Food Market Herkun vuokra­sopimuskiistaan ratkaisu – Pirkanmaan osuuskaupan Stockmannilta vaatima korvaussumma pieneni miljoonilla euroilla

Stockmann purki Pirkanmaan osuuskaupan Food Market Herkun vuokrasopimuksen kahdeksan vuotta etuajassa. Stockmann velvoitettiin korvaamaan vahingonkorvauksena 1,5 miljoonaa euroa. Nyt erimielisyyttä on vielä siitä, missä määrin se maksetaan ja milloin.

Tampereen Stockmannin tavaratalo kuvattuna maaliskuussa 2022.

25.5. 16:00 | Päivitetty 25.5. 16:26

Aamulehti

Välimiesoikeus on antanut tuomionsa Stockmannin ja Pirkanmaan osuuskaupan väliseen vahingonkorvausriitaan Stockmannin tavaratalon liiketilan vuokrasuhteesta.

Välimiesmenettely on oikeusistuinten ulkopuolinen riidanratkaisukeino, jota käytetään usein yritysten välisten riitojen ratkaisemiseksi.

Pirkanmaan osuuskauppa vaati välimiesmenettelyssä Stockmannilta 5,9 miljoonan euron suuruista vahingonkorvausta. Välimiesoikeus pääosin hylkäsi vaatimukset. Stockmann velvoitettiin korvaamaan vahingonkorvauksena 1,5 miljoonaa euroa.

Riidassa on kyse vuoden 2020 tapahtumista. Stockmann ilmoitti tuolloin Pirkanmaan osuuskaupalle Food Market Herkun alivuokrasopimuksen päättymisestä Tampereella. Stockmann purki sopimuksen ennenaikaisesti hakeuduttuaan yrityssaneeraukseen.

Alkuperäisessä vuokrasopimuksessa päättymisvuotena oli 2029, mutta Stockmann päätti sopimuksen jo vuoden 2021 alusta. Stockmann on Tampereen-tiloissa vuokralla, ja Pirkanmaan osuuskauppa oli sen alivuokralainen. Nykyisin alakerran tiloissa on K-supermarket.

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko sanoi keskiviikkona iltapäivällä, että osuuskauppa tutustuu välimiesoikeuden päätökseen rauhassa ja tiedottaa sitten asiasta.

Lue lisää: Stockmannin ja Pirkanmaan Osuuskaupan vuokrasopimusjupakka johti kiistelyyn oikeudessa – Hovioikeus hylkäsi valituksen

Lue lisää: Stockmann päätti Tampereen Food Market Herkun vuokrasopimuksen ennenaikaisesti – loppuunmyynti alkaa maanantaina

Korkeimman oikeuden ratkaisu tulossa

Riitaa käsiteltiin käräjäoikeudessa, jossa kiisteltiin muun muassa siitä, oliko Osuuskaupan saatavissa kyse saneerausvelasta vai niin kutsutusta massavelasta. Osuuskaupan näkemyksen mukaan saatava olisi niin kutsuttua massavelkaa. Se Stockmannin pitäisi maksaa heti.

Sen sijaan saneerausvelka menee saneerausmenettelyyn, jossa käytännössä summasta maksetaan vain osa. Pirkanmaan osuuskauppa saisi konvertoida 20 prosenttia summasta Stockmannin osakkeiksi. Loput summasta maksettaisiin Pirkanmaan osuuskaupalle viidessä vuodessa.

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat katsoneet saatavan olevan saneerausvelkaa.

Korkein oikeus antoi tämän vuoden helmikuussa Pirkanmaan osuuskaupalle valitusluvan siitä, onko saatava saneerausvelkaa vai ei. Korkein oikeus antaa myöhemmin ratkaisunsa siitä, kumpaa se katsoo saatavan olevan.

Korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa käytännössä siihen, millä aikataululla ja miten Stockmann maksaa korvauksen.

Juttua päivitetty 25.5.2022 kello 16.24: Lisätty Timo Mäki-Ullakon kommentti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut