Kuhmoisissa on puoti, jonka hittituotteet ovat kuntalaisten käsin tekemiä – mökkiläiset soittelevat suosituimpien herkkujen perään jo matkalta

Kuhmoisten keskustassa sijaitsevaan käsityöpuotiin voivat tuoda tuotteitaan myyntiin yksityiset kuntalaiset. Hittituote eli villasukat myyvät niin heinäkuussa kuin joulunakin.

Nyt on mistä valita. Kuhmoisten kädentaitajat -kaupassa kotoilun tuottamat käsityöt nousevat aivan uudelle tasolle. Villasukkaa myydään eniten jouluna ja heinäkuussa.

25.5. 6:00

Aamulehti

Se tiedetään, että kotoilu ja käsitöiden tekeminen ovat kokeneet renessanssin varsinkin korona-aikana, mutta Kuhmoisissa kädentaidot ovat olleet arvossaan ennen tätäkin.

Kunnan keskustasta löytyy käsityön ystävien aarreaitta nimeltään Kuhmoisten kädentaitajat. Kyse on osuuskunnasta, jonka myymälään yksityiset kuntalaiset tuovat töitään myyntiin provisiopalkalla. Tuotteiden tekijältä toivotaan jonkinlaista kytkentää Kuhmoisiin.

Puodissa myydään monenlaisten käsitöiden lisäksi tuoreita leivonnaisia joka arkipäivä.

”Ne ovat tavaramerkkimme. Usein vapaa-ajanasunnoilleen tulevat soittelevat jo matkalta, että löytyisikö heille tiettyä kakkua, kun he saapuvat Kuhmoisiin. Monet leivonnaisista ovat sellaisia, että ne saavat veden herahtamaan kielelle”, myymälänhoitaja Outi Savunen kertoo.

Mökkiläisille kelpaavat huopatossut.

Kuhmoinen on mökkikunta. Kesäisin ja viikonloppuisin asukasmäärä moninkertaistuu.

”Kyllä, vakioasukkaiden lisäksi meillä käy paljon kesäasukkaita ja tietysti turisteja. Sesonkiajat ovatkin joulunaika ja kesäkuukaudet. Myymme eniten käsinkudottuja villasukkia jouluna ja heinäkuussa”, Savunen sanoo ja naurahtaa.

Tekijät ikääntyvät

Outi Savusella tai hänen miehellään ei ole kytkentöjä Kuhmoisiin. Heidät toi kuntaan lähinnä moottoripyöräily.

Ensikertalaisen katse osuu katosta roikkuviin himmeleihin. Niitäkin voi ostaa ympäri vuoden.

”Monet tuotteiden tekijöistä ja leipureista ovat ikääntyneitä, osa 85-vuotiaita. Tekijäkaarti vanhenee vääjäämättä, joten tarvitsisimme joukkoon nuoria.”

Kaupan tuotteita ei ole hinnoiteltu korkeiksi. Siksi tavara myös liikkuu.

Savusen mukaan monet vakiotoimittajista tekevät käsitöitä omaksi ilokseen.

”Kun töitä alkaa kertyä tarpeeksi, he tuovat niitä meille myyntiin ja saavat myynnistä lankarahaa uusiin töihin.”

Harrastus johti pitäjään

Savunen ei ole syntyperäinen kuhmoislainen. Liioin hänen perheellään ei ole ollut kesämökkiä pitäjässä.

”Harrastamme mieheni kanssa moottoripyöräilyä. Aloimme katsella muutama vuosi sitten tukikohtaa harrastustamme silmällä pitäen. Halusimme pois kehäkolmosen puserruksesta. Muutimme tänne pysyvästi vuonna 2018 emmekä ole katuneet.”

Savusella on kunnassa kaksikin työtä. Kaupan lisäksi hänellä on ompelimo.

”Olen iloinen, sillä töitä on riittänyt.”

Monet kesämökilleen matkustavat soittavat matkalta Kuhmoisten kädentaitajien myymälään ja kyselevät suosikkituotteitaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut