Raju tulipalo tuhosi suuren rakennuksen Ylisen kuntoutus­keskuksella Ylöjärvellä – kuvat näyttävät palon voiman: ”Riski oli suuri”

Tyhjillään ollut, vanha rakennus oli jo täyden palon vaiheessa, kun pelastuslaitos pääsi paikalle Ylöjärven Ylisen kuntoutuskeskukselle. Alkuvaiheessa palo oli vaarassa levitä maastoon. Syttymissyystä ei vielä ole tietoa.

23.5. 6:36 | Päivitetty 23.5. 14:00

Aamulehti

Ylisen kuntoutuskeskuksen alueella Ylöjärvellä syttyi tulipalo maanantaina aamulla. Palo syttyi tyhjillään olleessa, vanhassa rakennuksessa. Betonirunkoinen, noin tuhannen neliön kokoinen ja lähellä rantaa sijaitseva rakennus kärsi mittavia vahinkoja. Rakennuksen kattorakenteet paloivat täysin.

Hälytys palosta tuli aamulla hieman ennen puolta seitsemää. Kun pelastuslaitoksen yksiköt pääsivät paikalle Lammassaarentielle, rakennus oli jo täyden palon vaiheessa. Aamuyhdeksän aikaan sammutustyöt olivat edenneet jo jälkisammutusvaiheeseen.

”Kattorakenteita ja yksittäisiä palopesäkkeitä vielä sammutellaan”, kertoo päivystävä palomestari Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Myöhemmin aamulla päivystävä palomestari Juha Toivonen arvioi, että palopesäkkeitä voi löytyä rakennuksesta vielä pitkin viikkoa. Toivosen mukaan tämä on mahdollista, koska sammutusvettä on vaikea saada romahtaneen katon alle.

Enimmillään paikalla oli 18 pelastuslaitoksen yksikköä.

Ylöjärven Ylisen kuntoutuskeskus on nykyisin tyhjillään. Maanantaiaamun tulipalo aiheutti mittavia vahinkoja yhteen vanhoista rakennuksista.

Ylisen kuntoutuskeskus sijaitsee Lammassaarentiellä Ylöjärvellä. Keskuksen alueella sijaitsee yli 20 erillisrakennusta.

Vaarassa levitä maastoon

Palomestari Jari Niemisen mukaan palo oli aiemmin aamulla jo leviämässä maastoon, mutta leviäminen saatiin estettyä. Pirkanmaalla on maanantaina voimassa metsäpalovaroitus.

”Riski oli suuri”, Nieminen arvio. ”Hälytys tuli suurena rakennuspalona, niin meillä oli onneksi heti riittävästi yksiköitä tässä.”

Lähellä nyt pahoja vahinkoja kärsinyttä rakennusta sijaitsee muita, saman tyylisiä betonirunkoisia ja tasakattoisia rakennuksia. Niemisen mukaan palo ei ollut vaarassa levitä näihin rakennuksiin.

Puoli kymmenen aikaan aamupäivällä rakennusta ei enää varsinaisesti sammutettu. ”Vettä ei ajeta enää aktiivisesti, sillä sammutusveden myötä palokemikaalit imeytyvät veteen ja maaperään”, palomestari Juha Toivonen sanoo.

Hälytys tulipalosta tuli kello 6.21. Ilmoituksen palosta teki sivullinen, joka oli havainnut rakennuksesta nousseen savun. Kukaan ei ole loukkaantunut palossa.

Palon syttymissyystä ei toistaiseksi ole tietoa. Poliisi tutkii asiaa. Rikoskomisario Marko Peltonen kertoo, että partio on käynyt palopaikalla ja asiasta on ollaan kirjoittamassa ilmoitusta. Peltosen mukaan poliisi kertoo asiasta lisää myöhemmin.

Vanhan, betonirakenteisen rakennuksen kattorakenteet tuhoutuivat palossa täysin.

Palosta nousi maanantaina aamulla runsaasti savua. Tulipaloa oli paikalla sammuttamassa useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Nykyisin tyhjillään

Ylisen entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus on nykyisin tyhjillään. Keskus tyhjeni vuonna 2015, kun toiminta siirtyi Pitkäänniemeen. Alueella on yli 20 erillisrakennusta, joista kolme on suojeltuja. Palossa tuhoutunut rakennus ei ole suojeltu.

Kiinteistöpäällikkö Saara Vänskä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että nyt tuhoutunut rakennus on ollut aikanaan hoito-osasto 13. ”Se on ollut todella raju palo. Siellä on kyllä kaikki mennyt”, Vänskä kuvailee. ”Todennäköisesti, kun betonia ovat, seinät jäänevät kuitenkin pystyyn eli sortumisvaaraa siellä vielä on.”

Vänskä kertoo aamulla, että sairaanhoitopiirin henkilöstä on jo käynyt palopaikalla. Jatkosuunnitelmia kiinteistön siirtymisestä omistajan, eli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, vastuulle on tehty yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

Ylisen kuntoutuskeskuksen alue on vuosien varrella joutunut useampaan otteeseen erilaisen ilkivallan kohteeksi. Vastaavanlaisia tulipaloja alueella ei Vänskän mukaan kuitenkaan ole ollut.

Lue lisää: Ylisen kuntoutuskeskuksella Ylöjärvellä on rikottu kesän aikana 70–80 ovea ja ikkunaa – Ilkivallasta kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on yrittänyt myydä entistä kuntoutuskeskusta pitkään. Maaliskuussa myynti keskeytettiin. Sairaala-alueen kartanoa on harkittu tarjottavaksi pakolaisten vastaanottokeskukseksi.

Miten palo vaikuttaa suunnitelmiin koko kuntoutuskeskuksen alueen osalta? ”En pysty kommentoimaan mitenkään”, Vänskä vastaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut