Erikoinen kiista Sastamalassa: kaupunki ja ely-keskus riitelevät 170 metrin tienpätkästä – ”Outo ratkaisu”

Pirkanmaan ely-keskus ja Sastamalan kaupunki vääntävät kättä Keikyän koulun asemakaavan pienestä yksityiskohdasta, jolla voi olla iso merkitys tienhoidon kannalta.

Keikyän entisen koulun asemakaavan muutos hyväksyttiin Sastamalassa helmikuussa. Nyt Pirkanmaan ely-keskus on valittanut kaavasta.

12.5. 10:53

Sastamalassa on käynnistynyt erikoinen kiista Keikyässä sijaitsevan vajaan 200 metrin mittaisen Kiviniementien tieosuuden kohtalosta. Sastamalan kaupunki ja Pirkanmaan ely-keskus vääntävät nyt Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa kättä siitä, tulisiko kyseinen osuus merkitä uudistettavaan asemakaavaan katu- vai tiealueena.

Kokonaisuudessaan kaavamuutoksessa on kyse noin 2,1 hehtaarin alueesta, jota kiistanalainen Kiviniementie halkoo 170 metrin pituudelta. Muilta osin kaavamuutos koskee pääasiassa entisen Keikyän koulun kiinteistöä, joka on nykyisin yksityisomistuksessa.

Kaavamuutoksen pääasiallinen tavoite on ollut mahdollistaa asuminen ja liiketoiminta koulun alueella. Vanhassa asemakaavassa alue on ollut opetustoimintaa palvelevaa korttelialuetta.

Ely-keskus: ei lainmukainen

Pirkanmaan ely-keskuksen ja Sastamalan kaupungin kannat tiemerkinnästä ovat ristenneet koko kaavaprosessin ajan. Ensimmäisen kerran ely-keskus esitti kaupungille Kiviniementien muuttamista koulun kohdalta katualueeksi viime syksynä ja toisen kerran helmikuussa.

Sastamalan kaupunginhallitus ei ottanut ely-keskuksen esitystä tältä osin huomioon, vaan hyväksyi asemakaavan muutoksen helmikuussa.

Ely-keskus vaatii nyt päätöksen kumoamista ja perustelee vaatimustaan sillä, ettei kaupunki ole laatinut kaavaa maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

Kaupunki: ei vain paikallisten tie

Sastamalan kaupunki on asiassa täysin eri mieltä. Kaupunki toteaa lausunnossaan, että lain vaatimus täyttyy ilman tien merkitsemistä katualueeksi. Katumerkintä ei olisi tarkoituksenmukainen, koska muutos koskisi vain pientä matkaa 12 kilometriä pitkästä tiestä.

Kaupungin maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila huomauttaa lisäksi, että Kiviniementie on muidenkin kuin vain paikallisasukkaiden käytössä. Edellisvuonna tien liikennemäärä Keikyän koulun kohdalla oli 519 ajoneuvoa vuorokaudessa, mikä kaupungin mukaan osoittaa, että tietä käytetään yhdystienä valtatie 12:n ja seututie 249 väliseen liikenteeseen.

”Tien varressa oleva asukasmäärä ei ole merkittävä, kun taas tien liikennemäärät ovat varsin isoja”, kaupunki perustelee lausunnossaan.

Väyläviraston luokituksessakin Kiviniementie on yhdystie. Se on lisäksi historiallisesti osa vanhaa Vammalasta Turun suuntaan johtanutta päätieverkkoa.

Pysähtyykö aura-auto koulun kohdalla?

Mattilan mukaan ely-keskuksen vaatima katumerkintä olisi Kiviniementiellä outo ratkaisu. Kaavamerkinnällä on vaikutusta esimerkiksi katujen ja teiden hoitamiseen. Valtio vastaa tie- ja kunta katualueiden hoidosta.

Jos Kiviniementiellä siis olisi lyhyt osuus katua keskellä valtion tietä, tarkoittaisiko se, että valtion aurauskalusto nostaisi lanan ylös Keikyän entisen koulun kohdalla ja jatkaisi siitä jälleen 170 metrin päästä?

”No periaatteessa se voisi olla mahdollista, jos sopimukseen ei päästäisi”, vastaa Mattila.

Sastamalan kaupunginhallituskin tuo kyseisen epäkohdan esiin. Kaupungin mukaan tien muuttaminen kaduksi koulun kohdalla aiheuttaisi epätarkoituksenmukaista byrokratiaa ja lisätyötä tienhoidon järjestämisessä.

Kaupunki vaatiikin, että hallinto-oikeus hylkää ely-keskuksen valituksen oikeudellisesti perusteettomana.

Sastamalan kaupungin konsernilakimiehen Katja Arve-Salosen mukaan ely-keskuksen valitus tuli kaupungille ”hienoisena yllätyksenä”.

Pitkittääkö valitus nyt uuden asemakaavan voimaantuloa tai kaavaprosessia?

”Ei pitkitä mielestäni. Valitus ei koske koko kaavaa, vaan ainoastaan tiemerkintää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut