Lempäälä suunnittelee Sääksjärven koululle uutta laajennusosaa – hinta noussut liki 5 miljoonaa euroa

Lempäälän Sääksjärven koulukeskuksen alueelle halutaan rakentaa uusi laajennusosa. Kymmenen vuoden aikana oppilasmäärän odotetaan kasvavan merkittävästi. Laajennuksen kustannusarvio on hieman yli 14 miljoonaa euroa.

Lempäälän Sääksjärven koulukeskukseen suunnitellaan uutta laajennusta. Aamulehti vieraili koululla tammikuussa 2021. Silloin koulu toimi monessa eri aikaan rakennetussa rakennuksessa.

27.4. 17:39

Aamulehti

Lempäälän kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona Sääksjärven koulukeskuksen laajennuksesta ja yläkoulun tilojen peruskorjauksesta.

Koulukeskuksen alueelle halutaan rakentaa uusi 4 377 neliön laajennusosa. Esityksen mukaan laajennusosaan tulevat tilat vuosiluokkien 1–5 oppilaille, esikoululaisille ja erityisopetuksen ryhmälle. Lisäksi on suunniteltu noin 360 neliön liikuntatilaa.

Yläkoulun tiloja halutaan peruskorjata siltä osin kuin se on tarpeellista. Korjaukset aiotaan rajoittaa yläkoulun nykyisten tilojen aineopetuksen siipeen. Peruskorjaukseen on varattu noin 1,5 miljoonaa euroa.

Laajennuksen arvioidaan maksavan hieman yli 14 miljoonaa euroa. Irtokalusteiden ja muun irtaimiston taas arvioidaan kustantavan 0,5 miljoonaa euroa. Aiemmin hanketta varten oli varattu 9,8 miljoonaa euroa. Nyt laajennukselle esitetään 4,77 miljoonan euron lisämäärärahaa.

”Käytännössä nousu johtuu ihan rakennuskustannusten noususta. Laajennus on pikkaisen isompi kuin alustavasti arvioitiin, mutta puhutaan ehkä noin 400 neliöstä”, kertoo rakennuttajapäällikkö Ulla Palo-oja. Rakennuskustannuksia ovat nostaneet erityisesti koronapandemia ja Ukrainan sota.

Sääksjärven koulu

Jakaantui elokuussa 2021 hallinnollisesti kahdeksi kouluksi: vuosiluokkien 0–4 alakouluksi ja vuosiluokkien 5–9 yläkouluksi.

Sijaitsee Lempäälän pohjoisosassa Sääksjärvellä, lähellä Tampereen rajaa.

Kuluvan lukuvuoden aikana koulussa on 660 oppilasta.

Aiemmin oppilaita on ollut yli 800. Oppilasmäärä on laskenut sen jälkeen, kun uusi Kanavan koulu otettiin käyttöön elokuussa 2021.

Sääksjärven koulukeskus sijaitsee Tampereentiellä lähellä Tampereen rajaa.

Vanha osa purkuun

Nykyisin Sääksjärven koulukeskus koostuu 1950- ja 1990-luvuilla rakennetuista osista. Vanhempi osa poistettiin käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi vuonna 2019. Lempäälä haluaisi purkaa koulun vanhan osan, mutta suunnitelma on ollut vastatuulessa.

Purkulupa hylättiin syksyllä 2020, mutta päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen maaliskuussa, mutta asialle odotetaan vielä lainvoimaista päätöstä. Ratkaisun odotetaan tulevan pian.

”Tämän tiedon mukaan valituksia ei ole tullut", Palo-oja sanoo. Jos lupa odotetusti heltiää, vanha osa puretaan koululaisten tulevan kesäloman aikana.

Laajennusosa ei ole riippuvainen vanhan osan purkamisesta. Jatkossa Sääksjärven koulukeskus koostuisi siis uudesta laajennuksesta ja jo käytössä olevasta 1990-luvun osasta. Töiden aikana koulut on tarkoitus yhdistää.

Vuonna 2020 koulukeskuksen alueelta purettiin keittolarakennus ja vanha asuntola.

Sääksjärven koulukeskuksen vanhan osan purkamista on suunniteltu jo pidemmän aikaan. Vanhassa osassa on vakavia sisäilmaongelmia. Rakennus kuvattiin toukokuussa 2019.

Rakentamaan ensi keväänä

Se, miten laajennusosa lopulta sijoittuu koulukeskuksen alueelle, selviää myöhemmin. Hanke toteutetaan KVR-urakkana, eli urakoitsija huolehtii koko hankkeesta, myös suunnittelusta.

”He ehdottavat meille siis parasta mahdollista sijaintia”, Palo-oja kertoo.

Urakan kilpailutus on jo aloitettu ehdollisena. Osallistumishakemusten jättöpäivä on toukokuun alussa, minkä jälkeen jatkoon valitaan 3–5 urakoitsijaa. Lopullinen valinta urakoitsijasta tehdään loppuvuodesta.

Laajennuksen rakentaminen voi alkaa keväällä 2023. Koululaisten käyttöön uusi osa saadaan syyslukukaudeksi 2024. Yläkoulun tilojen peruskorjaus tehdään vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Esityksen mukaan uusi laajennusosa mahdollistaa Sääksjärven koulukeskuksen oppilasmäärän kasvun. Nykyisellään oppilaita on 660. Kymmenen vuoden kuluttua oppilaita arvioidaan olevan 800–1 000.

Päivitetty 27.4.2022 kello 19.29: Lisätty tieto kunnanvaltuuston päätöksestä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut