Putositko kärryiltä, mistä Pirkanmaan Lähi-Tapiolan vyyhdissä on kyse? Kokosimme yhteen keskeiset käänteet

Aamulehti uutisoi huhtikuun 13. päivä Pirkanmaan Lähi-Tapiolan ongelmista. Yhtiön nykyiset ja entiset työntekijät kertoivat vuosia jatkuneista vakavista ongelmista työilmapiirissä. Ongelmat kiteytyivät toimitusjohtaja Pentti Kuuselaan, joka jäi terveydellisiin syihin vedoten eläkkeelle tämän vuoden helmikuussa.

22.4. 18:21

Aamulehti

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan ympärillä kuohuu. Aamulehti uutisoi aiemmin huhtikuussa ongelmista yhtiössä ja sen entisen toimitusjohtajan mielivaltaisesta johtamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä.

Lue lisää: Vakuutusyhtiöstä paljastuu törkeyksiä: seksuaalista häirintää, vuosien kiusaamista, bordellitarinoita, erikoisia mökkitalkoita – Päähenkilönä ”Pirkanmaan keisari”

1. Mikä on viimeisin käänne?

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen kokoonpanoon tehtiin muutoksia hallintoneuvoston kokouksessa torstaina 21. huhtikuuta. Hallituksen puheenjohtaja Harri Talonen ja jäsen Mikko Wirén eivät jatka hallituksessa. Molemmat heistä olivat Lähi-Tapiola Pirkanmaan hallituksessa jo vuonna 2013, kun hallitus sai ensikertaa tietää yhtiön ongelmista.

Lue lisää: Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallitus uusiksi – puheenjohtaja Harri Talonen ja Mikko Wirén ulos

Hallituksen uudet jäsenet ovat Tom Liljeström ja Susa Nikula. Muu kokoonpano pysyy entisellään. Vuoden 2013 hallituksesta on nykyisessä hallituksessa vielä Hanna Lehtimäki.

Hallituksen vt. puheenjohtajana toimii nyt Sanna Leivo. Hän on aiemmin toiminut hallituksen varapuheenjohtajana. Tamperelainen Leivo toimii myös Leivon Leipomon hallituksen puheenjohtajana.

Aamulehti ei perjantaina soitoista ja lähetetyistä viesteistä huolimatta tavoittanut Sanna Leivoa, Susa Nikulaa, Tom Liljeströmiä, Harri Talosta tai Mikko Wiréniä. Myös hallitukseen jäänyt Hanna Lehtimäki oli perjantaina niukkasanainen, kun Aamulehti tavoitti hänet puhelimitse.

Olet ainoa hallitukseen jäänyt jäsen, joka on ollut mukana jo vuonna 2013. Miten kommentoit?

"Meillä hallintoneuvoston puheenjohtaja vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin."

Lue Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallintoneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan Tiina Linnainmaan haastattelu tästä.

2. Mistä kaikki sai alkunsa?

Aamulehti uutisoi huhtikuun 13. päivä Pirkanmaan Lähi-Tapiolan ongelmista. Yhtiön nykyiset ja entiset työntekijät kertoivat vuosia jatkuneista vakavista ongelmista työilmapiirissä. Ongelmat kiteytyivät toimitusjohtaja Pentti Kuuselaan, joka jäi terveydellisiin syihin vedoten eläkkeelle tämän vuoden helmikuussa.

Aamulehden haastattelemat nykyiset ja vanhat työntekijät kertoivat Kuuselan mielivaltaisesta johtamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä. Kuusela on kiistänyt väitteet.

Yhtiön johtamis- ja työhyvinvointiongelmat ovat kestäneet ainakin vuodesta 2012 ja työntekijät ovat kertoneet ongelmista yhtiön hallitukselle ensi kerran syksyllä 2013.

Lähi-Tapiola Pirkanmaan hallitus teetti ongelmista samana vuonna selvityksen, johon vastanneista 49 prosenttia kertoi näkevänsä työpaikalla epäasiallista kohtelua. Hallituksen silloisen puheenjohtajan, teknologiayhtiö Solitan perustajan Heikki Halmeen kerrotaan vaatineen toimitusjohtaja Kuuselan erottamista, mutta Aamulehden lähteiden mukaan hallituksen jäsen, lääkärikeskus Pihlajalinnan perustaja Mikko Wirén ilmoitti, ettei tule äänestyksessä antamaan tukeaan erottamiselle. Wirén kiisti asian.

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen silloinen puheenjohtaja Harri Talonen sai syyskuussa 2021 hallitukselle osoitetun sähköpostin yhtiön ulkopuoliselta tamperelaiselta liike-elämän vaikuttajalta, jonka tytär työskenteli yhtiössä. Hän kirjoitti saaneen tietoonsa, että Kuusela olisi ahdistellut tai häirinnyt useita alaisiaan. Samaan aikaan tytär oli joutunut työntekijänä vaikeuksiin Pirkanmaan Lähi-Tapiolassa. Toimitusjohtaja Kuuselan asianajaja lähestyi liike-elämän vaikuttajaa marraskuussa ja ilmoitti tämän esittäneen Kuuselasta perättömiä väitteitä.

Hallitus lähetti Lähi-Tapiolan henkilöstölle 1.11.2021 tiedotteen, jossa se kertoi selvittäneensä väitteitä ja muistutti, että jokaisella työntekijällä on vastuu työrauhasta.

Kuuselaa ei ole tuomittu työturvallisuusrikoksista tai muistakaan rikoksista.

3. Mitä vyyhdistä on seurannut?

Yhtiö tiedottaa työntekijöitään

Pirkanmaan Lähi-Tapiola lähetti henkilöstölleen tiedotteen kaksi tuntia sen jälkeen, kun Aamulehti oli julkaissut uutisen yhtiön ongelmista. Yhtiö ei kiistänyt tiedotteessa uutisissa kerrottua. Yhtiö kertoi, että Pirkanmaan Lähi-Tapiolan henkilöstötyytyväisyys on ollut vuosien ajan erittäin hyvällä tasolla. Tiedotteessa vt. toimitusjohtaja Tomi Saarinen sanoo, että häirintä ja epäasiallinen kohtelu on yhtiössä kielletty ja siihen puututaan.

Lue lisää: Näin vakuutusyhtiö reagoi Aamulehden uutiseen entisen toimitusjohtajan törkeästä käytöksestä: lähetti henkilöstölle tiedotteen

Avi ilmoitti tarkastuksesta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ilmoitti uutisen jälkeen, että se aikoo tehdä tarkastuksen yhtiöön. Yhtiöstä viime marraskuun 10. päivä irtisanottu nainen teki aviin ilmoituksen 4.11.2021. Avin tarkastaja Heini Eskola vastasi naiselle sähköpostilla 14.2.2022, että asia otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian.

”Järjestelmäämme oli kirjattu todella vakavia huomioita ja puutteita kertomanne mukaan, joten pyrin mahdollisimman pitkälle saamaan asioita esille”, hän kirjoitti.

Lue lisää: Avi tekee tarkastuksen Pirkanmaan Lähi-Tapiolaan: ”Alkutiedot vaikuttavat huolestuttavilta”

Entisen puheenjohtajan anteeksipyyntö

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen puheenjohtajana vuoden 2013 toiminut Heikki Halme otti 18. huhtikuuta Aamulehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan kantaa yhtiössä paljastuneisiin laajoihin väärinkäytöksiin. Hän pyysi kirjoituksessaan anteeksi yhtiön työntekijöiltä ja toteaa, että yksikään toinen hallitus ei olisi vastaavassa tilanteessa antanut toimitusjohtajan jatkaa tehtävässään.

Lue lisää: Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen entinen puheenjohtaja kommentoi väärinkäytöksiä: Yksikään toinen hallitus ei olisi antanut toimitusjohtajan jatkaa tehtävässään

4. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Hallituksen jäsenet ja uusi kokoonpano vaativat Finanssivalvonnan hyväksynnän. Uusi hallitus pitää järjestäytymiskokouksensa mahdollisimman pian, yhtiö kertoi perjantain tiedotteessaan.

Yritys saa myös uuden toimitusjohtajan. Tiedotteessa toivotaan, että uusi hallitus ”pääsee kertomaan mahdollisimman pian uuden toimitusjohtajan valinnasta.”

Lähi-Tapiola

Palvelut: Tarjoaa vahinko-, henki- ja eläkevakuutuksia sekä sijoittamisen ja säästämisen palveluja.

Historia: Syntyi, kun vakuutusyhtiöt Lähivakuutus ja Tapiola päättivät yhdistyä vuonna 2012.

Rakenne: Koostuu viidestä valtakunnallisesta yhtiöstä ja 19 alueyhtiöstä, joista Pirkanmaan Lähi-Tapiola on yksi. Valtakunnalliset yhtiöt ovat Lähi-Tapiola keskinäinen vakuutusyhtiö eli vahinkoyhtiö, henkiyhtiö, varainhoito, kiinteistövarainhoito ja vaihtoehtorahastot. Emoyritys on Lähi-Tapiola vahinkoyhtiö.

Omistaja-asiakkaita: Lähes 1,6 miljoonaa.

Johto: Ryhmän strategisista linjauksista ja muista yhteisistä asioista päättää yhtiöryhmän johtoryhmä, sen jälkeen tarvittaessa vielä ryhmään kuuluvien yhtiöiden hallitukset.

Jäsenet: Johtoryhmän jäseniä ovat pääjohtaja Juha Koponen, vahinkoyhtiön, henkiyhtiön ja palveluyhtiön toimitusjohtajat ja viiden alueyhtiön toimitusjohtajat. Lisäksi johtoryhmään kuuluu keskeisistä ryhmätason toiminnoista vastaavia johtajia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut