Koululaiset pääsevät ensi kesänä ilmaisiin kesäkerhoihin Orivedellä – idea syntyi kaupunkilaisten toiveesta

Orivedellä pyritään edistämään kaikenikäisten kaupunkilaisten hyvinvointia erilaisilla liikuntahankkeilla. Niiden lisäksi kesäkuussa alkavat koululaisten maksuttomat kesäkerhot, jotka ovat jo täyttymässä.

25.5. 7:05

Aamulehti

Orivesi kokeilee uudenlaista kerhotoimintaa koululaisille tänä kesänä. Kesäkuun alusta alkaen 6–12-vuotiaille koululaisille on tarjolla maksuttomia kesäkerhoja, joissa tutustutaan erilaisiin liikuntalajeihin ja retkeillään Oriveden lähiympäristössä.

Kesäkerhojen takana on Oriveden kaupungin hankekoordinaattori Maarit Petäjämäki, joka kertoo, että idea kerhoihin syntyi kaupunkilaisten toiveesta.

”Kaupunkilaiset toivoivat, että lapsille olisi sellaista toimintaa, johon pitää ilmoittautua ja myös sellaista, johon voi vaan tulla. Ajatuksena oli alusta alkaen, että toiminta on maksutonta.”

Petäjämäki toimii kerhojen vetäjänä yhdessä kaupungin liikunnanohjaaja Kerttu Niemisen kanssa. Sirkuskerhossa kuitenkin on ulkopuolinen ohjaaja, Vilhelmiina Sinervo. Osaan kerhoista pitää ilmoittautua etukäteen kaupungin nettisivuilla. Petäjämäen mukaan ne ovat täyttymässä nopeasti.

”Tietojeni mukaan kesäkerhoja ei ole ollut aiempina vuosina, ainakaan tällaisessa muodossa. Retket ovat olleet jo nyt suosituimpia”, Petäjämäki sanoo.

Kaikenikäisiä kannustetaan liikkumaan

Lasten kesäkerhot eivät ole ainoa kaupungin aktiviteeteista Orivedellä. Maarit Petäjämäki aloitti työnsä hankekoordinaattorina marraskuussa vuonna 2021 ja on vetovastuussa kaikkiaan kolmesta liikuntapalveluiden hankkeesta: Liikkuva varhaiskasvatus, Terve nuori ja Liikkuva Orivesi. Koronarajoitukset haittasivat hankkeiden käynnistymistä, mutta Petäjämäki on huomannut, että kaupunkilaiset ovat hiljalleen aktivoituneet osallistumaan.

”Etenkin varhaiskasvatuksen osalta vastaanotto on ollut innostunutta ja kävijät aktiivisia. Nyt ihmiset selkeästi huomaavat, että kaikenlaista tekemistä on tarjolla”, hän sanoo.

Terve nuori -hankkeessa Petäjämäki on tehnyt yhteistyötä kaupungin lukiolaisten kanssa. Toiminnan tarkoitus on keksiä nuorten kanssa heidän hyvinvointiaan ja opiskelussa jaksamistaan edistäviä asioita. Petäjämäki kertoo, että ideat ja toiveet ovat tulleet suoraan lukiolaisilta itseltään.

”Olen sitten katsonut, miten pystyn toteuttamaan toiveet yhdessä lukiolaisten kanssa. Yksi toteutuneista asioista on se, että pohdimme, miten lukiolaisten ankean taukotilan viihtyisyyttä voisi lisätä. Mietimme esimerkiksi millaisia liikuntavälineitä ja muuta aktiviteettia tilassa voisi olla.”

Kerhosta voi löytyä uusi harrastus

Koululaisten kesäkerhoista tiedotetaan kaupungin nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Petäjämäen toiveena on, että lapset kokeilevat kesäkerhoissa rohkeasti uusia asioita ja siten innostuvat vaikka harrastamaan lajia.

”Orivedellä on mielestäni panostettu lapsiin, nuoriin ja liikuntaan. Siinä mielessä täällä on hyvä meininki”, Petäjämäki sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut