Romani Janette Grönfors aloitti työt kaupan kassalla Pirkkalassa – heti ensimmäisessä iltavuorossa asiakas soitti poliisin paikalle: ”Tiesin, että tästä tulee myrsky”

Janette Grönfors on törmännyt erikoiseen kohteluun uudessa työpaikassaan. Neljän K-Marketin kauppias Virpi Sten otti kaupan vakioasiakkaan Grönforsin töihin, koska tämä herätti hänessä heti luottamusta. Grönfors tietää jo, miten toimia, jos kauppaan tulee näpistelijä.

Pirkkalalaisen K-Market Kyöstin myymäläpäällikkö Sisko Huotari laittaa tuotteille hintoja ja tilaa hyllyihin täydennystä. Kumpikin homma hoituu tällä samaisella laitteella. ”Sisko on tosi kiva”, myymälätyöntekijä Janette Grönfors sanoo, ja Huotari häkeltyy saamastaan kehusta.

30.4. 5:00

Aamulehti, Pirkkala

K-Market Kyösti Pirkkalassa on ollut Janette Grönforsin, 35, perheen lähikauppa jo kuusi vuotta. Kun viiden lapsen äiti ja äitipuoli Virpi Sten, 49, tuli K-Market Kyöstin kauppiaaksi vuonna 2018, Grönfors tuli tervehtimään häntä.

Kun Grönforsin kaksivuotias tytär meni päiväkotiin kuukausi sitten, Grönfors halusi töihin.

”Kysyin ensin viestillä, että olisiko Virpillä minulle töitä tarjolla. Sitten menin kauppaan käymään.”

Nyt Grönfors on ollut kaupassa töissä pari viikkoa vakituisena osa-aikaisena. Kauppias Virpi Sten kertoo, että tarkoitus on, että kaikilla myyjillä olisi töitä vähintään 30 tuntia viikossa.

”Meillä ei ollut avointa paikkaa, kun otimme hänet töihin. Me teimme tämän paikan Janetelle. Luotan häneen täysin.”

”Näin, miten motivoitunut hän oli. Hulluhan minä olisin ollut, jos en olisi ottanut niin motivoitunutta ihmistä meille töihin.”

Janette Grönfors, 35

K-market Kyöstin myymälätyöntekijä Pirkkalassa huhtikuusta 2022 alkaen.

Asuu Pirkkalassa.

Ollut aiemmin töissä Pirkkalassa Naistenmatkan koulun koulunkäyntiavustajana ja Pirkkalan kunnassa ruokajakelijana.

Ei ammatillista koulutusta. Opiskeli Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa sihteerin ammattitutkintoa, muttei saanut työssäoppimispaikkaa, ja opiskelu jäi.

Neljän lapsen äiti.

”Annoitko oikein rahasta takaisin?”

”Jonkin aikaa jouduin miettimään Janeten töihin ottamista, koska tiesin, että tästä tulee myrsky. Jouduin miettimään myös muuta tiimiä, mutta tiimin kanssa kaikki on mennyt hyvin. Jonkin verran on ollut negatiivisia kokemuksia asiakkaiden kanssa”, Sten sanoo.

Grönfors jatkaa:

”Joillakin ihmisillä on niin kovat ennakkoluulot. Kun olin ensimmäistä kertaa yksin iltavuorossa, asiakas oli mennyt soittamaan poliisille, että romani on kassan takana eikä myyjää näy missään. Poliisi tuli paikalle ja kysyi arkaillen, että oletko sinä se myyjä.”

Toimittajaa alkaa naurattaa tässä vaiheessa railakkaasti.

”Niin nauroin minäkin”, Grönfors sanoo. Poliisi nauroi myös, ja pyysi anteeksi.

Grönforsilta on myös kysytty, annoitko oikein rahasta takaisin ja onko tämä raha väärennetty.

Yksi ilta-asiakas tuli vielä yön nukuttuaan aamulla varmistamaan vaihtorahana saamansa kymmenen euron setelin aitouden, kun paikalla oli myymäläpäällikkö Sisko Huotari.

”Kun tällaisia tilanteita tulee, yritän silti hymyillä. Tutut, jotka ovat jonossa, hymyilevät myös. Moni Pirkkalassa tuntee minut”, Grönfors sanoo. Mukavaakin palautetta tulee, kuten ”Hienoa, kun tulit tänne töihin”.

Kauppias Virpi Stenin (oik.) kauppojen nuorin työntekijä on ollut 13-vuotias, joka aloitteli äitinsä kanssa samoissa vuoroissa. Samaisesta henkilöstä tuli 17-vuotiaana K-Market Multisillan myymäläpäällikkö. Nyt henkilö on 18-vuotias, eikä opiskelujensa takia ole enää myymäläpäällikkö, mutta käy kaupassa edelleen töissä. Kauppias Virpi Stenin neljän kaupan vanhin työntekijä on 70-vuotias. Hän tekee töitä keskimäärin 25 tuntia viikossa.

Perehdytyslista on viisisivuinen

”Olen tosi kiitollinen Virpille, että hän antoi tällaisen mahdollisuuden. Työni hoidan niin hyvin kuin pystyn ja osaan. Kassasysteemit olen oppinut nopeasti, mutta Veikkauksen pelipääte oli hankala. Jokerit ristiin ja Kenot ja mä olin, että omg!” Grönfors kertoo.

Kauppias Virpi Sten sanoo, että kun joku puhuu ”kaupan kassasta”, puhuja ei yleensä tiedä, mitä kaikkea myymälätyöntekijän työhön kuuluu. Uuden myymälätyöntekijän perehdytyslista on viisisivuinen.

Tilanteet pitää osata ratkaista heti. Pullokoneeseen voi tulla virhetilanne tai pakastehuoneesta kylmähälytys. Kassa voi olla epäkunnossa tai maksukorttipääte jumittaa. Kauppaan voi tulla hankala asiakas, häirikkö tai ryöstäjä.

Kahdessa viikossa Grönfors on oppinut käyttämään taskutietokonetta, jolla tehdään tilauksia ja tuotekyselyitä ja otetaan paketit ja kuormat vastaan.

”Olen oppinut myös käyttämään pakettipistettä, jonne tulee Schenkerin, Matkahuollon, Postnordin ja UPS:n paketteja."

Grönfors osaa myös ottaa vastaan kuormia, vaihtaa pullokoneeseen pussin, laskea kassapohjat, sulkea kaupan yksin, käyttää pahvipaalainta ja laskea pantilliset dollyt eli virvoitusjuomakorien alustat, joista kauppa saa pantit takaisin.

Kauppias Virpi Sten (oik.) kertoo, että kaupan alan työehtosopimuksen mukaan myyjälle maksetaan keskimäärin palkkaa noin 12,60 euroa tunnissa.

Poika oli kaupassa työharjoittelussa

Miltä joidenkin asiakkaiden asiaton kohtelu tuntuu, Janette Grönfors?

”Kyllä se tuntuu ikävältä, että otetaan tuolla lailla ihminen vastaan. Ketään ei saisi arvostella. Mutta ei sille mahda mitään.”

Mistä negatiivinen suhtautuminen johtuu?

”En oikein osaa sanoa.”

Kauppias Virpi Sten jatkaa:

”Tuttavani sanoi hyvin, että se on vuosisatojen aikana kehittynyt kupla, josta ihmiset eivät halua tai osaa päästä ulos.”

Grönforsin anoppi on oikeuden maallikkojäsenenä (lautamiehenä) Tampereen käräjäoikeudessa. Grönforsin mies on töissä Pirkkalan kunnan Valmennuskeskus Kipinässä, jossa esimerkiksi entisöidään huonekaluja.

”Lähden aina töihin hyvällä mielellä ja kun tulen kotiin, ajattelen, että nyt olen tehnyt työni. Minulla on tosi hyvä mieli, että on työpaikka ja pystyn elättämään perheeni”, Grönfors sanoo.

Hänen poikansa oli aiemmin työharjoittelussa K-Market Kyöstissä, vaikka kaupan ala ei ollutkaan lopulta hänen juttunsa.

”Virpi sanoi heti työharjoittelupyyntöön, että kyllä. Näin Virpissä jotain erityistä. Hän on rohkea. Ja suora. Tykkään siitä. Virpi on kultainen, ja luottaa minuun tosi paljon.”

Romaniasun käyttö oli asia, josta kauppiaan oli juteltava tulevan työntekijänsä kanssa.

”Virpi kysyi, miten pystyn tekemään töitä, kun hame on niin iso. Minä teen tällä kaikki, kotityötkin. Kauppa on ahdas, mutta pystyn tekemään kaikki työt, myös ottamaan vastaan tavarat”, Grönfors kertoo.

”Koska olemme osa K-ryhmää, piti selvittää työvaatelinjaukset. K-Market -ketjun linjaus on, että kun yläosassa on kaupan liivi, alaosana työntekijä voi käyttää omia vaatteita”, Sten sanoo.

Janette Grönfors herätti kauppias Virpi Stenissä alusta asti luottamusta. Sten kuvailee Grönforsia avoimeksi.

Näpistysepäilyt kaupan päivittäistä työtä

Kauppias Virpi Sten pyörittää neljää K-marketia: Kyöstin lisäksi Tampereella Multisillassa, Vuoreksessa ja Lempäälässä Vanattarantiellä. Myymälänäpistyksiä havaitaan viikoittain. Stenin työhön kuuluukin jatkuva valvontakameratallenteiden seuraaminen ja rikosilmoituksen tekeminen näpistyksistä.

Vuosien kuluessa Stenin silmä on harjaantunut tunnistamaan mahdolliset näpistelijät. Samoin kaupan henkilökunta tekee päivittäin Stenille ilmoituksia havaitsemistaan epäilyttävistä kävijöistä.

”Olen oppinut tunnistamaan tietyt maneerit. Jotkut herättävät heti minussa tunteen, että tuolla eivät ole välttämättä puhtaat jauhot pussissa. Kyseessä voi olla tietynlainen katse tai hermostuneisuus”, Sten sanoo.

”Pahimmillaan henkilön mukana saattaa lähteä yli 200 euron verran tavaraa. Juoksukaljat on ihan perinteinen: otetaan kaljaa ja juostaan ulos. Jauheliha, makkara ja kanat ovat suosittuja varkauden kohteita, samoin joissakin kaupoissa deodorantit, voiteet ja hiusvärit. Joskus vähän harmittaa tehdä rikosilmoituksia.”

Sten arvioi, että tekijöistä saadaan kiinni 30–40 prosenttia.

”Jos joku näpistää, pitää yrittää estää, ottaa kiinni ja soittaa poliisi paikalle”, Janette kertoo suunnitelmistaan näpistyksen sattuessa.

Sten muistuttaa, että myyjien ei ole sallittua lähteä kaupasta ulos näpistelijöiden perään eikä tarkoitus ole alkaa painia näpistelijöiden kanssa.

Grönforsin kokemuksista kertoi ensimmäisenä Pirkkalainen-lehti.

Lue lisää: Tampereella alkaa täysin uudenlainen koulutus, johon otetaan vain romaneita: ”Positiivista syrjintää” – Tästä siinä on kyse

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut