Päiväkodin katto paloi pahoin Pirkkalassa, paloa epäillään tahallaan sytytetyksi: ”Alkutilanne ollut hyvin uhkaava” – kymmeniä lapsia väistötiloihin

Tulipalo ajaa Kurikansiiven päiväkodin pois tutuista tiloista ainakin tiistain ajaksi, sillä sisätilat kärsivät mittavista savuvahingoista ja lievistä vesivahingoista.

25.4. 19:31 | Päivitetty 25.4. 22:14

Aamulehti

Kurikansiiven päiväkodissa Pirkkalassa syttyi maanantai-iltana uhkaava palo. Päiväkodin kattoa paloi laajasti. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen rakennuspalosta kello 18.56 maanantai-iltana. Paikalla oli ainakin kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä, ambulanssi ja poliisi.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedotti kello 22.07, että tilanne on pelastuslaitoksen osalta ohi. Jälkivahingontorjuntaan erikoistunut yksikkö jatkaa pelastuslaitoksen mukaan työtään kohteessa.

Päivystävä palomestarin Hanne Reimanin mukaan tilanne oli jo kello 20.30 hyvin rauhallinen. ”Alkutilanne on ollut hyvin uhkaava rakennuksen osalta. Palo on tullut alkuvaiheessa osin katostakin läpi ja on myös edennyt seinärakenteessa. Yksikkö sai todella hyvin palon otettua kiinni ja todennäköisesti estettyä sillä laajemmat vahingot.”

Lukijan video sammutustöiden alkuvaiheesta:

Ulkoseinästä kattorakenteisiin

Palo eteni todennäköisesti ulkoseinärakenteista kattorakenteisiin. Kattorakenteita ja osin seinärakenteitakin tuhoutui palossa. Kattorakenteista saatiin pelastettua yli puolet.

Reimanin mukaan palo levisi laajalle alueelle useisiin palopesäkkeisiin. ”Rakennuksen sisätilat ovat tämän tiedon ja tutkimusten mukaan säästyneet palolta aika hyvin, mutta savuvahingot ovat hyvin laajat.” Vesivahingot ovat lieviä.

Päiväkoti väistötiloihin

Tulipalo ajaa Kurikansiiven päiväkodin pois tutuista tiloista ainakin tiistain ajaksi. Päiväkodin johtaja Johanna Juurikorven mukaan vanhemmille ilmoitettiin maanantai-iltana, että päiväkoti ei ole auki ainakaan tiistaina, eikä todennäköisesti pitkään aikaan.

Vanhempia pyydettiin pitämään lapset kotona tiistaina, jos se on mahdollista. ”Jos huomenna pystyisi pitämään lapset kotona, se auttaisi meitä järjestelyissä todella paljon.”

Pirkkalan varhaiskasvatuspäällikkö Sari Välilä kertoi, että kaikille hoitoa tarvitseville lapsille kuitenkin järjestyy hoitopaikka tiistaiksi. Korvaavat tilat ja ruokahuolto järjestyvät Kurikan alueelle.

Tältä näyttivät sammutustyöt illalla noin kello 20:

Alustava suunnitelma väistötiloista oli jo maanantai-iltana olemassa. Väliaikaisjärjestelyissä voidaan Välilän mukaan hyödyntää esimerkiksi läheisen Kurikankulman koulun ja päiväkodin sekä muiden läheisten päiväkotien tiloja. Kurikan alueella toimivat myös päiväkodit Kurikan Helmi ja Kurikanpirtti.

Juurikorpi kertoi maanantai-iltana, että kuluvan viikon aikana tarkastellaan, missä päivähoito jatkossa järjestetään.

Perheitä vastassa tiistaina

Kurikansiiven päiväkodissa on neljä ryhmää. Päiväkodissa päiväkodin johtajan mukaan 70–80 lasta eri puolilta Pirkkalaa. ”Monen lapsen ja perheen hoitopaikka on nyt mahdollisesti pitkän aikaakin pois käytöstä”, Juurikorpi sanoi.

Pirkkala tavoitteli päiväkodin lasten vanhempia puhelimitse ja Wilma-viesteillä maanantai-iltana. Välilä kertoi, että lisäksi perheitä mennään varmuudeksi vastaan Kurikansiiven päiväkodille tiistaiaamuna. ”Ettei kukaan hätäänny, että mitä nyt on tapahtunut”, hän sanoo.

Mikäli tulipalon aiheuttamat vahingot edellyttäisivät pidempiaikaista väistötilaa, on järjestelyt mietittävä uudelleen. ”Varmasti hyvällä tahdolla tällainen force majeure -tilanne onnistuu”, Välilä sanoo. ”Järjestelemme nyt ja rupeamme tavoittelemaan perheitä.”

Myös päiväkodin vieressä sijaitsevan koulun oppilaat saivat maanantai-iltana tiedon siitä, että sisällä koulussa saattaa olla aamulla savun hajua. Koulu ei kuitenkaan kärsinyt vahinkoja palossa.

Paikalla oli useita Pirkanmaan pelastuslaitokselta useita yksikköjä, jotka purkivat katon rakenteita.

Epäillään tahallaan sytytetyksi

Juurikorpi oli maanantai-iltana tulipalopaikalla. Hän seurasi sammutustöitä etäisyyden päästä. ”Aika järkyttynyt”, Juurikorpi kuvaili tuntojaan. ”Kun puhelinsoitto tuli, että päiväkoti palaa, ensimmäinen (ajatus) oli, että mitä, ei voi olla totta. Valitettavasti näin.”

Juurikorpi kertoo, että huhujen mukaan tulipalon olisi aiheuttanut ilkivalta.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo, että paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Se tutkii palon syttymissyytä tarkemmin poliisin kanssa. Aamulehti ei tavoittanut Sisä-Suomen poliisia kommentoimaan asiaa.

Palo oli maanantai-iltana aiheuttanut näkyvää vahinkoa päiväkotirakennukselle.

Tämä oli päivittyvä uutinen.

Täsmennys 25.4.2022 kello 21: Täsmennetty tieto päiväkodin koosta. Päiväkodin johtajan mukaan päiväkodissa on 70–80 lasta. Jutussa luki ensin varhaiskasvatuspäällikön arvio 60 lapsesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut