Metsäkauriita pomppii nyt paljon Tampereen ohitusteillä – Määrä on ollut kasvussa vuosikaudet: "Kun se tienpenkalta tulee, siinä ei ehdi kissaa sanoa"

Tampereen riistanhoitoyhdistyksellä on ollut viimeisten 2–3 viikon aikana lähes 20 tehtävää riistakolareiden yhteydessä.

Kuvassa poseeraava metsäkauris on pienikokoinen, lyhythäntäinen ja monenlaisiin elinympäristöihin sopeutunut hirvieläin. Valkohäntäpeura ja metsäkauris muistuttavat toisiaan. Eroja silti löytyy. Metsäkauriin häntä on pieni töpö, kun taas valkohäntäpeuralla on komea pulloharja. Tämä eläin kuvattiin huhtikuussa 2021.

6.5. 13:15

Aamulehti

Hirvieläinkolarien sesonkiaika vaikuttaa alkaneen Tampereen seudulla. Esimerkiksi Tampereen läntisellä kehätiellä Pirkkalan liittymässä on liikkunut peruoja tiealueella, Tampereen tieliikennekeskus tiedotti varhain torstaiaamuna.

”Kiireisin aika on nyt. Toukokuussa hirvieläimet alkavat siirtyä kesälaitumelle ja kesäruokapaikoille. Viimevuotiset vasat vieroitetaan pois ja kohta alkaa poikimisaika”, summaa Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Lappalainen.

Lue lisää: Katso, missä olet vaarassa ajaa hirvikolarin: tämä risteys on Pirkanmaan pahin vaaranpaikka – Kartta näyttää kaikki viime vuoden riistaeläinkolarit

Mikä on se hirvieläin, jonka todennäköisimmin kohtaa Tampereen kaupunkialueella?

”99,9 prosentin varmuudella metsäkauris", Lappalainen vastaa. Hänen mukaansa metsäkauris ja valkohäntäpeura sekoitetaan usein keskenään. ”Kauriilla on aina valkoinen takapuoli, mutta ei häntää. Valkohäntäpeuralla on puoli metriä pitkä valkoinen häntä.”

Tampereen riistanhoito­yhdistyksellä on riistakolareiden yhteydessä pitkälti toista sataa tehtävää vuodessa. Kuinka moni näistä ajoittuu toukokuulle?

”Toukokuussa niitä on ylivoimaisesti eniten. Viimeisten 2–3 viikon aikana tehtäviä on ollut liki 20.” Lappalainen muistuttaa, että kevät on tänä vuonna myöhässä.

Kuinka paljon metsäkauriita on kantakaupungin alueella?

Lappalaisen mukaan tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa. Hänen mukaansa suuntaa antavan luvun voi päätellä siitä, että alueella jää kauriita auton alle noin 100 vuodessa. ”Kyllä niitä satoja on, tuskin tuhansia. Oma arvaukseni on 500–1­000.”

Mitkä ovat yleisimmät paikat metsäkauriskolareille Tampereella?

”Ohitustiet ovat niitä, joissa kauriit liikkuvat. Siellä ovat vauhdit kovempia, niin siellä sattuukin yhteentörmäyksiä.”

Kuinka vaarallista on törmätä metsäkauriiseen autolla?

Vuonna 2021 Pirkanmaalla oli 641 törmäystä metsäkauriin kanssa, mutta niissä ei sattunut lainkaan henkilövahinkoja. Yksi hirvikolari vaati kuolonuhrin. Lisäksi ihmisiä loukkaantui kahdessa hirvikolarissa ja kolmessa kolarissa valkohäntäpeuran kanssa.

Onko metsäkauriiden määrä lisääntynyt Tampereella?

”Määrä on ollut tasaisessa kasvussa vuosikaudet. Kaupunkialueella niillä ei ole muuta luontaista vihollista kuin auto. Niitä ei myöskään voi metsästää kaupunkialueella.”

Miten törmäyksen metsäkauriin kanssa voi välttää?

”Metsäkauris on hajuton, mauton ja näkymätön. Kun se tienpenkalta tulee, siinä ei kissaa ehdi sanoa. Kauris on siinä mielessä poikkeuksellinen hirvieläin, että se saattaa olla päivälläkin liikkeellä, vaikka hirvieläimet yleensä ovat liikkeellä aamu- ja iltahämärässä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut