Valkeakosken yöpäivystys suljetaan kesällä kahdeksaksi viikoksi – ”Ei ole kyse pysyvästä ratkaisusta”

Sulun taustalla on hankala rekrytointitilanne ja resurssipaineet erityisesti Acutassa. Yöaikainen päivystystarve on Valkeakoskella kohtalaisen pientä.

Tays Valkeakosken yöpäivystys suljetaan juhannuksesta alkaen. Päiväaikaan päivystys toimii normaalisti.

12.5. 18:06

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) Valkeakosken yöpäivystys suljetaan kesällä kahdeksan viikon ajaksi, vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Mikko Franssila kertoo. Sulku alkaa juhannuksen jälkeen maanantaina 27. kesäkuuta ja päättyy maanantaihin 22. elokuuta. Sulku koskee vain yöpäivystystä.

Sulkuun on Franssilan mukaan monta syytä. Hoitajien rekrytointitilanne on hankala, ja käynnissä oleva työtaistelutilanne lisää painetta erityisesti Acutassa. Tays Valkeakosken yöpäivystyksen sulkeminen pahimman lomasesongin aikaan helpottaa Franssilan mukaan tilannetta merkittävästi.

”Tässä on kyse toiminnan kokonaisuudesta. Olemme pyrkineet löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun. Valkeakoskella on samaan aikaan leikkaussalisulku, mikä mahdollistaa sen, että ympärivuorokautista päivystystä ei välttämättä tarvita.”

Yöaikainen päivystystarve on ollut Franssilan mukaan Valkeakoskella kohtalaisen pientä. Päivystykseen tulee keskimäärin viisi potilasta yön aikana. ”Näistä karkean arvion mukaan puolet olisi mahdollista hoitaa muuna aikana kuin yöllä.”

Osastojakin suljetaan

Pirkanmaan päivystysapu palvelee myös sulun aikana. Sen kautta tehdään hoidontarpeen arvio jo ennen päivystykseen saapumista. Franssila muistuttaa, että numeroon on hyvä soittaa aina ensin myös päiväaikaan, jos suunnittelee päivystykseen lähtöä.

”Puhelimessa arvioidaan, voiko odottaa aamuun vai onko tarve lähteä yöaikaan Tampereelle.”

Taysissa joudutaan näillä näkymin tekemään myös joitakin osastopaikkojen sulkuja viime vuoden tapaan. ”Tilanne ei ole niin huono kuin viime kesänä, mutta ei mikään hyväkään. Kyllä niitä sulkuja joudutaan tekemään.”

Turvataan toiminta

Ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttäminen oli yksi alkuvuoden aluevaaleissa keskustelua herättäneistä kysymyksistä. Onko päivystyksen alasajosta keskusteltu tänä keväänä?

”Ei ole keskusteltu. Ihan normaalisti laaditaan ensi vuoden talousarvio tältä nykyiseltä pohjalta”, Franssila vastaa.

Kesän sulussa on hänen mukaansa kyse väliaikaisesta keinosta, jolla toiminta turvataan. ”Jos henkilöstömäärä ei riitä eivätkä ne toimenpiteet, mitä on jo tehty, silloin täytyy pohtia kokonaisuus ja se, missä resurssi käytetään mahdollisimman tehokkaasti.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut