Aamulehti
Välimiesoikeus on antanut tuomionsa Stockmannin ja Pirkanmaan osuuskaupan väliseen vahingonkorvausriitaan Stockmannin tavaratalon liiketilan vuokrasuhteesta.
Välimiesmenettely on oikeusistuinten ulkopuolinen riidanratkaisukeino, jota käytetään usein yritysten välisten riitojen ratkaisemiseksi.
Pirkanmaan osuuskauppa vaati välimiesmenettelyssä Stockmannilta 5,9 miljoonan euron suuruista vahingonkorvausta. Välimiesoikeus pääosin hylkäsi vaatimukset. Stockmann velvoitettiin korvaamaan vahingonkorvauksena 1,5 miljoonaa euroa.
Riidassa on kyse vuoden 2020 tapahtumista. Stockmann ilmoitti tuolloin Pirkanmaan osuuskaupalle Food Market Herkun alivuokrasopimuksen päättymisestä Tampereella. Stockmann purki sopimuksen ennenaikaisesti hakeuduttuaan yrityssaneeraukseen.
Alkuperäisessä vuokrasopimuksessa päättymisvuotena oli 2029, mutta Stockmann päätti sopimuksen jo vuoden 2021 alusta. Stockmann on Tampereen-tiloissa vuokralla, ja Pirkanmaan osuuskauppa oli sen alivuokralainen. Nykyisin alakerran tiloissa on K-supermarket.
Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko sanoi keskiviikkona iltapäivällä, että osuuskauppa tutustuu välimiesoikeuden päätökseen rauhassa ja tiedottaa sitten asiasta.
Korkeimman oikeuden ratkaisu tulossa
Riitaa käsiteltiin käräjäoikeudessa, jossa kiisteltiin muun muassa siitä, oliko Osuuskaupan saatavissa kyse saneerausvelasta vai niin kutsutusta massavelasta. Osuuskaupan näkemyksen mukaan saatava olisi niin kutsuttua massavelkaa. Se Stockmannin pitäisi maksaa heti.
Sen sijaan saneerausvelka menee saneerausmenettelyyn, jossa käytännössä summasta maksetaan vain osa. Pirkanmaan osuuskauppa saisi konvertoida 20 prosenttia summasta Stockmannin osakkeiksi. Loput summasta maksettaisiin Pirkanmaan osuuskaupalle viidessä vuodessa.
Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat katsoneet saatavan olevan saneerausvelkaa.
Korkein oikeus antoi tämän vuoden helmikuussa Pirkanmaan osuuskaupalle valitusluvan siitä, onko saatava saneerausvelkaa vai ei. Korkein oikeus antaa myöhemmin ratkaisunsa siitä, kumpaa se katsoo saatavan olevan.
Korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa käytännössä siihen, millä aikataululla ja miten Stockmann maksaa korvauksen.
Juttua päivitetty 25.5.2022 kello 16.24: Lisätty Timo Mäki-Ullakon kommentti.