Pirkkalan Reippiin rakennetaan uusi yleinen savusauna – Tällainen siitä tulee

Kansainvälinen savusaunaklubi ry on saanut rakennusluvan savusaunalle Pirkkalan Reippiin. Rakennusta aletaan tehdä todennäköisesti vasta ensi vuonna.

Pirkkalan Reippiin rakennetaan savusauna. Havainnekuvan mukaan rannanpuoleinen julkisivu näyttäisi tällaiselta.

19.5. 18:22

Aamulehti

Pirkanmaalla on lähes 60 yleistä saunaa. Lisää on tulossa, kun Pyhäjärven rannalle Reipin uimarannan läheisyyteen rakennetaan savusauna.

Lue lisää: Tiesitkö, että Pirkanmaalla on nyt jo peräti 56 yleistä saunaa – Lue tästä arvostelut ja tuoreimmat kuulumiset

Kansainvälinen savusaunaklubi ry on saanut rakennusluvan rakennusoikeudeltaan 148 neliömetrin kokoiselle savusaunalle. Varsinaiset rakennustyöt alkavat tämänhetkisen suunnitelman mukaan vuonna 2023, mutta tontinraivausta ja muita alustavia töitä tehdään jo kesällä.

”Meneillään on toteutussuunnitteluvaihe”, sanoo Kansainvälisen savusaunaklubin puheenjohtaja Sami Kauhanen.

Alustava kustannusarvio on noin 350 000 euroa.

Reippiin tulee yhdistyksen ensimmäinen oma savusauna. Se tulee nykyisen Reipin saunan välittömään läheisyyteen.

Oma sauna on yhdistykselle tärkeä ja kauan kaivattu hanke. Tamperetta kotipaikkanaan pitävän yhdistyksen tarkoituksena on elvyttää ja säilyttää alkuperäinen suomalainen savusaunaperinne. Säilyttämisen lisäksi halutaan tuoda perinne nykyaikaan. Uuden savusaunan suunnitelma onkin moderni.

”Savusaunassa saa parhaat löylyt”, sanoo Kauhanen. ”Savusaunan kiukaan suuri kivimassa antaa pitkään pehmeät ja hyvät löylyt.” Savusaunassa pyritään mahdollisimman miellyttävään peruslämpöön, eikä saunaa saa lämmittää liian kuumaksi.

Reipin savusaunan havainnekuva mantereen puolelta.

Mikä?

Savusauna

Savusaunassa ei ole savupiippua.

Savusaunassa on kivimäärältään tavanomaista suurempi kiuas.

Kun savusaunaa lämmitetään, savun annetaan täyttää saunatila, se päästetään ulos räppänän/lakeisen kautta.

Saunan sisäpinnoille tulee lämmittäessä nokea, lauteet ja lattiat huuhdellaan ennen saunomista

Pirkanmaalla on rakennuksissa olevien yleisten saunojen lisäksi ollut myös väliaikaissaunoja. Esimerkiksi Tampereella Rauhaniemessä oli talvella jääsauna.

Lue lisää: Rauhaniemen kylpylän kävijämäärät palanneet pandemiaa edeltävälle tasolle – ”Olemme saaneet myös uudenlaisia asiakkaita näiden erikoissaunojen myötä”

Sauna ja Suomi kuuluvat yhteen myös sikäli, että sanominen on Suomen ensimmäinen kohde Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa. Suomi allekirjoitti Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut