Peltopalo ehti levitä Hämeenkyrössä laajalle alueelle – tuuli ja kuiva maanpinta lisäävät leviämisriskiä, silti varoituksia ei ole voimassa

Myös Sastamalassa kerrottiin sunnuntaina ruohikkopalosta, joka sai alkunsa roskien poltosta.

1.5. 16:29 | Päivitetty 1.5. 17:30

Aamulehti

Hämeenkyrön Metsäkulmassa syttyi 7 500 neliömetrin eli 0,75 hehtaarin laajuiselle alueelle levinnyt maastopalo, joka sai alkunsa puutavaran poltosta. Pirkanmaan pelastuslaitos sai tiedon palosta kello 14.47.

Alkusammutuksesta huolimatta palo oli päässyt hallinnasta, siltä pelto oli pinnaltaan hyvin kuivaa ja sää tuulinen. Päivystävän palomestarin Hanne Reimanin mukaan alue oli saatu rajattua kello 16.10 mennessä.

”Tällä tuulella ehti levitä kovastikin, mutta toki rakennuksia ei ollut leviämissuunnassa ihan heti lähettyvillä.”

Tällä hetkellä Pirkanmaalla ei ole voimassa metsäpalovaroitusta tai ruohikkopalovaaraa, mutta Reiman kehottaa silti harkitsemaan esimerkiksi roskien polttoa. Alueellisesti maaperän kuivuus saattaa vaihdella suuresti.

”Pinta ainakin hyvin kuivaa ja tuuli edesauttaa palon leviämistä. En voi henkilökohtaisesti missään nimessä suositella polttoa tällä kelillä.”

Pelastuslaitos täsmensi myöhemmin myös tiedotteella, että polttajalla on aina vastuu olemassa olevien varoitusten tarkistamisen lisäksi arvioida vallitsevat olosuhteet.

Sastamalassa ylivuotinen ruoho syttyi

Maastopalosta on kerrottu myös Sastamalassa Keikyän eteläpuolella, aivan Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla. Palo levisi roskien poltosta, ja paikalle hälytettiin kuusi pelastuslaitoksen yksikköä, mutta paikalla tarvittiin lopulta vain kolmea yksikköä.

Pelastuslaitos sai tiedon maastopalosta kello 15.52. Ilmoitus oli merkitty Perkiöntielle.

Päivystävän palomestarin Johannes Valkaman mukaan maastossa syttyi ylivuotista ruohoa, joka kuivuu päivän aikana hyvin nopeasti. Leviämisvaaraa rakennuksiin ei kuitenkaan ollut, sillä tuuli puhalsi poispäin rakennuksista.

”Ylivuotinen ruoho on sellaista, se on aika arvaamatonta”, hän sanoo.

Palo ehti levitä noin tuhannen neliömetrin eli 0,1 hehtaarin alueelle. Kello 16.30 aikaan palon sammutus oli jo lopuillaan.

Täsmennys 1.5.2022 kello 17.27: Artikkeliin on täsmennetty pelastuslaitoksen myöhempien tietojen mukaisesti, että Hämeenkyrön palossa oli kyse puutavaran poltosta. Aiemmin jutussa luki, että palo oli saanut alkunsa roskien poltosta.

Tämä on päivittyvä artikkeli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut