Suosittu näköalapaikka pysyy koko kesän kiinni Kangasalla – pieni remontti paljasti isot vauriot: ”Ei oteta riskiä”

Ylin näköalatasanne pysyy suljettuna turvallisuussyistä, mutta näkötornin kahvila pidetään auki.

Haralanharjun näkötornin näköalatasanteelle ei toistaiseksi pääse. Vuonna 2018 maisemat näyttivät sieltä katsottuina tältä.

20.5. 19:06

Aamulehti

Kangasalan Suinulassa sijaitsevan Haralanharjun näkötornin ylin näköalatasanne on tämän kesän poissa käytöstä. Varotoimenpiteenä tehdystä sulkemispäätöksestä tiedotettiin tällä viikolla.

Syynä on näköalatasanteen tukirakenteiden huonoksi arvioitu kunto, kertoo Suinulan nuorisoseuran rahastonhoitaja Timo Seppälä. Tasanteelle piti tehdä vain pientä remonttia, mutta rakenteissa havaittiin mahdollisesti laajempia lahovaurioita. ”Ei mahda mitään, näin mennään tämä kesä. Ei oteta riskiä”, Seppälä sanoo.

Parhaillaan näkötornin kunnostamista varten etsitään Seppälän mukaan vasta rakennesuunnittelijaa, joten tarkkaa arviota töiden valmistumisesta ei vielä voi antaa.

Vaikka näköalatasanne pysyy turvallisuussyistä suljettuna todennäköisesti koko kesän, näkötornin yhteydessä sen alatasanteella toimiva kesäkahvila kuitenkin aikoo palvella kävijöitä. Haralanharjun näkötornin Facebook-sivujen mukaan kahvila on avautumassa koulujen lomakauden käynnistyessä eli 6. kesäkuuta alkavalla viikolla.

Seppälän mielestä stressiin ylätasanteen sulkemisesta ei ole syytä: ”Paikka on hieno muutenkin.”

Lue lisää: Vietä kesäpäivä Kangasalla – Nämä kuusi kohdetta sopivat koko perheelle

Lue lisää: Pirkanmaan harju- ja järvimaisemat näkee parhaiten korkeuksista: Katso kattava lista maakunnan parhaista näköalatorneista ja -paikoista

Palanut kahdesti

Pirkanmaan maakuntalaulun sanoina tunnetut säkeet Zachris Topeliuksen (1818–1898) runosta Kesäpäivä Kangasalla (suom. P. J. Hannikainen) ovat tiettävästi saaneet innoituksensa juuri Haralanharjun männikköiseltä harjanteelta.

Haralanharjun näkötornin historiaan mahtuu myös dramaattisia käänteitä. Nykyinen näkötorni rakennettiin vuonna 2008, ja sen avajaisia juhlittiin vuonna 2009. Paria vuotta aiemmin, vuoden 2007 tammikuussa edellinen näkötorni oli tuhoutunut tulipalossa. Paikkakuntalainen, tekohetkellä 20-vuotias mies tunnusti IS:n mukaan poliisille sytyttäneensä palon tahallaan. Hänet oli aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa Keisarinharjun näkötornin polttamisesta ja Kirkkoharjun näkötornin sytyttämisyrityksestä.

Ensimmäinen näkötorni Haralanharjulle Vesijärven pohjoispuolelle tehtiin jo 1800-luvun puolella, mutta se paloi 1920-luvulla, ja tilalle saatiin uusi vuonna 1932. Sitä oli kunnostettu useita kertoja ennen tuhopolttoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut