Tampereen laaja sähkökatkos osoittautui vääräksi hälytykseksi: ”En muista vastaavaa”

Tampereen Sähkölaitos ilmoitti järjestelmähäiriön vuoksi virheellisesti hyvin laajasta sähkönjakeluhäiriöstä. Syynä oli uusi järjestelmä, joka oli otettu käyttöön laitoksen sähköverkossa.

1.6. 9:04

Aamulehti

Tampereen Sähkölaitoksella oli keskiviikkoaamuna järjestelmävika, joka ilmoitti virheellisesti, että Tampereella olisi laaja häiriö sähkönjakelussa. Todellisuudessa kaikilla asiakkailla oli sähköt.

Tampereen Sähkölaitos tviittasi keskiviikkoaamuna ennen kello yhdeksää, että Tampereella ja Pirkkalassa on suuri sähkökatko, joka koskee yli 13 000:ta Tampereen Sähkölaitoksen asiakasta. Sähköttömän alueen kerrottiin ulottuvan Etelä-Tampereen Hervannasta Pirkkalan Pereelle saakka.

Tampereen Sähkölaitoksen käyttöpäällikkö Jouni Vanhanarkaus kertoo, että järjestelmähäiriö johtui uudesta järjestelmästä.

Sähkölaitoksen vikakartta saa jännitetietoa kantaverkon suunnasta, mikä kulkee 110 kilowoltin verkkoon, josta se kulkeutuu jälleen keskijänniteverkkoon ja pienjänniteverkkoon. Vasta hiljattain sähkölaitos otti kyseiseen ”hierarkiaan” mukaan 110 kilowoltin verkon. Kantaverkossa tehtiin Vanhanarkauksen mukaan kytkentää ja tehtiin sähköjohto jännitteettömäksi hallitusti. ”Sähkön syöttö tulikin toisesta suunnasta, eikä järjestelmä tajunnut tilannetta. Siitä tuli informaatio tuonne vikakartalle.”

Sähkölaitoksen tiedottaja ei ollut tietoinen tilanteesta, joten häiriöstä ehdittiin tiedottaa Twitterissä ja Facebookissa. Myös sähkölaitoksen vikapalvelussa alkoi soida nauhoite, jossa kerrottiin häiriöstä. Vanhanarkauksen mukaan nauhoite alkaa pyöriä automattisesti järjestelmän kautta.

Kuinka usein vastaavia järjestelmähäiriöitä tapahtuu?

”Ei näitä kovin usein, ainakaan tuolla tasolla. En muista vastaavaa. Sellaista ei ole voinutkaan tapahtua, kun tällaista systeemiä ei ole ollut aiemmin käytössä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut