Lakon aikana suljettuja osastoja on avattu eri puolilla Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä, syöpäpotilaita kutsuttu hoitoon – Taysin mukaan puhelinpalveluissa voi olla lähipäivinä ruuhkaa

Taysin palvelut ovat palaamassa vaiheittain normaalitasolle. ”Osastojen avaamista jatketaan, osittain saatiin peruttua perumiset”, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan keskiviikkona avattiin lakon aikana suljettuja osastoja samoin kuin suljettavaksi aiottuja osastoja. Tampereen yliopistollisella sairaalalla kuvattiin 19. huhtikuuta.

20.4. 11:53 | Päivitetty 20.4. 20:15

Aamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin palvelut palaavat poikkeustilanteen jäljiltä vaiheittain normaalitasolle. Ensimmäiseksi Tays keskittyy erityisesti päivystykseen ja kiireelliseen hoitoon.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat tiistaina peruvansa suunnitellun hoitajalakkonsa, joka olisi alkanut keskiviikkona. Liittojen mukaan hallitukset kokoontuivat tiistaina toteamaan, että tilanne edellyttää järeämpiä työtaistelutoimia, koska lakko on murrettu perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) johdolla valmistellun hoitajien pakkotyölain seurauksena.

Lue lisää: Hoitajaliitot peruivat lakon toisen vaiheen, valmisteluun joukkoirtisanoutuminen – Näin työkiistan osapuolet kommentoivat uutta käännettä

Järjestöjen hallinnot kokoontuvat lähipäivinä päättämään kokonaan uusista työtaistelutoimista. Lisäksi Tehy ja Super julistivat koko kunta-alalle hoitajien työehto­sopimuksia koskevan ylityö- ja vuoronvaihto­kiellon toistaiseksi keskiviikkoaamusta alkaen.

Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan ensimmäinen lakon jälkeinen päivä on sujunut hyvin. Lakon aikana suljettuja osastoja on alettu avata samoin kuin suljettavaksi aiottuja osastoja.

Toiminta kaikissa toimipisteissä on saatu käynnistettyä, mutta pyhien jälkeisten lomat rajaavat vielä toimintaa. Torstaina ollaan Sandin mukaan muutoin lähes normaalissa tilanteessa.

”On odotettavissa, että ensi viikolla on vielä enemmän toimintaa, jos ei mitään uusia käänteitä tule.”

Myös esimerkiksi sädehoitopotilaita ja syövän lääkehoitopotilaita on Sandin mukaan saatu kutsuttua hoitoon. Leikkaustoimintaa ollaan hänen mukaansa huomenna edelleen laajentamassa.

”Kiireettömiä käyntejä ja toimenpiteitä en uskalla vielä luvata, mutta esimerkiksi kiireisiä syöpäleikkauksia, mitä jouduttiin siirtämään, on nyt tehty ja tehdään lähipäivinä.”

Lue lisää: Tehy ja Super vastaavat Aamulehden kysymyksiin hoitajalakon perumisesta: ”Jos olisimme jatkaneet lakkoa, potilasturvallisuuslaki olisi tullut”

Taysin toiminnan normalisoimisessa keskitytään ensimmäiseksi erityisesti päivystykseen ja kiireelliseen hoitoon. Ensiapu Acutan edustalla kuvattiin 1. huhtikuuta.

Puhelinpalveluissa voi olla ruuhkaa

Sandin mukaan tilanne on normalisoitumassa vaiheittain myös poliklinikkakäyntien osalta.

”Osan potilaista poliklinikkakäyntejä ehdittiin tiistaina perua, osittain illan aikana saatiin peruttua perumiset ja kutsuttua takaisin tälle päivälle.”

Lue lisää: Vaikka keskiviikon lakko peruuntui, työrauhaa ei ole – Taysin johtajaylilääkäri: ”Aika suuri odotus oli sille, että joku viime hetken ilmoitus tulee”

Tays tiedotti keskiviikkona, että jos Taysin vastaanottoaika on peruttu, asiakkaalle lähetetään uusi aika.

Lisäksi on kerrottu, että puhelinpalveluissa voi olla lähipäivinä ruuhkaa ja että Taysin Valkeakosken-päivystys on auki keskiviikkona kahdeksaan ja torstaista lähtien ympäri vuorokauden. Päivystysapu toimii jälleen normaalisti, mutta Taysin korona­neuvonta­puhelin on toistaiseksi suljettu.

Taysin Valkeakosken-päivystys on torstaista eteenpäin auki ympäri vuorokauden ja keskiviikkona aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Päivystyksen pääsisäänkäynnin luona kuvattiin 7. huhtikuuta.

Tunnelmat vaihtelevat

Juhani Sandin mukaan tunnelmat vaihtelevat yksiköittäin. Väki on työpaikalla sairauspoissaoloja lukuun ottamatta. Erityisiä hankaluuksia ei Sandin tietoon kuitenkaan ole tullut.

”Tietysti eri yksiköissä on eri tilanteita. Jonkin verran on sairauspoissaoloja, ja vuoronvaihtokielto sekä ylityökielto osaltaan vaikeuttavat toimintoja. Positiivinen asia on kuitenkin, että lakko peruuntui, jotta päästään ainakin tässä kohtaa hoitamaan potilaita.”

Juttua päivitetty kello 20:08: Lisätty Juhani Sandin uudet kommentit syöpäpotilaiden hoitoon kutsumisesta ja kiireettömistä hoidoista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut