Uusi kevyen liikenteen väylä lisää turvallisuutta Juupajoen Korkeakoskella – toivottu uudistus saatiin lopulta maaliin valtion lisärahoituksella

Uutta kevyen liikenteen väylää ja ajotien korjausta saatiin odottaa vuosia Juupajoella.

Korkeakoskella juhlittiin alkavaa kesää ja uutta kevyen liikenteen väylää lauantaina 21.5. Kevätkarkelot -tapahtumassa. Kuntalaiset haastettiin kävelyhaasteeseen uudella Koskitien kevyen liikenteen väylällä. Uusi väylä kulkee 800 metrin matkan Romulasta kantatie 58:lle saakka.

25.5. 5:45

Aamulehti

Juupajoella jo monia vuosia kuntalaisia puhuttanut Koskitie on kunnostettu. Koskitie päällystettiin uudelleen kantatieltä 58 Korkeakosken keskustaan, minkä lisäksi kevyen liikenteen väylää jatkettiin kantatielle. Rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2021, ja ne valmistuivat saman vuoden marraskuussa.

Vaikka päällystetty tie ja uusi kevyen liikenteen väylä ovat olleet jo syksystä asti käytössä, kuntalaiset juhlistivat uudenkarheaa Koskitietä lauantaina 21.5. Kevätkarkelot -tapahtumassa. Kunnanjohtaja Jyri Lammela kertoo, että tapahtumassa kuntalaiset haastettiin kävelyhaasteeseen.

”Kävelyhaasteessa aktivoimme ihmiset kulkemaan uuden Koskitien kevyen liikenteen väylän päästä päähän”, Lammela selittää.

Pitkään toivottu uudistus

Uusi 800 metriä pitkä kevyen liikenteen väylä rakennettiin tarkemmin Romulan ja Korkeakosken St1-liikenneaseman välille. Lammela kertoo, että väylää oltiin pitkään toivottu kunnassa, joten kunta päätti vuonna 2020, että sellainen tehdään omalla rahoituksella. Asia ei kuitenkaan Lammelan mukaan edennyt kunnasta riippumattomista syistä, kunnes loppuvuodesta kevyen liikenteen väylän rakentaminen sai 200 000 euron lisärahoituksen valtiovarainvaliokunnalta. Korjaustyöt rakennuttajina toimivat Juupajoen kunta ja Pirkanmaan Ely-keskus.

”Meillekin tuli yllätyksenä, että Koskitien ajoneuvopuoli korjattiin siinä samalla. Tie oli huonossa kunnossa, mutta nyt siinä on uusi todella hyvännäköinen asvaltti”, Lammela sanoo.

Valmistunut rakennusprojekti on Lammelan mukaan saanut kuntalaisilta hyvän vastaanoton. Hän sanoo, että uusi kevyen liikenteen väylä on ennen kaikkea turvallisuustekijä, koska kuntalaiset liikkuvat myös kantatien suuntaan.

”Koskitie on vilkkaasti liikennöity ja raskastakin liikennettä on tiellä runsaasti. Lisäksi liikenneasemalla palvelee asiamiesposti ja jotkin linja-autovuorot kulkevat vain tietä 58 pitkin”.

Hyötyä paikallisille ja matkailijoille

Uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen palvelee etenkin Korkeakoskella asuvia, mutta Lammela pitää myös ajoradan korjaamista merkittävänä asiana.

”Autopuolen korjaaminen on merkittävä asia ehkä isommalle joukolle ihmisiä kuin tämä pyörätien rakentaminen, koska autotie oli niin huonossa kunnossa. Kuntataajama ja kauppa ovat kuitenkin tien varrella, niin siellä tulee käytyä vaikkei Korkeakoskella asuisikaan.”

Suurimman hyödyn kunnostetuista väylistä saavat Lammelan mukaan paikkakunnan asukkaat, mutta ne palvelevat myös kauempaa Juupajoelle ja Korkeakoskelle tulevia.

”Tietenkin tänne on mukavampi tulla esimerkiksi rotkolle tai kenkämuseoon, kun on hyvä ja kunnossa oleva tie.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut