Suunnitelmat uuden 6 000 asukkaan asuinalueen rakentamiseksi etenevät Ylöjärvellä – tältä siellä voi tulevaisuudessa näyttää

Teivo–Mäkkylä-alueen osayleiskaava asetetaan nähtäväksi syksyllä. Ennen tätä kaupunki kerää näkemyksiä ja ideoita alueen kehittämiseksi.

Aamulehti kuvasi Teivo–Mäkkylä-alueen pellot kesällä 2019. Tulevaisuudessa Teivon peltoalueella asuu noin 2 000 uutta ylöjärveläistä. Kaikkiaan uudella osayleiskaava alueella asuu tulevaisuudessa noin 6000 asukasta. Lisäksi alueelle rakennetaan työpaikkoja 500-1 000 henkilölle.

31.5. 5:30 | Päivitetty 31.5. 12:46

Aamulehti

Ylöjärvellä, aivan Tampereen rajan tuntumassa Vaasantien molemmin puolin sijaitsevan Teivo–Mäkkylä-alueen suunnitelmat etenevät.

Alueelle suunnitellaan rakennettavaksi noin 6 000 uuden asukkaan asuinaluetta ja 500–1 000 työpaikan yritysaluetta. Alueelle on kaavailtu myös esimerkiksi uutta koulua.

Alueesta on suunniteltu kerrostalovaltaista. Silti Teivo-Mäkkylään suunnitellaan myös pienimittakaavaisempaa rakentamista, kuten pientaloja. Harjualueet on tarkoitus säilyttää virkistyskäytössä.

Lue myös: Ylöjärvi päätti ostaa peltoja 1,8 miljoonalla eurolla – aiemmin raakamaasta maksettu huomattavasti vähemmän

Ylöjärven kaupunki asettaa alueen osayleiskaavan nähtäville syksyllä. Ennen tätä Ylöjärvi kerää kaupunkilaisten ja eri toimijoiden näkemyksiä alueen suunnitelmista.

Ylöjärven kaupungin kaavoituspäällikkö Esko Hyytisen mukaan tavoitteena on, että kaavaehdotus olisi valmis vielä tänä vuonna ja se hyväksyttäisiin ensi vuonna. Kaavasuunnittelu on mahdollista käynnistää näiden vaiheiden jälkeen.

Pitkä prosessi

Hyytinen sanoo, että kaupungin kehittymisen ja kasvun kannalta alue on hyvin merkittävä. Merkittävän alueesta ja sen suunnittelusta tekee se, että kaupungin keskusta-alueen kasvattamisen mahdollisuudet ovat rajalliset.

Nopeasti alueella ei kuitenkaan tapahdu. Hyytinen sanoo, että yleiskaavan aikajänne on yleensä 15–20 vuotta. Tapahtua voi kuitenkin myös nopeammin. Hyytinen sanoo, että Teivo-Mäkkylä-alueen suunnitteluun ja rakentumis­aikatauluun tulee vaikuttamaan myös raitiotie, jonka yleissuunnitelma valmistuu tämän vuoden aikana.

Lue lisää: Näin raitiotien yleissuunnittelu etenee Ylöjärven ja Tampereen rajalla: Nyt pohditaan, kulkisiko ratikka Vaasantien yli vai ali – Katso kuvat suunnitelmista

Hyytinen sanoo, että jo tässä vaiheessa on päätetty, että ratikan tilavaraus huomioidaan alueen suunnittelussa. ”Ja jos tarkoituksena on, että raitiotien liikennöinti käynnistyisi vuonna 2032, tarvitaan samalla myös asiakaspotentiaalia, jotta pysäkille riittää käyttäjiä.”

Teivon ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen toivoo, että vaikka valmennustoiminta siirtyisi nykyiseltä paikaltaan muualle, kavioura säilyisi. Hän sanoo, että ravikeskuksesta on mahdollista rakentaa huipputason ravikeskus. Teivon yllä kuvattiin syksyllä 2019.

Säilyykö ravikeskus?

Teivo-Mäkkylän alueen suunnitteluun liittyen keskusteluun on noussut myös Teivon ravikeskuksen kohtalo sekä sen mahdollinen siirtyminen pois nykyiseltä paikaltaan.

Esko Hyytinen sanoo, että nyt yhtenä vaihtoehtona on kuitenkin tarkasteltu ravitoiminnan ja asumisen yhteensovittamista. Hän sanoo, että suunnittelua tukee tästä näkökulmasta osaltaan se, että maakuntakaava tukee sitä, että alueella olisi myös urheilupalveluita.

Teivon ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen kertoo, että keskustelu ravikeskuksen tulevaisuudesta on sujunut hyvässä yhteishengessä Ylöjärven kaupungin viranhaltijoiden kanssa.

Avoimia kysymyksiä on kuitenkin vielä paljon. Lehtonen kertoo, että esimerkiksi raitiotien linjauksella tulee olemaan asiaan vaikutusta. Hän sanoo, että ravikeskuksen toiveena on, että vaikka valmennustoiminta tulisi suunnitelmien alta siirtää, kavioura pysyisi paikoillaan ja sen ympärille rakentuisi ulkoilu- ja tapahtumakeskus.

”Mikäli tahtoa löytyy, Teivosta voisi rakentua 2030-luvun raveja yhtenä ajanvietteenä ja urheiluna tarjoava tapahtumakeskus, joka hakisi vertaistaan.”

Lehtonen sanoo, että vertaus Nokia-areenaan omalla toimialallaan ei olisi liioittelua. Lisäksi hän sanoo, että mikäli Pirkanmaa jäisi ilman omaa kaviouraa, se olisi katastrofi paitsi maakunnallisesti myös valtakunnallisesti.

Alustavat ideasuunnitelmat valmiina

Teivo-Mäkkylän alueen alustavat ideasuunnitelmat näyttävät, miltä alueella voi tulevaisuudessa näyttää. Ideasuunnitelmavaihtoehtoja on tällä hetkellä kaksi.

Ideasuunnitelmat kuvaavat alueiden korttelirakenteen, liikenneverkon, rakentamisen ja asukasmäärän mahdollisuuksia. Suunnitelmat toimivat syksyllä 2022 nähtäville asetettavan osayleiskaavan luonnoksen yhtenä tausta-aineistona.

Vaihtoehto 1:

Alustavan ideasuunnitelman mukaan alue voisi näyttää tältä Vaasantiellä Tampereen suunnasta ajettaessa.

Ensimmäisen vaihtoehdon ilmakuva näyttää, miltä alue voi tulevaisuudessa näyttää pohjoisesta katsottaessa.

Vaihtoehto 2:

Tältä Teivo-Mäkkylän alue voi alustavan ideasuunnitelman toisen vaihtoehdon mukaan näyttää, kun aluetta katsotaan Tampereen suunnasta ajettaessa.

Tässä alueen ilmakuva pohjoisen suunnasta kuvattuna. Kyseessä on alustava ideasuunnitelma.

Lue lisää: Ylöjärven uusi skeittipuisto on jo kovassa käytössä, vaikka se ei ole vielä edes valmis: ”Lopputuloksesta on tulossa aika mielenkiintoinen”

Lue lisää: Yli 1,5 miljoonalla eurolla kunnostettu Ylöjärven Vanha Räikkä luo koronan jälkeen uudelleen nahkaansa – ”Enää ei tarvitse miettiä, ovatko tuolit kahden metrin päässä toisistaan”

Lue lisää: Ylöjärvellä sijaitsevan kahvilan yrittäjä irtisanoi sopimuksensa, kun työntekijää ei löytynyt – Kaikki muuttui, kun hän kertoi ahdingostaan julkisesti: ”Niitä tuli joka puolelta”

Korjaus ja tarkennus 31.5.2022 kello 9.49: Korjattu tieto uuden kaupunginosan asukasmäärästä tulevaisuudessa. Jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että Teivo-Mäkkylän alueelle suunnitellaan asumista 2 000 kaupunkilaiselle. Tosiasiassa koko alueelle suunnitellaan asumista 6 000 ihmiselle. Mäkkylän peltoalueelle asumista suunnitellaan 2 000 asukkaalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut