Tunnetun aitoolaisen tilan ulkorakennus paloi Pälkäneellä – tuulen levittämät kipinät sytyttivät peltoa jopa 200 metrin päässä

Talon isännän Heikki Penttilän mukaan palo sai alkunsa vanhojen perunalaatikoiden polttamisesta. Tuli uhkasi levitä myös kuivaan maastoon, mutta palokunta sai palon rajattua. Pirkanmaalla astui heti palon syttymisen jälkeen voimaan ruohikkopalovaroitus.

Tilan ulkorakennus paloi Pälkäneen Aitoossa tiistaina.

3.5. 11:21 | Päivitetty 3.5. 15:58

Aamulehti

Tunnetun aitoolaisen Penttilän tilan ulkorakennus ja maastoa tuhoutui tulipalossa tiistaina. Pirkanmaan pelastuslaitos sai tiistaina kello 10.57 hälytyksen keskisuuresta rakennuspalosta Pälkäneen Kajantilan­tanhuaan. Kello 11.15 palo muuttui suureksi. Paikalle hälytettiin 21 pelastuslaitoksen yksikköä.

Perunarieskastaan tunnetun Penttilän tilan vanha kuivurirakennus roihusi ilmiliekeissä. Tilan isäntä Heikki Penttilä kertoo, että rakennus tuhoutuu täysin. ”Se on sinällään lähes arvoton rakennus, joka on ollut kylmänä jo 20 vuotta.” Pelastuslaitos poistui palopaikalta hieman ennen kello neljää iltapäivällä.

Noin 200 neliömetrin suuruisessa lautarakenteisessa ladossa oli käytöstä poistettu kuivailmakuivuri. ”Taloudellista vahinkoa ei tule, jos ei tätä sammutustyötä lasketa.”

Palo uhkasi levitä myös peltoa pitkin maastoon, mutta palokunta sai sen estettyä. ”Onneksi tässä on ammattitaitoinen palokunta vieressä. Tuli oli jo lähdössä peltoa pitkin menemään. Saa tässä lähipäivät vielä tarkkana olla.”

Penttilän tilan vanha kuivurirakennus syttyi palamaan tiistaina aamupäivällä ja roihusi ilmiliekeissä. Tässä vaiheessa ladon seinät olivat vielä pystyssä.

Penttilän tilan vanha ulkorakennus paloi maan tasalle.

Leviämisvaara oli suuri

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pasi Saari kertoo, että kaikki paikalle hälytetyt yksiköt tulivat palopaikalle asti.

”Paikalla on niin paljon rakennuskantaa, että varauduimme suojaamaan rakennuksia. Maastopalo uhkasi useampiakin rakennuksia. Tässä on iso maatalouskeskittymä.”

Saaren mukaan 11 yksikköä osallistui sammutustöihin. Vanhan ladon lisäksi yhden varastorakennuksen seinä paloi. Sänkipeltoa ja heinikkoa ehti palaa useita aareja. Kova tuuli aiheutti ison leviämisvaaran.

”Kipinät sytyttivät peltoa jopa 200 metrin päässä.”

Kello 12.40 palo oli jo hallinnassa, mutta palopesäkkeiden sammutus jatkui yhä. Saaren mukaan tarkoituksena oli ottaa kaivinkone mukaan palaneiden rakennusten purkamiseen.

Kaivinkonetta käytettin apuna palopesäkkeiden sammuttamisessa.

Palo oli vaarassa levitä muihinkin lähellä oleviin rakennuksiin.

Tuli karkasi

Heikki Penttilän mukaan palo sai alkunsa vanhojen perunalaatikoiden polttamisesta. ”Tilalla ei ole kymmeneen vuoteen enää itse viljelty perunaa, joten olemme hävittäneet vanhoja perunalaatikoita pikku hiljaa polttamalla. Työmies ei ollut ymmärtänyt, että ei ole lunta enää ympärillä ja on liian tuulista siihen puuhaan.”

Tuli pääsi karkaamaan, kun laatikoita poltettiin. ”Itseäni minä siitä syytän, olisi pitänyt ymmärtää sanoa, että nyt homma piisaa tältä keväältä.”

Maasto on kuivaa ja sää tuulinen. Pirkanmaalla tuli tiistaina hetki palon jälkeen voimaan ruohikkopalovaroitus, jonka mukaan ruohikkopalojen vaara on suuri kuivuudesta johtuen ilmeinen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Palopaikalle hälytettiin yli 20 pelastuslaitoksen yksikköä. Sammutustöissä oli mukana 11 yksikköä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut