Venäjä toi epävarmuuden energiamarkkinoille – Jopa pirkanmaalaisia vainajia tuhkaavan krematorion pitää reagoida

Tampereen seurakunnat varautuu siihen, että tuhkauksia voidaan tehdä Kangasalan Vatialassa keskeytyksettä myös tulevaisuudessa.

Vainajaa tuhkattiin vuonna 2018 Vatialan krematoriossa, joka sijaitsee Kangasalla.

20.5. 6:00

Aamulehti

Pirkanmaalaisten vainajien tuhkaukset saattavat vaarantua, jos maakaasutoimituksiin tulee häiriöitä. Vatialassa Kangasalla toimiva krematorio toimii tällä hetkellä ainoastaan maakaasulla.

Energiayhtiö Gasum ei hyväksy venäläisen Gazprom Exportin vaatimusta maksaa kaasusta ruplissa ja arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen voi loppua perjantain tai lauantain aikana. Mikäli niin tapahtuu, Suomen maakaasuputkiin pyritään saamaan korvaavaa maakaasua esimerkiksi Viron kautta Balticconnector-putken kautta.

”Ei meillä hätää ole. Jos maakaasu loppuu, niin ei se lopu heti”, sanoo Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen.

Vatialassa tuhkauksia tehdään arkipäivisin keskimäärin 12–13. Lehtosen mukaan lähes kaikki pirkanmaalaiset vainajat, jotka tuhkataan, tuhkataan nimenomaan Vatialassa. Seuraavaksi lähimmät krematoriot sijaitsevat Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Lue lisää: Tämä 850-asteinen uuni on monen tamperelaisen viimeinen pysäkki – vierailimme krematoriossa, jossa poltetaan kaikki Tampereen seudun tuhkattavat vainajat

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Tampereen seurakunnat aloitti varautumisen siihen, että Vatialan krematoriossa voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön maakaasun lisäksi jokin toinen polttoainejärjestelmä. Nyt valmiina on suunnitelma siitä, että tuhkaus onnistuisi Vatialassa tulevaisuudessa myös nestekaasun turvin.

Muutostyöt eivät kuitenkaan ole vielä käynnissä. Ensi viikolla Tampereen seurakuntayhtymän on tarkoitus käydä läpi urakkatarjoukset läpi – jos niitä tulee. Se ei tässä markkinatilanteessa ole varmaa, sanoo prosessiyksikön päällikkö Jarmo Hellstedt A-Insinööreihin kuuluvasta AX-Suunnittelusta.

”On iso ongelma, kuinka varautumissuunnitelmat ylipäänsä pystytään toteuttamaan. Ei ole kyse pelkästään riskistä, että kaasun tulo voi loppua, vaan markkinoilta loppuvat myös teräs ja komponentit. Yksittäisten uusien öljysäiliöiden toimitusaikakin alkaa olla puoli vuotta”, Hellstedt sanoo.

”Ei paniikkia”

Seurakuntayhtymän lisäksi esimerkiksi monessa maakaasua käyttävässä yrityksessä mietitään viimeistään nyt, rakennetaanko varajärjestelmä vai luotetaanko siihen, että putkesta tulee jatkossakin maakaasua. Yritys, jossa Hellstedt työskentelee, auttaa tämän ongelman kanssa tuskailevia. Heitä on nyt paljon, ja myös Hellstedtin työpäivät ovat olleet viime aikoina normaalia pitempiä.

”Pyrin rauhoittelemaan, ettei todellakaan ole paniikki. Mutta jos ja kun pitää varautumissuunnitelma tehdä, tehdään se.”

Vatialan krematorion osalta toiveena on saada rinnakkainen järjestelmä toimintavalmiuteen lähikuukausina. ”Kesän aikana yritetään saada asia kuntoon”, aikataulutavoitetta kuvaa hautaustoimen päällikkö Lehtonen.

Hellstedt uskoo, että kesän aikana energiamarkkinat järjestäytyvät uudelleen Suomessakin. Hän sanoo, että euro on lopulta se konsultti, joka esimerkiksi yrityksissä määrittelee liiketoiminnan kannattavuuden ja jatkuvuuden kautta, millaisia energiavarajärjestelmiä epävarmassa tilanteessa hankitaan.

”Se tässä on kurjaa, että osan pitää ottaa vihreän siirtymän osalta taka-askelia. Ympäristölupaukset kärsivät, ja siitä ollaan huolissaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut