Lähes 120-vuotias kirjakauppa Ruovedellä vaihtaa omistajaa – ”Upea historiamme jatkuu ja kauppa nousee uuteen kukoistukseen”

Ruovedellä sijaitseva Vinhan kirjakauppa on myyty. Kiinteistöön on tarkoitus remontoida tiloja myös majoitusta ja kahvila-baaria varten. Nykyinen kirjakauppa on toiminnassa heinäkuun loppuun asti.

Vinhan 118-vuotias kirjakauppa Ruovedellä myytiin maanantaina. Historialliseen kirjakauppaan on suunniteltu uudistuksia, mutta myös vanha tunnelma halutaan säilyttää. Kuva on otettu viime kesänä.

13.5. 6:45

Aamulehti

Ruovedellä lähes 120 vuotta toiminut Vinhan kirjakauppa on myyty. Kauppakirja kirjoitettiin maanantaina.

Kiinteistön uusi omistaja on Kulttuurikauppa oy:n toimitusjohtaja Mikko Vartiainen. Toisena osakkaana toimii Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio.

Historiallisessa kirjakaupassa jo neljännessä polvessa yrittäjänä toimiva Mika Kauppinen luopuu kaupasta pitkän harkinnan jälkeen. Pienellä kylällä kirjakaupan pitäminen ei viime vuosina ole ollut helppoa.

”Myyntipäätös tehtiin haikein mutta tavallaan helpottunein mielin.”

Kauppisen mukaan korona-aika on hiljentänyt kylää selvästi. Kaupalla monia vuosia asioineet eivät ole enää päässeet pandemian takia ostoksille.

Monta sukupolvea

Vinhan kirjakaupan on perustanut Kauppisen isoisoisä Kustaa Wilenius vuonna 1903. Nykyisellä paikallaan se on toiminut vuodesta 1931.

Kirjakauppa sijaitsee Ruoveden keskustassa historiallisessa puutalossa. Samassa rakennuksessa toimii tunnelmallinen kahvihuone.

Mika Kauppinen aloitti yrittäjänä vuonna 2003. Perheyritys vietti samana vuonna 100-vuotisjuhlaansa. Kauppinen on monelle paikalliselle tuttu näky kaupalla. Hän on toiminut apuna kirjakaupalla pienestä pojasta lähtien.

Vinhan kirjakaupassa on toiminut myös kahvihuone. Tulevassa remontissa kiinteistöön rakentuu kahvila-baari. Kuva on otettu viime kesänä.

Vinhan kirjakauppa henkii vanhan ajan kaupan tunnelmaa. Kuva on otettu viime kesänä.

Talveksi taiteilijoita

Uusi yrittäjä Mikko Vartiainen kertoo, että idea Vinhan kirjakaupan ostosta syntyi sosiaalisen median päivityksestä.

”Pasi Vainio huomasi, että pala kirjallisuushistoriaa on katoamassa, joten aloimme miettimään erilaisia vaihtoehtoja”, Vartiainen sanoo.

Perinteisten kirjojen myyminen ei tänä päivänä ole välttämättä yksin kannattavaa. Vartiaisen mukaan projektiin lähdettiinkin ennemmin sydän kuin taloudellinen hyöty edellä.

Vinhan kirjakaupan remontti aloitetaan loppusyksystä.

Rakennuksen ulkopuoli on suojeltu, mutta Pirkanmaan maakuntamuseo on myöntänyt luvan kesäterassin ja uuden ulko-oven rakentamiseen. Myös kiinteistön sisäpuolella halutaan säilyttää vanhaa tunnelmaa ja alkuperäistä kalustusta.

Uusittuna kirjakaupan on tarkoitus toimia poikkikulttuurisena kohtauspaikkana. Kaupassa on jatkossakin mahdollista tehdä kirjalöytöjä sekä lisäksi kokea kulttuurielämyksiä. Vartiainen kertoo, että kaupalla järjestetään esimerkiksi musiikkiesityksiä.

Kiinteistöön tulee myös anniskeluoikeuksin varustettu kahvila-baari. Lisäksi yläkertaan rakentuu neljästä seitsemään bed & breakfast -huonetta, jotka toimivat talvikauden taiteilijaresidensseinä.

Uutta kohti

Kiinteistö siirtyy uusille omistajille marraskuussa. Avajaisia aiotaan viettää ensi vuonna kirjan ja ruusun päivänä 23. huhtikuuta. Antikvaarinen verkkokauppa avautuu jo syksyllä.

”Toiminta kaupalla jatkuu vielä tämän kesän ajan, joten vielä ehtii nähdä tuttuja mökkiläisiä ja paikkakuntalaisia”, Kauppinen toteaa.

Yrittäjän toiveena oli, että kirjakaupan toiminta jatkuisi myös hänen jälkeensä. Kauppinen onkin tyytyväinen, että kirjakauppaan löydettiin historiaa tuntevat ja kunnioittavat jatkajat.

”Upea historiamme jatkuu, ja kirjakauppa nousee uuteen kukoistukseen”, Kauppinen iloitsee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut