Yli 100-vuotiaalle koululle halutaan uutta käyttöä Vesilahdella – Suunnitelmissa kerhotila kotiopetuksessa oleville lapsille

Opetus loppui vanhassa hirsikoulussa Vesilahdessa keväällä 2015. Kyläläiset puuhaavat kotiopetuksessa olevien lasten kerhotoimintaa kouluun.

Onkemäen koulun ystävät -yhdistyksen pj. Maria Kanko (vas.), perhepäivähoitaja Salla Salmus ja 10-kuukautinen Julius sekä Salla Kononow-Bracker yli 100-vuotiaan kyläkoulun pihapiirissä.

3.5. 6:00 | Päivitetty 3.5. 10:17

Vesilahti

Yli sata vuotta vanhaan ja viimeiset seitsemän vuotta lakkautettuna olleeseen Vesilahden Onkemäen kouluun puuhataan uutta toimintaa.

Yhdistyksen puheenjohtajan Maria Kankon mukaan koulun lakkauttamisen jälkeen haettiin opetuslupaa luontopainotteiselle steinerkoululle, mutta se ei silloin onnistunut.

“Yhdistys on järjestänyt koulussa ja sen ympäristössä nyt luontoon ja sen hoitavaan vaikutukseen liittyvää toimintaa ja suunnitteilla on muun muassa sarja luontoiltoja erilaisilla teemoilla.”

“Tyhjät talot pitäisi saada asutuiksi”

Onkemäen koulun ystäviin kuuluvan Salla Kononow-Brackerin mukaan esimerkiksi alle 40 kilometrin päässä Tampereella asuu perheitä, jotka haluaisivat muuttaa Vesilahden rauhaan.

“Haja-asutusalueella on tyhjiä taloja, jotka pitäisi nyt saada käyttöön. Kaikki eivät pysty ostamaan omaa taloa, mutta olisivat halukkaita esimerkiksi vuokraamaan sellaisen kohteen. Vuokra-asuntoja Vesilahdessa on kovin vähän tarjolla”, Kononow-Bracker sanoo.

Vaikka steinerkouluhanke Onkemäkeen kariutui, kyläläiset eivät ole hylänneet ajatusta esimerkiksi kotiopetusta tukevasta harrastus- ja kerhotoiminnasta komealla mäellä sijaitsevassa kyläkoulussa.

Kotiopetuksessa huoltaja vastaa opetuksesta

Kotiopetus ei perusopetuslain mukaan edellytä lupaa viranomaisilta eli käytännössä kunnan opetustoimelta. Asiasta päättää huoltaja. Huoltajan ilmoitus asuinkuntaan lapsen siirtymisestä kotiopetukseen on riittävä.

Ilmoituksen jälkeen huoltaja myös vastaa oppivelvollisen perusopetuksen oppimäärää vastaavien tietojen ja taitojen saavuttamisesta ja oppivelvollisen edistymisestä.

Kotiopetuksen järjestäminen

Kotiopetus ei ole perusopetuslain mukaista opetusta, mutta oppivelvollisen edistymistä tulee valvoa suhteessa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) määrättyihin perusopetuksen oppimäärään kuuluvien oppiaineiden tavoitteisiin ja keskeisiin sisältöihin.

Huoltaja vastaa oppivelvollisen opintojen järjestelyistä, kuten oppimateriaalien hankkimisesta ja varsinaisesta opiskelusta. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää opetusta kotiopetuksessa olevalle oppivelvolliselle eikä antaa maksuttomia materiaaleja.

Mahdolliset tiedustelut

Ryhmäpäiväkodista ja kotioppijoiden toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Salla Kononow-Brackeriin, puh. 050-5445 808.

Asiasta kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan kouluun ja sinne ajateltuun toimintaan äitienpäivän aattolauantaina 7. toukokuuta 2022 kello 14-17 (Onkemäentie 15, Vesilahti).

Ryhmäperhepäivähoitoa jo syksyksi?

Onkemäkeen kaavaillaan nyt myös kunnan valvomaa yksityistä ryhmäperhepäivähoitoa. Tavoitteena on aloittaa kahden kasvattajan johdolla luontopainotteinen ja yhteisöllinen ryhmis kotikoululaisten kanssa.

Kaksi perhepäivähoitajaa voisi vastata kahdeksan kokopäiväisen ja kahden puolipäiväisen lapsen hoitamisesta mahdollisesti jo syksystä 2022 alkaen Onkemäen kyläkoululla.

Salla Kononow-Bracker (vas.), Salla Salmus ja Maria Kanko Onkemäen koulun suurimmassa luokkatilassa.

“Luokatonta, kiireetöntä ja pienimuotoista”

Salla Kononow-Brackerin mukaan viime aikoina monessa perheessä on herännyt ajatus lapsen ottamisesta kotiopetukseen koulun sijaan.

“Täällä olisi tyhjä koulu valmiina kotiopetusta tukevaan lasten yhteisölliseen harrastus- ja kerhotoimintaan. Koko toiminnan ytimenä olisivat ympäröivä luonto, puutarha ja niiden antamat mahdollisuudet. Toiminta olisi luokatonta, kiireetöntä ja pienimuotoista”, ehdottaa Kanko.

Kankon mukaan kunnan opetustoimeen on oltava yhteydessä mahdollisen kotiopetuksen valvonnan järjestämiseksi.

Kunta edellyttää kylätalona toimimista

Onkemäen koulun ystävät ry on valmis myös vuokraamaan koulukiinteistöään erilaisiin tapahtumiin ja juhliin. Esillä on ollut myös mahdollinen leirikoulutoiminta.

Koulun vieressä on matala keittolarakennus, missä sijaitsevat puutyö- ja käsityöluokat. Koulun vieressä on myös Onkemäen kyläkerhon monitoimisuuli.

“Kunta on kauppaa tehdessään velvoittanut, että koulua on voitava käyttää myös kaikkien yhteisenä kylätalona. Jo nyt koulun tiloja ovat käyttäneet kyläkerho, seurakunta, partio ja Pirkan opisto. Koulun pihassa sijaitsevat myös kaikkien vapaasti käytettävissä olevat leikkipuisto ja jääkiekkokaukalo”, esittelee Maria Kanko.

Onkemäen koulun pihassa on kaikkien kyläläisten vapaasti käytettävissä oleva leikkipuisto ja pihan toisella laidalla jääkiekkokaukalo.

Onkemäen koulun vieressä on erillinen keittolarakennus sekä puutyö- ja käsityötilat. Lähistöllä sijaitsee myös kyläläisten oma monitoimirakennus.

Päivitys 3.5. kello 10.16: Lisätty kartta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut