Kiikoisten säiliöauto-onnettomuus: Sata tonnia pilaantunutta maata poistettu, bensiiniä on maastossa edelleen

Sastamalan Kiikoisissa tapahtui viime viikon torstaina onnettomuus, joka tukki Pori-Tampere-välisen valtatien yli 20 tunniksi ja aiheutti ympäristöriskin polttoaineen valuttua säiliöautosta maastoon. Kaikkea maahan valunutta bensiiniä ei ole edelleenkään pystytty poistamaan.

Säiliöauton perävaunu ja vetoauto makasivat molemmat kyljellään valtatie 11:llä pitkään torstai-iltapäivään asti.

25.5. 15:04

Sastamalan Kiikoisissa viime torstaina tapahtuneesta polttoainerekan onnettomuudesta selvittiin näillä tiedoin pelättyä pienemmin ympäristövahingoin. Tapauksen jälkitorjuntavastuu on siirtynyt Sastamalan kaupungille, jossa asiaa hoitaa kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki.

Lue lisää: Liki vuorokauden Sastamalassa poikki ollut tie 11 on jälleen auki: Polttoainerekka kaatui, kun kuljettaja väisti jänistä – katso video nosto-operaatiosta

Lähteenmäen saaman tiedon mukaan bensiiniä pääsi valumaan onnettomuuden seurauksena kaikkiaan noin 60 metrin matkalle tien varteen. Pilaantunutta maata vietiin pois paikalta noin 100 tonnia.

Kaikkea bensiiniä ja pilaantunutta maata ei ole toistaiseksi onnettomuusalueelta poistettu.

”Maassa oli kaapeleita, joiden alta ei tässä vaiheessa voitu kaivaa. Jatkossa arvioitavaksi jää, aiheuttaako tämä vielä lisätoimenpiteitä”, Lähteenmäki kertoo.

Maahan jäi lopulta polttoainetta noin 2 tonnia.

”Säiliöstä valui polttoainetta 3,8 tonnia ja siitä 1,8 tonnia saatiin imettyä pois.”

Lähteenmäen mukaan onni oli, ettei onnettomuuspaikan lähellä ollut vesistöä eikä pohjavesialuetta.

Maahan valunutta bensiiniä imettiin maastosta ja onnettomuusalueelle tehtiin suojavaahdotus maastopalon riskin vähentämiseksi.

Säiliöauton onnettomuus tapahtui Kiikoisissa varhain torstaina aamuyöllä, kun polttoainetta kuljettanut auto kaatui valtatie 11:llä. Pelastustyöt ottivat aikaa, sillä vasta noin puoli yhden aikaan seuraavana yönä tilanteen kerrottiin olevan ohi ja tien jälleen auki liikenteelle.

Tielle kaatuivat sekä säiliöperävaunu että vetoauto. Raskas ajoneuvoyhdistelmä saatiin nostettua pystyyn ja hinattua pois paikalta kello 17:ään mennessä, mutta ympäristövahinkojen torjunta jatkui alueella pitkään.

Kun säiliöperävaunua nostettiin ylös, paljastuivat kyljen vauriot.

Tarkempi onnettomuuspaikka sijaitsee noin kolme kilometriä kantatie 44:n risteyksestä Porin suuntaan. Täysperävaunu oli tulossa Porin suunnasta, kun kuljettaja pelastuslaitoksen tiedon mukaan väisti jänistä. Tämän seurauksena seurauksena auto ”haukkasi” tien oikeassa reunassa piennarta. Sekä vetoauto että säiliö kaatuivat tielle ja osittain ojaan.

Tapahtuneessa oli onni mukana, sillä bensiini on selvästi syttymisherkempää kuin diesel tai polttoöljy. Onnettomuusalueelle tehtiin suojavaahdotus maastopalon riskin vähentämiseksi.

Katso video poikkeuksellisesta nosto-operaatiosta:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut