensi puhallutuksia

Komisario Tomi Koponen Sisä-Suomen poliisista kertoo, että suurimpana syynä puhallutusten vähenemiseen on ollut korona. ”Terveysturvallisuuden vuoksi isompia ratsioita ei ole juuri järjestetty.”

”Isompien massapuhallutusten sijasta toimintaa on hajautettu ja saatu valvontaa erittäin hyvin oikeisiin paikkoihin. Samalla porukalla on valvottu useampaa pistettä ja saatu vastaavia tuloksia.”

Koponen kertoo, että rattijuoppoja saadaan kiinni etenkin poliisien omien havaintojen ansiosta. ”Ammattitaito ja harjaantunut silmä auttavat arvioimaan, koska pitää puhalluttaa.”

Myös kansalaiset ovat aktivoituneet tekemään hätäkeskukseen ilmoituksia epäillyistä rattijuopumuksista. ”Niiden kautta saadaan usein hyvinkin paikkansapitäviä tietoja ja tavoitetaan rattijuopumuksesta epäiltyjä.”

Poliisi puhallutti aiemmin Pirkanmaalla noin 85 000 kuljettajaa vuodessa. Vuonna 2019 määrä putosi noin 64 000:aan, mutta koronavuosina puhallutukset jäivät vain 33 500:aan tai alle.

Myös tänä vuonna poliisi on puhalluttanut kuljettajia huomattavasti vähemmän kuin koronapandemiaa edeltäneinä vuosina.

Koponen sanoo, ettei massaratsioista olla luopumassa kokonaan. ”Sekin on hyvää ja toimivaa valvontaa, että poliisi on näkyvillä liikennemäärällisesti isoissa paikoissa.”

Huumekuskien määrä kasvoi

Huumaavia aineita käyttäneiden rattijuoppojen määrä nousi Pirkanmaalla vuosien 2019 ja 2021 välillä. Samaan aikaan alkoholia juoneiden määrä putosi.

Huumekuskien osalta vuosi 2020 oli erityisen synkkä. Huumeet ohittivat ensimmäistä kertaa alkoholin rattijuopumusten syynä Pirkanmaalla.

Vuosi 2020 oli muutenkin pahin rattijuopumusvuosi Pirkanmaalla viimeisten viiden vuoden aikana.

”Huumekuskien määrä nousi vuonna 2020, koska huumeiden käyttö vaikuttaisi lisääntyneen tuolloin muutenkin. Tämä näkyy myös THL:n tekemissä jätevesitutkimuksissa”, komisario Koponen kertoo.

Vuonna 2021 tilanne kääntyi jälleen toisinpäin. Rattijuopoista isompi osa oli ottanut alkoholia kuin huumaavia aineita.

Puhallutusten ja rattijuoppojen määrän kehitys Pirkanmaalla seuraa valtakunnallista ilmiötä. Valtakunnallisesti puhallutusten määrä tippui koronavuosina vielä enemmän eli kolmasosaan.

Alkoholia ottaneiden rattijuoppojen määrä väheni, mutta huumaavia aineita ottaneiden määrä nousi. Kuten Pirkanmaalla, eniten huumekuskeja jäi kiinni vuonna 2020.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut